PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=620036}

House of Cards

2013 - 2018
8,3 180 tys. ocen
8,3 10 1 179616
8,2 47 krytyków
House of Cards
powrót do forum serialu House of Cards

Applemania

ocenił(a) serial na 10

Czy zauważyliście jak często pojawiają się produkty Apple?Wiem,że w USA iphone i macintosh są niebywale popularne,ale w serialu jest mnóstwo ujęć na produkty tej firmy. Czyżby jakieś lokowanie produkty czy zbieg okolicznosci ?

ocenił(a) serial na 10
michaello724

Myślę że produkty tej firmy są aż tak popularne, i jak na warunki USA nie są przesadnie drogie http://store.apple.com/us/buy-iphone/iphone6

ocenił(a) serial na 10
maciekd_filmweb

To zrozumiałe,bo serial kręci się wokół ludzi najważniejszych w państwie,którzy mają na wszystko pieniądze i to że te produkty się pojawiają to normalne,ale po prostu bardzo często w oczy rzuca mi sie logo apple, aż mnie to zaskakuje

ocenił(a) serial na 10
michaello724

Albo po prostu, promują swoją markę

michaello724

Każde logo lub nazwa marki w filmie lub serialu to opłacone lokowanie produktu :) Tutaj jednak jest to zdecydowanie zgrabniej rozwiązane niż w polskich serialach (apart, prymat, itp.).
Właśnie do firmy apple należy uważane przez wielu za jedno z najzgrabniejszych i jedno z pierwszych lokowań produktów, w Forrest Gump, kiedy otwiera kopertę i wyciąga karteczkę z logo Apple :)

ocenił(a) serial na 9
Sajtek

Ale Forrest Gump nawet w książce nabył akcje Apple, jakiejś owocowej firmy według niego.

ocenił(a) serial na 9
michaello724

To akurat jest lokowanie produktu. Aktualnie seriale są tak popularne, że różni producenci starają się podpisywać umowy z serialami i jak najdłużej reklamować swój produkt. Tu mamy przykład z Apple, a w przypadku serialu "Ray Donovan" lokowano produkty SAMSUNG. To akurat normalny zabieg marketingowy, który nie jest tak nachalny jak w przypadku polskich seriali.

nat_one

Bardzo nachalny był ten zabieg w "House of Cards", dużo bardziej niż w tych Polskich serialach.
Oni od czasu do czasu posmarują kromki chleba Nutellą, tutaj produkty Appla można było liczyć seriami podczas jednego ujęcia, a Sony miały czasem własne dialogi (- "To jest PS Vita ? Mam konsolę w domu, kupie sobie taką do samochodu. Jakie ma gry ? - Najlepsze !) .

michaello724

Apple tak samo jak Sony zapłaciło za reklamę od cała tajemnica "popularności" tej marki w serialu.
Śmieszą mnie takie zabiegi dlatego (i przez niektóre niepotrzebne wątki które mnie zniesmaczyły) nie dałem pełnej "dychy".
I o ilę jeszcze produkty Appla są w Stanach jak najbardziej popularne, tak Playstation....

michaello724

Apple, Playstation, Pizza Hut, Nokia, jakaś marka samochodu (nie pamiętam)... House of Cards to siedlisko lokowania produktu. Powstało o tym sporo artykułów w anglojęzycznym internecie. W pierwszym sezonie ujęcia z apple mnie drażniły (po prostu za dużo), ale w drugim już jest lepiej, mniej nachalnie.

ocenił(a) serial na 10
Mikasa08

Ale i tak jest mniej nachalne niż w polskich serialach

maciekd_filmweb

Nie wiem, nie oglądam polskich seriali :)

michaello724

Te produkty są strasznie popularne w USA, w każdym serialu są, appla ma tam każdy i nie są tak drogie jak w Polsce. Wystarczy przejrzeć sobie Instagram, wszystkie gwiazdy gwiazdeczki i nastolateczki z USA mają Appla

ocenił(a) serial na 9
owieczka

Śmiejcie się lub nie, ale według mnie lokowanie produktu dodaje serialowi realizmu. Weźmy pod uwagę tą reklamę PS Vity - kto tak nie robi ze swoimi zabawkami - chwali się i zachwala swój zakup? Kto się normalnie nie pyta o takie rzeczy - widząc jakiś gadżet o którym ma słabe pojęcie? Każdy się chce pochwalić co ma fajnego, a czasami nawet przechwalać (Jakie ma gry? - Najlepsze) - taka jest ludzka natura.

Jak było powiedziane wcześniej - u nas sprzęt Apple'a jest uważany za luksusowy, a w stanach to codzienność. I chyba już lepiej, żeby wszędzie było widać różne marki niż polskie rozwiązania - zrywanie znaczków z samochodów (jak ja tego nienawidzę...) albo zaklejanie etykiet jakimiś naklejkami.