Intryguje mnie ostatni odcinek Janosika. Miałbym kilka pytań:
- Czy w ostatniej scenie na egzekucję przyszli ci wszyscy ludzie (razem z Bardosem), czy po prostu było to przypomnienie sobie wszystkich ludzi, z którymi się kiedyś spotkał (scena symboliczna). Pierwszej opcji przeczy zastrzelenie Bardosa przez Kwiczoła i Pyzdrę oraz to, że kompani Janosika byli wolni, mieli ze sobą strzelby. Z drugiej strony - tytuł odcinka: Zdrada. Miejsce pobytu wskazał organista. Ale to by nie podchodziło pod zdradę. Może Janosika zdradzili właśnie jego kompani, dlatego też na egzekucji mieli strzelby? Natomiast druga opcja: dlaczego nie było tutaj Gąsienicy, który go wychowywał oraz Jakubka?
- W opisie ostatniego odcinka przeczytalem: "Jej świadkiem jest młody góral, który postanawia kontynuować dzieło tatrzańskiego zbójnika"
Kim jest ten góral? Bo jakoś nie zauważyłem nikogo pasującego do opisu, albo po prostu się nie wyróżniał.
Ta scena jest symboliczna. Ukazuję tych, którzy jakoś mieli wpływ na życie Janosika. Janosika nie zdradzili kompani. Prawdopodobnie chodziło w tytule o Bardosa , który zgodził się wydać Janosika , a potem chciał go zabić. Co do Jakubka i Gąsienicy to nawet nie zwróciłem uwagi , że ich nie było. Gąsienica jest tylko na początku pierwszego odcinka więc może dlatego go nie ma na końcu , a co do Jakubka to nie wiem. A co do drugiego pytania to nie ma takiej sceny. Słyszałem kiedyś , że podobno taka jest legenda o prawdziwym Harnasiu , że ktoś obserwuję Jego egzekucję i idzie w Jego ślady , ale w serialu tego nie przedstawiono
Ja sobie to zawsze tłumaczyłem (jak zwykle) romantycznie. Otóż owym młodym góralem jest każdy widz, który poznając życie i przygody Janosika, postanawia podążać jego śladami. Nie chodzi tu jednak o napady na kupców, lecz o RYCERSKOŚĆ i SPRAWIEDLIWOŚĆ, która powinna cechować każdego człowieka. Mi to wytłumaczenie pasuje.
Jeśli chodzi o nieobecność Gąsienicy i Jakubka - zakładając, że jest ona zamierzona - to mam na ten temat własną teoryjkę. Postacie te łączy motyw symbolicznego odejścia, które zamknęło pewien rozdział w ich życiu. Skoro Janosik zadecydował, że na zawsze opuści swojego ojca, to logiczne, że tego ojca już nigdy przy nim nie będzie. Podobnie z Jakubkiem - jeśli z własnej woli zniknął z życia zbójników, nie wróci już, aby obserwować ich śmierć - nawet w myślach Janosika.