PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38927}

Klan

1997 -
2,8 36 tys. ocen
2,8 10 1 35698
1,9 13 krytyków
Klan
powrót do forum serialu Klan

Jako , że ostatni temat się wyczerpał , zakładam nowy.

ocenił(a) serial na 4
wiatriwoda

Z tym głąbem to Beatka pojechała, chyba rzeczywiście jest wciąż mało zrównoważona. Żeby takie teksty "kochana mamusia" rzucała do syna o jego ukochanej ?

Swoją drogą mnie zawsze rozśmiesza, że w serialach ludzie zwykle nie słyszą gdy ktoś trzeci wchodzi do niedużego w sumie mieszkania, za to oczywiście ten ktoś zawsze usłyszy akurat coś szokującego ;) No ale jakoś trzeba akcję popychać :D

andre_

Ale jak dla mnie super to wyszło , nawet naturalnie ,a w klanie usłyszeć takie słowa to święto , dziś było jeszcze jedno i to gorsze hah , więc brawo scenarzyści:)

ocenił(a) serial na 3
wiatriwoda

A kto powiedział to gorsze słowo?
Niech jeszcze Jasiek usłyszy, że matka chciała go USUNĄĆ.

MarinaSamira

Ktoś wspomniał , ża Agatka w zdenerwowaniu na Jacka powiedziała ''pieprzone'' :)

ocenił(a) serial na 10
MarinaSamira

Z tego co wiem to Rafalski chciał, żeby ona usunęła tę ciążę. Ale pewien nie jestem bo miałem wtedy pare lat tylko.

ocenił(a) serial na 4
wiatriwoda

Wątek Jaśka i Ramony jest oderwany od rzeczywistości, bo mało kto przy zdrowych zmysłach w prawdziwym życiu tak robi.
Beata po cudownym ozdrowieniu i powrocie jest nadpobudliwa i nadopiekuńcza i wkurza do bólu wciskają nosa we wszystko.
Z pomocą przychodzi oczywiście jej święta Ela Chojnicka, morderczy duet.

Z drugiej strony wątek Jaśkowego nowego radzenia sobie w samodzielnym życiu też bez sensu i wyssany z dupy,
bo jakim cudem daje ludziom korki jak sam ma ostatnio tylko pały w szkole???

ZSGifMan

Beata też mnie wkurza ale głównie przez niekonsekwencję i nademocjonalność. Nie powiedziałbym jednak, że jest nadopiekuncza. Uważam że gimnazjalista powinien mieszkać jeszcze z rodzicami. Poza tym fakt, że nie powiedział jej o wywiadowce i to że ma same galy.tylko to potwierdza. To jeszcze dziecko.

ocenił(a) serial na 4
rafal4792

W pełni się zgadzam, dzieciak.

Aczkolwiek wiek nie zawsze determinuje dziecko a bardzo dorosłym może być nawet nastolatek.
Znałem kiedyś gościa, miał wtedy 16-17 i w dzień pracował w piekarni a wieczorami chodził do zawodówki.
Nie wiem jak to załatwił, że będąc niepełnoletnim mógł chodzić do szkoły dla dorosłych, ale był tak zaradny . . .
No i skoro tak chodził to znaczy, że się mu udało ( a to były późne lata 90-te)
Z drugim chodziłem do technikum i myśmy wszyscy po szkole a to siłka czy tańce, karate, judo czy itp. a kolega . . .
zasuwał do pracy w hurtowni spożywczej, by wspomóc swoją mamę i rodzeństwo.
Robił zakupy w niższych cenach jako zatrudniony w tej pracy i przynosił do domu dla rodziny.
Wtedy to mi ich było szkoda, ale teraz po latach jestem pełen podziwu i szacunku dla tych gości.

Jak widać można być dorosłym w wieku nastu lat,
ale czy Jaśkowi się uda to nie wiem, bo na razie kiepsko mu idzie z dorosłością i odpowiedzialnością!?

ocenił(a) serial na 3
ZSGifMan

Ale widzisz, Ty tu opisujesz sytuację, kiedy młody człowiek zmuszony jest dorosnąć z powodu trudnej sytuacji rodzinnej, materialnej etc. i robi to co robi z poczucia odpowiedzialności i obowiązku. A z Jaśkiem problem polega na tym, że on się po prostu bawi w dorosłość (o odpowiedzialności pojęcia bladego nie ma), do tego jest rozpieszczony, bo wszyscy trzęsą się na nim od zawsze i nigdy niczego mu nie brakowało. On po prostu niewiele wie o życiu - i wcale nie musi, w tym wieku można sobie spokojnie być jeszcze głupawym, niedojrzałym (młodość durna i chmurna czy jakoś tak). I tutaj właśnie rodzic jest od tego, żeby smarkacza pohamować, przypilnować, pomóc mu się odnaleźć. Niestety Jasiek ma niezrównoważoną histeryczną matkę z manią wielkości charakterystyczną dla rodu Lubiczów oraz śmiesznego ojca, który pod płaszczykiem profesji skrywa totalną niedojrzałość i zgrywa równego tatusia. Dom bez klamek.

ocenił(a) serial na 4
LiLuLa

Tak, wiem, zgoda i masz rację, ale ja opisywałem tylko zagadnienie, że wiek nie stanowi wyznacznika dorosłości.

ocenił(a) serial na 3
ZSGifMan

Widocznie szukałam okazji, żeby poużalać się na klanowe absurdy, nie bierz tego do siebie :D

ocenił(a) serial na 4
LiLuLa

OK, nie wziąłem.

wiatriwoda

Odcinek pół na pół ,ale zawiódł szczególnie ponurymi klimatami. Najgorsza Wiga i Paweł , ale szczególnie ona masakra , zarówno w Elmedzie jak i domu bardzo ponuro i sztywnie jak zawsze , sceny za długie i niepotrzebne. Ponadto najlepsza scena pierwsza , niestety jedyna z ich udziałem czyli Marty i Rutki , wyszła bardzo fajnie , Rutka od razu pokazał swój charakter i zamiary , co jest świetnym zwiastunem , no i powrót Herbusiwej po długiej nieobecności .Ponadto w duchu monotonii Poldek-masakra , kolejny Paweł i Arkadiusz , czy komik-nudni, sztywni , ponurzy i mdli , Graża coś tam grała niedostępną , skończy się na tym , że będzie się opiekować matką Poldka i wiadomo co dalej , coś jak kazus Profesora , na razie zapowiada się kolejny słaby romans. Do tego Aga w ministerstwie, lubię te sceny zamieszania i pośpiechu , są fajnie zagrane , a i minister gra całkiem fajnie . Ponadto scena w domu po pogrzebie , jak zwykle dziwaczna jak to Janusz i Furtecka , ale dziś bardziej pikantna przez pocałunek Furteckiej , to by przynajmniej było śmieszne , ale pewnie nic z tego nie będzie dalej, mina Agi fajnie zagrana:) No i Ramoma i Jasiek , dziwaczna jak dla mnie reakcja dziewczyny na nazwanie jej głąbem , robią z niej co raz bardziej anioła , pocieszycielkę lub zakonnice , przesada , wyszło to mało naturalnie , już Jasiek realniej , ale wiadomo. Na plus Sadyba i wątek imienin Eli , rozmowa z Beatą o Jaśku całkiem całkiem , do Eli niejako seniorki rodu takie pogaduchy pasują , wyszło to nawet prawdziwie, potem z Jaśkiem podobnie , ten Jasiek w tej przydużej marynarce jak po wujku , raczej słabo :)

ocenił(a) serial na 10
wiatriwoda

A moim zdaniem właśnie fajnie poprowadzony wątek jesiennej depresji Jadwigi. I dobrze by było dla serialu, żeby Paweł z Nią byli razem. Ciekawy jestem jak Rutka chciałby działać na niekorzyść Pawła i jak to się rozwinie.

Kapitan_Stopczyk

Dla mnie ona od początku w każdym odcinku gra depresyjnie.

ocenił(a) serial na 3
wiatriwoda

Jak dla mnie ten sezon jest o wiele gorszy od poprzedniego, widać to zresztą na forum.
W obecnym sezonie zamordowano ciekawe wątki z poprzedniego (wątek szefa Olki, wątek Jaśka i nielegalnych akcji, wątek Julii), praktycznie wyeliminowano najlepsze i ważne postaci (Norbert, Kamila, Michał z Zytą i dziećmi, Marta - choć dzisiaj się pojawiła, Leszek i wiele innych) lub planuje się ich eliminację (Julia), popsuto niektórych i tak niezbyt fajnych bohaterów (Moni, Jasiek),natomiast ciągnięte są mało lubiane wątki (Senior i Wiga), a niezbyt lubiane postaci stale są na pierwszym planie (Beata). No i do tego nagromadzenie idiotyzmów w rodzaju Moniki i jej "pokładów namiętności", tańca koparek oraz gimnazjalisty, który wyprowadza się z chaty do dziewczyny.

Co do tego ostatniego to ja się pytam, gdzie jest kurator Ola? :) Czy opieka społeczna nie powinna zainteresować się Jasiem? Które dziecko szesnastoletnie może sobie na luzie zrezygnować z opieki rodziców, to jest w ogóle zgodne z prawem? I jak Borecki miałby oddać takiej matce jak Beata Małgosię? Spokojnie mógłby wykorzystać w sądzie fakt wyprowadzki Jasia (i to że zawala szkołę). Swoją drogą trochę słabo, że Jacek ma totalnie wywalone na swego przybranego syna.

ocenił(a) serial na 10
LiLuLa

Zgadzam się. Żenada. Wątek Olki i szefa był spoko, to nagle odstawili to na dalszy tor. To samo z warsztatem Michała. Tyle było o tym gadania przed wakacjami. Aż się prosiło, żeby Oskar tam prowadził jakiś szwindel dekady i już byłby wątek rzeka na wiele tygodni a oni zapychają to byle czym. Jakimś chłamem oderwanym od rzeczywistości.

Wydaje mi się, że scenarzyści postawili na pewną grupę aktorów - Wiga, Paweł, Młody, Bożena, Miłosz, Graża, Feli, Moni, Jasiek, Beata, Piotrze. Do tego paru jeszcze jako zapychacze i tyle. A sporo ważnych postaci, lubianych przez widzów typu Jerzy, Michał, Norbert (nie wiem po co kazali mu wyjechać), Kamila praktycznie zostali zmarginalizowani i występują albo rzadko albo w ogóle ich nie ma.

LiLuLa

Ta rodzina Lubiczow to patologia. A pomyśleć, że władek był bohaterem czasów stalinowskich i podobnie jak Ola - kuratorem sądowym

wiatriwoda

Ale nudny dziś odcinek , chyba , że ktoś lubi takie trele morele z Moni i Malarzem w roli głównej. Wszystkie te sceny straszne , te w domu szczególnie , a w pracy Moni jak pijana lub naćpana , masakra , może to tak ma wyglądać , ale jest tego za dużo z pewnością i odcinek cierpi na tym. Jedyne co mnie rozśmieszyło to to jak Gabriela nazwała adoratora Moni Pan Malarz , tak jak my go tu nazywamy , może scenarzyści tu wpadają? Do nudności odcinka dodał co nieco Paweł i Wiga -kolejna masakra teksańską piłą mechaniczną , nawet Pawełek dziś był beznadziejny z tymi plackami. Także rozmowa Graży i Poldka i wizyta w domu nijakie , Kaska mnie rozwaliła tekstem o doświadczeniu w opiece nad bratem :) , na plus , że dowiedzieliśmy się trochę o rodzinie Poldka , może córka kiedyś się pojawi, a te żelazka , dobiły gwoździa do trumny nudnego Poldka. Ponadto Jasiek i Ramona oraz Beata i Piotr- za dużo w kółko o tym samym , jedynie na plus niezadowolona Beata , bo Piotr to kolejny nudziasz klanowy no i to , że dowiedzieliśmy jak poczęła się Ramona i kim była jej matka , z pewnością te wieści się spodobają Beacie:)

wiatriwoda

Malarz siorbie przy jedzeniu jak wieśniak. Ja nie wiem jak tak można - Jasiek to prawdziwy twardziel - mając taką dupę w domu pieprzy coś o cebuli i znowu gotuje makaron, zamiast zająć się panną. Co za cipeusz. Rozwaliła mnie scena "prawieseksu" na samym końcu :)

ocenił(a) serial na 10
wiatriwoda

Co do Ramony to można powiedzieć, że jabłko od jabłoni daleko nie odpada :D. Odcinek był nudny bo dzisiaj skumulowały się wszystkie drętwe postacie. Zabrakło do kompletu jeszcze tylko Agi. Ogólnie u Graży najwyraźniej kręci się coś na miarę romansu. Szkoda tylko, że ten facet wygląda na bardziej zacofanego niż Rysiek i ten taksówkarz (jej poprzedni adorator) razem wzięci.

lach

Rysiek przy Arkadiuszu , Profesorze i Żelazkowym to był torpeda normalnie:)

ocenił(a) serial na 4
wiatriwoda

Czyli znów wychodzi na to że "lepsze jutro było wczoraj".
Ale może Żelazkowy kryje w sobie jakąś mroczną tajemnicę ? Albo chociaż będzie molestował Kaśkę :P

andre_

Może się okaże , że ukochana , która się wymeldowała na tamten świat została wymeldowana którymś z żelazek przez Poldka lub Leokasie:) I najlepiej by ktoś to powiedział jak Graża i Poldek będą stali przed ołtarzem :)

ocenił(a) serial na 3
wiatriwoda

Ta matka Ramony to żyje w końcu, czy nie żyje? Bo Ramona podobno sprzedała działkę po niej odziedziczoną...Któryś z kochanków kobicie tę działkę kupił?

MarinaSamira

W sumie to nie wiem , ale chyba żyje i nie zdziwi mnie to jak się kiedyś pojawi , może by trochę rozruszała towarzystwo (trochę to dwuznacznie zabrzmiało w tym przypadku:))

ocenił(a) serial na 1
wiatriwoda

A Jasio cieć się poryczał.. ;]

wiatriwoda

Dzisiaj dwa razy złapałam się za głowę - kiedy Monika powiedziała, że kwiaty są dla malarza i kiedy matka Poldka powiedziała, że jego żona "wymeldowała się z tego świata". Poetycznie to ujęła ;)

ocenił(a) serial na 6
ihatemondays

Na cmentarzu mamki Poldka było mi szkoda, ale w następnym odcinku już mnie denerwowała. Jeśli to moherowy beret i fanka Radia Maryja, to niech jej lepiej nie pokazują...

ocenił(a) serial na 3
elmoo_filmweb

Słucha Korbasa, więc chyba nie taki całkiem moher...

ocenił(a) serial na 1
MarinaSamira

jeszcze się okaże, że za młodu na woodstocku szalała

ocenił(a) serial na 9
wiatriwoda

Dzisiejsze występy malarza przebiły wszystko. Myślałam, że wypłyną mi oczy. Dlaczego on się zachowuje jak uposledzony umysłowo? A Moni szaleje - z tej miłości aż cofnęła się do roku 1991 i zafundowała sobie fryzurę z tamtej epoki. U droższego fryzjera.

ocenił(a) serial na 10
karutex

Jak usłyszałem, że zmieniła fryzjera na droższego to aż poczułem ten zapach prawdziwej warszafki :D

lach

Ale to prawda fryzura dała czadu:)

wiatriwoda

Dzisiejszy ostatni w tygodniu odcinek trochę lepszy niż wczoraj . Kontynuacja wątków trwa plus Ola dziś. Pojawienie się w biurze i rozmowa z Ewą na temat nowej sprawy , być może więc jakiś nowy wątek się szykuje i pojawienie się Bogdana z informacjami na temat Chwościka , byłoby OK , ale trochę za mało w tym w wątku jakiś dalej idących wieści od Bogdana , na to można było liczyć , mam przeczucie , że może to Syn szefa Oli. Ale generalnie dobrze , że przynajmniej wrócono do tego wątku , fajna muzyka tez n aplus. Ponadto Kaśka i koleżanka , może być , choć ta druga trochę sztywna , podobnie scena z Leosią mogłaby być , ale z tym Korbasem to trochę przesadzili , rozumiem , że chcieli czymś połączyć nową bohaterkę , ale to trochę za dużo:) Ponadto Graża o nowym znajomym , jak zwykle plotkuje , dobrze , że dziś wymyślili transport medyczny , zawsze coś innego niż grzebanie po dwóch szafkach , ponadto Jasiek i Ramona , dziś krótko o studiach i kolejny absurd , Jasiek który ma marne wyniki w nauce proponuje Ramonie , która słabo zdała maturę parę lat temu by ta studiowała prawo -śmiechu warte jak na razie. tylko on może mieć takie pomysły , przynajmniej ona ma trochę więcej oleju w głowie, podobnie jego rozważania na temat bycia ochroniarzem-jeśli scenarzyści mają taki plan by z niego zrobić idiotę -idzie im to bardzo dobrze:) No i oczywiście w tym tygodniu musieli pociągną wątek Moni, która jest teraz chyba najgorsza aktorką w Klanie , sceny beznadziejne , wygląda na rozchwianą emocjonalnie , sztywną lalkę. Malarz podobnie jest beznadziejny , jedyny plus , scena w pracowni i to co trochę przewidywałem , czyli Marta , która trochę powraca , na razie na obrazie , oby Moni została wykiwana przez niego. No i dziś wyjazd Janusza i pakowanie oraz nowy klient na horyzoncie , te sceny w prcy przynajmniej dzięki ministrowi mają jakąś energię:) Tydzień więc raczej nie za bardzo mocny , brak Julii, Halszki mało Sadyby w dobrym wydaniu , za dużo Moni , malarza, Pawła , Wigi , a także nudnego Piotra , sztywnej Barbary oraz Jaśka i Ramony ciągle o tym samym

ocenił(a) serial na 10
wiatriwoda

Odrzuciły mnie te brudne palce naszego Warchoła :D. Jedyną osobą, która jeszcze trzyma poziom jest Gabriela. Zastanawiam się czy ona gra tak dobrze czy może przy takiej Moni, każdy wypadłby olśniewająco. Z Korbasem i Leokadią to fakt, przegięli. Kolejny wątek z kosmosu.

lach

Laura Łącz grająca rolę Gabrieli jest aktorką po szkole teatralnej, córką znanego w latach 60-tych XX wieku aktora Mariana Łącza (więc także geny), natomiast Trojanowska to tylko amatorka.

Contessa

Właśnie przeczytałam na Filmwebie, że Gabriela Wilczyńska to matka Agaty, sympatii Daniela, przyjaciółka Moniki Ross. Miałam z 10 letnią przerwę w oglądaniu Klanu, ale czy taki wątek rzeczywiście kiedyś pojawił się? Dlaczego zatem nie ma żadnych wspólnych scen Agaty z matką. Nie wspomnę o tym, że Daniel syn Moniki jest całkiem zapomnianą postacią. Ach Klan z lat 97-2000 to był całkiem przyjemny serial....

topikens

Scena Agaty z matką była całkiem niedawno.

wiatriwoda

Dzisiejszy odcinek trochę pomieszany , wszystko i nic z jednej strony. Na plus kontynuowanie wątku Oli , w rozmowie głównie z Olą i informacje na temat tamtego chłopaka , wygląda na to , że wątek będzie kontynuowany , co jest pozytywem , byle nie zapomniano o nim.Ponadto nowy wątek Agata i Femina , znów z cyklu jaka ta Wawa mała , ale ich rozmowa nawet spoko , wpleciona wspominka Krysi i powiązanie pewnie z wątkiem Agaty i jej chęci posiadania dziecka. Na plus ponadto powrót do wątku Halszki oraz karczmy ,też w porządku , nowe jej pomysłu i gra zawsze podnosi ciśnienie Bolkowi , ale też służy serialowi , bo to dobra aktorka jest. Na minus oczywiście Moni i malarz -beznadziejnie , ponadto Kasia i koleżanka i Graża -wyjątkowo nudno dziś no i Sadyba byłaby na plus gdyby nie pojawienie się cyrkowca i nudny wątek.

ocenił(a) serial na 3
wiatriwoda

A co było mówione o Krysi?

ocenił(a) serial na 6
MarinaSamira

Surmaczowa i Agata stwierdziły, że gdzieś już się widziały. Doszły do wniosku, że spotkały się na pogrzebie Krysi i Ania za chwilę powiedziała, że to była jej przyjaciółka i ogólnie straszna historia.

ocenił(a) serial na 4
wiatriwoda

Kilka odcinków temu (5 czy 6) była taka scenka,
gdzie Ramona coś mówi Jaśkowi w "ich" wynajętym mieszkaniu i przesuwa odkurzacz wspominając o sprzątaniu.
Pewnie mało kto wie, ale ten odkurzacz w tym wynajętym mieszkaniu kosztuje nowy ponad 7000zł ! ! !

1. czy właściciel tego mieszkania dał najemcy taki drogi sprzęt do sprzątania - nie sądzę.
2. czy ten odkurzacz kupiła Ramona razem z koleżanką - na pewno nie.
3. czy Jasiek przywlekł go od rodziców - może i możliwe, ale mało prawdopodobne.
4. to skąd do cholery się tam wziął ?
5. i kto w telewizji robi z widzów idiotów ? ? ?

Przypomnijmy tylko, że Ramona jest biedna i ledwo wiąże koniec z końcem, do niedawna była cez pracy, a Jasiek . . .
Cóż, Jasiek pewnie ma kieszonkowe, ale na pewno nie taaakie!

http://www.supervacuum.pl/pl/rainbow-e2-black-2010-/822-rainbow-e2-black-zestaw- ekspozycyjny.html

ZSGifMan

Brawo za spostrzegawczość , jeśli to prawda to przychodzi mi do głowy , ze Ramona zwinęła go z Rosso , bo Moni jest zakochana , a Gabriela zajeta restauracją i nikt tego nie zauważył::)

ocenił(a) serial na 4
wiatriwoda

Tak zwane "pożyczyła sobie" :D

ZSGifMan

Dokładnie o to chodzi :)

ocenił(a) serial na 6
wiatriwoda

A to byłby ciekawy wątek :D Z Rosso zniknął odkurzacz, więc Monika z Gabrielą przeprowadzają śledztwo i przesłuchują wszystkich pracowników. Ramona w końcu przyznaje, że zwinęła odkurzacz, bo jej się bardzo podobał. Monika każe jej go oddać, lecz Ramona mówi, że zbyt bardzo pokochała ten odkurzacz, żeby go teraz oddawać. W związku z tym Monika idzie na policję i zgłasza kradzież odkurzacza. Ramona bierze odkurzacz do pociągu pod pachę i ucieka z nim. Jasiek płacze, że Ramona go opuściła. Tymczasem policja ściga Ramonę w całym kraju za kradzież odkurzacza.

elmoo_filmweb

I Ramona jest ścigana listem gończym.
Jasiek apeluje do niej w telewizji "Ramono, wróć do mnie, kocham cię i nie mogę bez Ciebie żyć".
Ale po co teraz Ramonie Jasiek, skoro ma odkurzacz.

ocenił(a) serial na 2
Vanessa100

Ramona od początku jakaś podejrzana w sumie XD

Co do wczorajszego odcinka, to lepszy niż poprzednie, zdecydowanie mniej Jaśka i MOniki, więcej Jurka i Bolka co jest plusem. Ciekawy wątek z tym Chwościkiem....

ocenił(a) serial na 10
Vanessa100

"Ale po co teraz Ramonie Jasiek, skoro ma odkurzacz."

haha, You made my day, teraz to właściwie night :D