Amon - chyba najciekawsza z postaci w serialu. Zagadkowy, zamaskowany człowiek który
włada piątym stylem bendingu. W finałowych odcinkach Last Airbendera dowiedzieliśmy
się, że Awatar Aang jest w stanie odbierać moce. Tylko on, jako Avatar posiadał tą
umiejętność. Wiele lat później, pojawiła się osoba, która potrafi robić dokładnie to samo, czego Aang dokonał podczas walki z Fire Lordem Ozai, jak myślicie, kim jest ta zamaskowana postać i skąd ma taką moc? Posiadacie już jakieś teorie na ten temat?
Ja wiem kim jest amon. w ostatnim odcinku jest jak amon pokazuje kim jest. amon to tak naprawde mag wody, mag krwi, ma na imię noatak, jego ojcem był yakone a jego bratem jest tarlok.
PS.amon jest całkiem ładny.
Napisałem ,,Podobne charaktery i wygląd bohaterów'' w charakterach chodzilo mi o Naruto, a w wyglądzie Sasuke. Naruto nie jest idealny, ale nie ma tak nudnej fabuły co FT- schemat jest taki, Natsu idzie na wyprawe napotyka tego złego, walczy z nim, ma problemy już prawie umarł, ale zaraz bierze się w garść i wygrywa. Poza tym ja się przyjżysz Naruto ma np. Anko, Tsunade, Konan. A Lucy w FT tylko krzyczy i woła o pomoc. FT było fajne, ale do Edolas, zepsuli cały klimat i tak głupio zakończyli wątek Mystogan'a, dodatkowo do ich grupy doszedł kolejny kot, okazało się że Lisanna żyje. Najbardziej mnie jednak razi to, że przesadzają z tą przyjaźnią.
Hm... Z jednej strony
http://i48.tinypic.com/2je1tzl.png
To mógł by być Aang ale podobno aby narodził sie drugi Awatar pierwszy musi umrzeć jednakże aang mugł odkryć np. źródło nieśmiertelności dlatego Korra może czuć jakąś więź między sobą a nim i może dla tego się boi :)
Wydaję mi się, że Amon nie zabiera bendingu na zawsze. Przecież jak Aang uczył się tego od żółwia i zabrał bending ojcowi Zuko, cóż, wyglądało to zupełnie inaczej niż to, co robi Amon. według niektórych wersji Amon blokuje tylko odpowiedni punkt chii (bo bending to przepływ energii chii z tego co pamiętam) który poprzez blokadę blokuje bending. Mam nadzieję, że Amon okaże się kimś niespodziewanym i nie związanym z A:TLA, wtedy będzie więcej niespodzaniek :D
Też trudno mi uwierzyć w to, że Amon potrafi odbierać moce. Może co najwyżej blokować przepływ chi i nie zdziwiłabym się gdyby dało się to "wyleczyć". Może nawet Korra jest tą, która będzie potrafiła to zrobić. W końcu jest Avatarem :)
A według mnie Amon to potomek Ozaja dobra dziećmi Ozaia byli Azula i Zuka ale przez 70 lat mógł coś jeszcze spłodzić
Albo jest to sama Azula lub jej potomstwo
Jak mógł mieć kolejne dziecko skoro, po pokonaniu go przez Aanga, resztę swojego życia spędził (prawdopodobnie) w więzieniu? Natomiast Azula wylądowała w wariatkowie, gdzie przebywała aż do swej śmierci. Więc Amon nie może być jej potomkiem.
A co więzniu nie było strazniczek Kiedy Airo siedział to mu pożywienie dowała więźniarka
a Azula sama w ty wariotkowie siedziała mogło tak więc jest to możliwosci
A poza tym Azula nie była słaba w walce w ręcz , ktoś mógł by jej pomóc. A pozatym Azula kumplowała sie z Tia Lee która umiała blokować chi i mogła przekazać tą wiedze Azuli
Więc uważasz, że jeśli w więzieniu są strażniczki to na pewno sypiają z więźniami? :/
Drugiego zdania nie rozumiem...
Uważa, ze jest możliwosc ze jakas strażniczka mogła sie skósić na Ozaja
A czego nie rozumiesz ona sama była w wiariatkowie byli tez inni
Azula odpada bo była magiem, Ozaj już bardziej, no ale proszę was... Straiker ma raczej racje z tym zabieraniem mocy, raczej będzie tak że Korra jako avatar będzie mogła odblokować blokadę jaką dał Amon, jednak myślę że zazwyczaj w takich sytuacjach zły bohater może mieć więcej wspólnego z Avatarem bądź innymi bohaterami niż nam się wydaje :) Wszystko się wyjaśni w kolejnych odcinkach :)
Nie zgadzam się z tobą Ze matką Amona jest Azula nigdzie nie jest napisane ze była bezpłodna a to że była magiem ognia o niczym nie świadczy. Należy pamiętać ze przez długi czas Ty Lee była przyjaciółką Azulli i mogła ją nauczyć blokady chi
Rodzice amona nie byle magami, to pierwsza sprawa, poza tym azula była zamknięta w więzieniu, do tego nie zbyt była adorowana przez facetów ;p wg. mnie teoria o azuli potomstwie odpada :) Wszystkie wojowniczki kyoshi poznały ta technikę, poza tym ktoś tez Ty Lee nauczył tej techniki nie była jedyna która ją znała, po tylu latach, gdy panował pokój wojowniczki i nie tylko mogły uczyć dalsze pokolenia tej sztuki, po 70 latach wiadomo jak każda magia ziemi zrodziła umiejętność władania metalem tak samo blokady chi udało się opanować jeszcze bardziej, wątpię żeby znowu wrogiem avatara był ktoś z rodu należącego do byłych władcy ognia, myślę że Amon może być kimś kto jest blisko avatara, ale nie wiem może się mylę.. zobaczymy ;)
Mi się wydaje, że Amon nie jest benderem, a tym bardziej nie jest spokrewniony z nikim z TLA.
Według mnie Amon nie zabiera mocy benderów tylko wyćwiczył zaawansowaną technikę blokowania chi, która zamyka czakrę znajdującą się na wysokości czoła. Po jej zamknięciu benderzy nie mogą korzystać ze swoich zdolności i wierzą, że stracili swój dar.
A ja wiem kim jest Amon... Dość... niespodziewane! http://24.media.tumblr.com/tumblr_m43ccdA3XY1qagpreo1_500.png
Co do TLA...
Pamiętacie młodego chłopca z wioski któremu Zuko dał sztylet ? Po tym jak on i jego rodzina zobaczyli że "Zuzu" jest magiem ognia sympatia przerodziła się w nienawiść. Sądzę że to on bądź jego potomek, ale to tylko moje zdanie :)
Irho mażesz mieć racje a pozatym ten chłopiec stracił brata w wojnie z magami ognia
Luuuuuuudzie, przecież to był random jakich mało. Kto będzie pamiętał biednego chłopca, którego kiedyś skrzywdził naród ognia, a takich było wielu. Nie jeden stracił bliskiego w wojnie, tylko że off-screenowo. Już nawet wersja z tym, że Amon to Pabu jest bardziej prawdopodobna. Na pewno nie walną takiej kaszany.
Jakiej kaszany
To realna możliwość jest z tym chłopcem chociaż ja obstaje za potomstwe Azuli, lub Ozaja znaczy w ty drugim znaczeniu. Chociaż może też to być syn Zuko
Na 100% nie będzie to potomstwo Azuli, Zuko czy Ozaia. To w ogóle idiotyczny pomysł, poza tym wątpię, by twórcy robili z głównego czarnego charakteru potomka czarnego charakteru z A:TLA. To byłoby kiczowate zagranie, a Bryan i Michael by czegoś takiego nigdy nie zrobili. Amon na pewno nie jest w żaden sposób powiązany z A:TLA, może ewentualnie mieć jakiś związek z Yakone, ale to wszystko.
Nie wiadomo czy miał TYLKO córkę. Było tylko powiedziane, że jego córka objęła po nim rządy. Nie było mowy o tym, że to jedyne dziecko.
A mnie się wydaje, że to będzie ktoś z najbliższego otoczenia Aanga, jakiś przyjaciel. W sumie jeszcze nie wiemy, co się z nimi - poza Katarą - stało po zakończeniu TLA.
Raczej nie wydaje mi się, żeby był kimś z bliskiego otoczenia Aanga. Najwyżej to może być tak jak Luelle napisała ( i sam też tak myślę) czyli może mieć jakiś związek z Yakone'm. Kiedyś na pewno się tego dowiemy. Musimy.
Jak Amon podnosi rękę w ostatnim odcinku na stadionie, jak ogłasza rewolucję, to widać, że rękaw w jego stroju jest w stylu Narodu Ognia. Może to jakiś trop?
Nie, wątpię. W Republic City wszyscy są już pomieszani i obranie już często nie gra roli przy rozróżnianiu z jakiej nacji ktoś pochodzi. Asami i Hiroshi też noszą czerwono-czarne ubrania (czyli w stylu narodu ognia), a nie są benderami :)
Jeśli mi nic nie umknęło, to nie było na razie żadnej wzmianki na temat tego, czy Asami i jej ojciec są magami czy też nie. Zresztą, wszystko się okaże w następnych odcinkach - jak dobrze, że już sobota ;)
Chyba w 3lub 4 odcinku kiedy Korra spotyka poraz pierwszy Amona w tych dokach. Amon mówi do swych wyznawców ze jego rodziców zabił mag ognia a go oszpecił, więc można wywnioskować ze pochodzi z Narodu Ognia
To wcale nie świadczy o tym, że pochodzi z Narodu Ognia. Poza tym Amon mógł sobie wymyślić całą tą historyjkę na potrzeby indoktrynacji ludzi. A może nie ma oszpeconej twarzy, a to tylko zagrywka by nikt go nie rozpoznał?
Tak mnie naszła myśl ze Tarrlok może być Amon. Wygląda na człowieka rządnego władzy by zdobyć władze musi wyeliminować Magów
Historia może nie świadczyć, ale styl ubierania juz tak
Tarrlok nie może być Amonem, bo pilnował wyspy wtedy, gdy Amon złapał Korrę. No chyba, że się teleportował ;) Z resztą Tarlok ma inną posturę niż Amon, Amon jest bardziej przypakowany :)
A było pokazane jak Tarrok pilnuje on mówi ze jego ludzie będą pilnować a juz nie jest pokazane
Wg mnie Turlock to nie Amon. Wydaje mi się, że jego opowieść o magach ognia jest dość prawdziwa, poza tym Turlock ma zupełnie inny głos niż Amon, a tak go zmienić, żeby utworzyć sceniczną postać, byłby ciężko. Amon jest przywódcą grupy blockerów chi, a wiadomo, że blokowanie chi zapoczątkowała Ty Lee. Tak myślę, czy Amon nie jest jej potomkiem. Może Azula się mściła na Ty Lee za zdradę, zabiła jej rodzinę, a małego Amona oszpeciła, tak jak Ozai postąpił z Zuko.
Tarrlok, nie Turlock ;)
Ciekawostka - Tarrloka dubbinguje facet, który podkłada głos Pabu, Nadze, Momo i Appie :)
Masz rację ;) Tarrlok nie może być Amonem, ponieważ Amon mówił, że wychowywał się na farmie (zapewne nie kłamał), a Tarrlok przecież reprezentuje północne plemię wody. Ogólnie po co miałby wyeliminować magów, sam przecież przeszkodził blokerom chi podczas ich treningu, stworzył siły specjalne, a wątpię, żeby to robił, aby zmylić rade.
Mam nadzieję, że Amon to osoba powiązana z A:TLA, ponieważ podniosło by to ciekawość całej sytuacji.
Na pewno bardziej ekscytujące byłoby gdyby Amon był, np. synem Aanga, niż zupełnie nieznanym nam gościem.