PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=620036}

House of Cards

2013 - 2018
8,3 180 tys. ocen
8,3 10 1 179684
8,2 47 krytyków
House of Cards
powrót do forum serialu House of Cards

Serial bardzo mi sie podoba, ale watek smierci Petera jest zbyt naiwny.

Takie garaze w apartamentowcach maja kamery (nie liczac kamer monitoringu miejskiego, ktorych
jest dzis od groma), a sledztwo wykazaloby bez wiekszych problemow, ze Peter nie wjechal
samochodem do garazu sam. Ktos mogle tez widziec Franka w samochodzie.
Poza odciskami palcow sa inne materialy DNA, ktore poswiadczylyby nie tylko obecnosc Franka w
aucie, ale nawet jak dawno temu w nim przebywal.

Ogladajac ten odcinek bylem pewny, ze Frank przyzna sie ze podrzucil Petera do domu, ale sie np.
poklocili gdy zaparkowal samochod i dalej nie wie co sie wydarzylo... czy cos w tym stylu. A ten
zalozyl czapke niewidke i nastepnego dnia ogloszono samobojstwo bez zadnego dochodzenia. WTF.
Wiem, ze to niby detal, ale nie lubie takich watkow, ktore wybijaja fabule mocno osadzona w
rzeczywistosci.

ocenił(a) serial na 6
hotspianiegra

Pomimo naiwnej treści momentami, naciąganymi scenami z seksem i jednowątkowymi intrygami, serial mnie trochę wciągnął. Mimo to, nie zamierzam go bronić, bo mam też sam sporo uwag. Jednak - sprawa z punktu widzenia policji (i w USA koronera) była dość jednoznaczna. Z jakiego powodu mieliby sprawdzać monitoring miejski? (Załóżmy, że akurat w tym apartamentowcu nie było go w garażu z jakiegoś powodu.) Russo (czy jak tam się go pisze), miał bardzo mocne powody, żeby popełnić samobuja w tym momencie. Mniejsze niż na przykład Lepper. ;)

zakwasny

Peter siedzial na miejscu pasazera oraz byl nietrzezwy (alkohol we krwi)... to juz powinno dac do myslenia kazdemu sledczemu. Wchodzisz do garazu, gdzie pasazer samochodu zalany w trupa, uduszony spalinami. Uznajesz z miejsca ze sam sie zabil? Przeciez to mega podejrzanie wyglada.

Poza tym samoboje sie bada, aby stwierdzic czy nie bylo to moze morderstwo. Nawet gdy ktos wisi na linie czy ma pociete zyly i w zoladku kilogram tabletek nasennych - wtedy rowniez sie bada czy to nie bylo zabojstwo. Robi sie wywiad czy ta osoba sie leczyla, czy miala depreche itp. Tu nie bylo zadnego dochodzenia, tylko autopsja, ktora potwierdzila zatrucie spalinami. Czego sie spodzeiwali, ze utonal?

hotspianiegra

Zwyczajnie powinni wprowadzić wątek że do akcji wchodzi jakiś agent z FBI i ma zleconą tą sprawe i zaczyna węszyć - wtedy szanse byłyby wyrównane... hmmm nie wierzę, że aż tak można trzymać wszystkich w garści jak robi to Underwood, na chwilę obecną jestem po pierwszym odcinku drugiego sezonu i to są moje wnioski... Gdy ginie polityk, a sprawa odbija się takim echem zawsze chcę się sprawdzić dokładnie, co się stało...