Dawno nie dodawałam opinii, ale bo obejrzeniu stwierdzam, że najwyższa pora. NIE POLECAM. Wątek przewidywalny, nudne rozwlekłe retrospekcje, tak jakby ktoś chciał stworzyć głębię, a wyszedł kicz. Przypomina argentyńską telenowelę w smutnej wersji.
Może i przypomina argentyńską telenowelę, ale mnie zaciekawił wątek tego niepełnosprawnego intelektualnie Mustafy i trochę pytań roi się w głowie, więc chyba nie jest do końca przewidywalny, no rzecz gustu po prostu. Czemu był taki? Taki się urodził czy coś się wydarzyło że taki się stał? Co z tą matka Peyamiego? Wiem kto to. Czemu odeszła i kiedy? Czemu nie chce pokazać się synowi? Dlaczego babka każe żenić się Esvet ze swoim upośledzonym synem? I czemu Dimitrij ma takie psychopatyczne zachowania? Czemu ją więzi w skrzyni? No jest trochę do myślenia. Może kolejny sezon rozjaśni sytuację.
Z tym ślubem to chyba po prostu chodziło o to, że będzie go oglądać nago, coś chyba też było o spaniu przy nim w nocy, więc według zabobonów takich rzeczy nie powinno się robić z obcym mężczyzną.
Problem w tym, że w serialu nie mamy żadnego zarysowania tła kulturowego, te zachowania przedstawione zostały bez kontekstu i przez to dla widza spoza Turcji są absurdalne. Zmuszanie do ślubu z Mustafą żeby opiekunka mogła się nim zajmować to dla mnie jakiś kosmos, zresztą tak samo jak to, że nikt nie miał problemu z tym, że narzeczony tak się nad dziewczyną znęcał...
Sądzę, że matka Peyamiego była opienką Mustafy i poczęli oni dziecko (możliwe, że był to nawet gwałt), babka mówi do Peyamiego: ojciec nie umie się kontrolować, nie zna granic. Nie masz pojęcia jakie jakie mieliśmy wtedy kłopoty, nasza reputacja została zniszczona... po ślubie nic już nie będzie mogła powiedzieć, muszą się pobrać ze względu na reputację rodziny. Pewnie została zmuszona do ślubu przez babkę i dziadka Peyamiego. Przy najbliższej okazji uciekła, albo została po cichu wygnana
Dodałabym jeszcze - z czego wynikały ataki paniki Peyamiego, bo jakieś podłoże mieć musiały? No i najbardziej oczywiste - kim byli rodzice Esvet (czy ja dobrze zrozumiałam, że ona jest przyrodnią siostrą Dimitriego?)?
Co do matki Peyamiego natomiast - cóż, jeśli tak jak Esvet została zmuszona do ślubu to trudno się dziwić, że odeszła. A ponieważ jego rodzina miała jakąśtam władzę to pewnie zabranie ze sobą dziecka nie wchodziło w grę.
Moje domysły :
- matka Peyamiego była opiekunką Mustafy, Peyamin jest ich przedślubnym dzieckiem, po porodzie jego matka została zmuszona do ślubu i uciekła. Babka mówiąc o ślubie Esvet i Mustafy używa słów : "nie masz pojęcia jakie mieliśmy wtedy kłopoty, nasza reputacja została zniszczona... po ślubie nic już nie będzie mogła powiedzieć "
-Esvet nie jest przyrodnia siostra Dimitriego. Lia mówi "mówiłam że jak okradniemy sierotę nigdy nie zaznamy spokoju", a Dimitri możliwe, że nie jest synem swojego ojca, ten mówi do żony "Twój wariat", plus widać, że ojciec traktuje z pogardą, a gdy go uderza Dimitri patrzy na matkę z przerażeniem i czeka, aż ona zareaguje (prawdopodobnie ojciec znęcał się nad nim w dzieciństwie i dlatego Dimi jest teraz psycholem).
Sądzę, że matka Peyamiego była opienką Mustafy i poczęli oni dziecko (możliwe, że był to nawet gwałt), babka mówi do Peyamiego: ojciec nie umie się kontrolować, nie zna granic. Nie masz pojęcia jakie jakie mieliśmy wtedy kłopoty, nasza reputacja została zniszczona... po ślubie nic już nie będzie mogła powiedzieć, muszą się pobrać ze względu na reputację rodziny. Pewnie została zmuszona do ślubu przez babkę i dziadka Peyamiego. Przy najbliższej okazji uciekła, albo została po cichu wygnana
Myślę, że gdyby została wygnana to jednak w którymś momencie szukałaby kontaktu synem.
Zgadzam się ze wszystkimi negatywnymi opiniami. Od siebie jeszcze dodam, że szkoda czasu na tą beztreściową i bezwartościową fabułę!