PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38927}

Klan

1997 -
2,8 36 tys. ocen
2,8 10 1 35696
1,9 13 krytyków
Klan
powrót do forum serialu Klan

Nie sugerujcie się wiekiem Tomasza Stockingera, który ma 60 lat, bo postać serialowa jest chyba od niego starsza. Krystyna ponoć urodziła się w 1953 roku, a mąż z reguły jest starszy od żony. Wiecie może? Było coś kiedyś mówione o wieku Pawła?

ocenił(a) serial na 3
Krytykancki

Akurat piszemy o tym w Dzisiejszym odcinku. Był kiedyś wątek lekarki kochającej się w szefie i gdy odwiedził ją w domu, to zobaczył na półce swoją książkę o medycynie estetycznej, na ekranie mignęła jej ostatnia strona z życiorysem autora, był tam rok jego urodzenia - 1947.

ocenił(a) serial na 1
Awdar

Lubicz ma 68 lat? To niemożliwe. Przecież wtedy w wieku 56 lat zostałby ojcem Pawełka a jeszcze z niego nienasycony buhaj, skoro z Wigą się przespał.

ocenił(a) serial na 3
Krytykancki

Władysław Jagiełło spłodził trzech synów ok. 70-tki :)

Zresztą:

http://www.facebook.com/janusz.korwin.mikke/posts/10152568908022060

ocenił(a) serial na 1
Awdar

Ale Paweł absolutnie nie wygląda na 67/68, Stockinger grający go ma "dopiero" 60 czyli między aktorem a postacią go grającą jest duża różnica wieku. Ludzie w tym wieku nie są zdolni do pracy a zwłaszcza chirurga.

ocenił(a) serial na 3
Krytykancki

Przeciwnie, ludzie wolą być z reguły operowani właśnie przez starszych chirurgów. Pawła tak postarzono, bo był wątek, że przed jego i Eli urodzinami Władek poszedł siedzieć do stalinowskiego więzienia i Maria musiała ich sama wychowywać, jak byli zupełnie mali.

ocenił(a) serial na 1
Awdar

To znaczy, że na początku Klanu miał 50 lat, absurd, na tyle nie wyglądał wtedy ;d

Krytykancki

To ile lat w takim razie miała Kryśka?! Z jej nagrobka wynikało,że miała 63 jak zmarła,czyli urodziła Pawełka w wieku 53 lat?! To już było przegięcie. Pamiętam,że przy okazji jej ciąży padło,że ma po 40stce, a poza tym Kotulanka nie wyglądała wtedy na 53 lata. Mam wrażenie,że reżyser sam nie ogarnia wieku bohaterów.

ocenił(a) serial na 1
Gosza30

Przecież ci aktorzy są o 8-10 lat młodsi niż postaci przez nie grane, to bohaterowie Klanu będą normalnie "nieśmiertelni" jak Lenin :D Jak Stockinger będzie miał 85 lat to Paweł będzie miał 93 ;p

Krytykancki

No polska moda na sukces, jak nic! :)

ocenił(a) serial na 1
Gosza30

Ale w sumie to, że Paweł dorobił się 2 córek i trzeciego syna w wieku 56 lat to nie jest aż takie dziwne, bardziej zszokowało mnie, że dorobił się jeszcze wcześniej córki i dowiaduje się po ok. 40 latach ;p

ocenił(a) serial na 3
Krytykancki

"Paweł będzie miał 93"
Akurat w dzisiejszych czasach coraz więcej ludzi dożywa tego wieku...

ocenił(a) serial na 1
MarinaSamira

Tadeusz Różewicz, Irena Kwiatkowska, Bohdan Tomaszewski ;D

ocenił(a) serial na 3
Gosza30

Nie reżyser, tylko scenarzyści ;p I akurat to nie jest największy problem z nimi :)

ocenił(a) serial na 1
Awdar

A co jest największym problemem? Kobieta rodzi dziecko w wieku 52 lat, gdzie już będąc w okolicach 40-tki jest to wielkie ryzyko. Bez przesady, trochę realizmu.

ocenił(a) serial na 3
Krytykancki

Największym problemem jest nuda na ekranie, zapychacze itd.

ocenił(a) serial na 3
Krytykancki

Co do wieku Krysi to przypomniała mi się scena z 2001 r. gdy Krysia opowiadała Ali w jakich okolicznościach poznała Vujkovicia - ona zaczęła studia, a on BYŁ DOKTORANTEM/ASYSTENTEM I MIAŁ ZAJĘCIA Z JEJ GRUPĄ. Musiał więc być starszy od niej o co najmniej pięć lat.
Stiepan, jak wiemy, skończył właśnie (albo za chwilę skończy) 62 LATA; na początku 2003 r. (Krysia była wówczas w ciąży) powiedział: "Wczoraj stuknęła mi PIĘĆDZIESIĄTKA"

ocenił(a) serial na 1
MarinaSamira

W tym serialu wiek bohaterów zmienia się jak w kalejdoskopie ;D Stiepan w sumie nie mógł się ur. w 1953 r. bo Krystyna urodziła się w 1951 r, a Stiepan podobno jest starszy od Pawła, który urodził się w 1948 roku. Wszystko to jest pogmatwane ;p

ocenił(a) serial na 3
Krytykancki

Ja pamiętam DO DZIŚ że Stiepan właśnie to w 2003 r. powiedział: "Wczoraj stuknęła mi PIĘĆDZIESIĄTKA", a chyba oglądałam tę scenkę kilka razy bo miałam nagrany ten odcinek (zaraz potem była scenka ciężarnej Krysi i Pawła przytulonych do siebie na kanapie).

ocenił(a) serial na 1
MarinaSamira

Spokojnie, wierzę Ci, że lepiej pamiętasz i że coś takiego miało miejsce. Ale chodzi o to, że w tym serialu nikt nie dba o wiek bohaterów skąd wywodzą się takie "perełki" jak 1951 wiek ur. Krystyny.

ocenił(a) serial na 3
Awdar

Władek poszedł siedzieć, gdy Paweł i Ela już oglądali świat - powiedział w 1999 r. że zobaczył ich pierwszy raz, gdy Marysia wróciła z nimi ze szpitala.
Gdyby trzymać się tego, co zostało powiedziane na początku Klanu Maria i Władysław poczęli Pawła i Elę podczas podróży poślubnej w Zakopanem w lutym 1948 roku, więc Ela i Paweł urodzili się pod koniec owego roku.

MarinaSamira

A dziadek "Alzheimer" Władek urodził się chyba w 1921 roku, tak wynikało z Wikipedii, a Maria urodziła się w 1927 roku bo w 1 odcinku obchodziła 70 urodziny.

Masakra, ale ten czas leci, za 3 lata Ela i Paweł też 70-te będą mieli.

ocenił(a) serial na 3
Hitek

"A dziadek "Alzheimer" Władek urodził się chyba w 1921 roku"
Władek się urodził w 1924 roku - ten rok jest na nagrobku.

ocenił(a) serial na 6
Hitek

Tylko w serialu, aktorzy ledwo skończyli 60, Stockinger nawet jeszcze nie. Ale masz rację - czas szybko leci, najbardziej to widać po Oli, której za rok stuknie 30, a oglądaliśmy ją jako 11-latkę.
PS. Witaj Hitek po długiej przerwie, czyżbyś wrócił na forum "Klanu"? :)

ocenił(a) serial na 3
Krytykancki

Jeszcze ciekawostką jest fakt, że rzeczywiście mąż jest zazwyczaj starszy, ale w pierwszym sezonie było powiedziane, że wśród spraw, które sprawiały, że Jurek nie podobał się Marii i Władkowi jako przyszły zięć było i to, że jest od niej młodszy :)

ocenił(a) serial na 3
Awdar

Ale młodszy zaledwie o rok, więc co to za różnica...

ocenił(a) serial na 3
MarinaSamira

Było powiedziane, że dla rodziców to był problem, choć nie taki, jak fakt, że nie skończył studiów. Różnica wieku między małżonkami chyba nie była sprecyzowana.

ocenił(a) serial na 3
Awdar

Była, była - Jerzy urodził się w 1949. Kiedyś jak się kłócili pod koniec pierwszego sezonu to Ela mu wyrzuciła, że mają po 50 lat a on odpowiedział coś w stylu: O przepraszam bardzo, 49. A ona z miną cierpniętnicy: Czy zawsze musisz wypominać mi, że jesteś od ciebie starsza?
Kiedy Beata zaczynała romans z Rafalskim on powiedział, że ma 45 lat czyli Rafalski to rocznik 1952 zatem obecnie 62-latek.
W tej samej rozmowie Beata wyjawiła mu, że jest młodszy od jej ojca o całe trzy lata czyli Jerzy to 1949.

MarinaSamira

Mój tata jest młodszy od mamy o pół roku i nigdy jakoś z tego problemu nie było.

ocenił(a) serial na 3
Hitek

Książę William jest młodszy, książę Karol jest młodszy, Lech Kaczyński był chyba siedem lat młodszy :)