PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=650378}

Hannibal

2013 - 2015
7,9 87 tys. ocen
7,9 10 1 87054
6,6 20 krytyków
Hannibal
powrót do forum serialu Hannibal

choroba Willa

ocenił(a) serial na 7

tak pobieżnie przewertowałam forum i nic na ten temat nie znalazłam, dlatego też postanowiłam dodać moje trzy grosze. :)

Na psychologii się nie znam, na medycynie tym bardziej, ale o kanibalizmie i chorobach, które mogą w jego efekcie nastąpić, coś tam słyszałam. Zagłębiłam się więc w temacie i w końcu po małym researchu doszłam do pewnych wniosków, a mianowicie, zastanawia mnie fakt, czy być może to zapalenie mózgu, które ma Will, nie jest aby spowodowane przez priony, które powodują właśnie choroby układu nerwowego? Hannibal pewnie wiedział, co mogło owe zapalenie spowodować, dlatego nie chciał, aby Graham się o nim dowiedział. I o ile się nie mylę, od tego czasu raczej nie częstował Willa swoimi specjałami oprócz rosołu (a ten, wydaje mi się, został ugotowany w miarę normalnie, o ile się nie mylę, to na kurze z gatunku jedwabistych.. No bo czy da się ugotować rosół na ludzkim mięsie? :D) i teraz pod tym względem mu się polepszyło, halucynacje i ataki już go nie męczą.

Ogólnie, zastanawiające jest, jakim cudem Hannibal, spożywając tak często ludzkie mięso, nie zapadł na żadną chorobę. Chyba, że sposób przyrządzania też ma znaczenie, bo jeśli chodzi np o chorobę kuru, zaobserwowaną u członków plemienia Fore, to raczej nie ma wątpliwości, iż spożywali oni mózgi zmarłych bliskich "na surowo", stąd też bezpośredni kontakt z czynnikiem zakaźnym. Z kolei obróbka termiczna też nie zabije wszystkich bakterii.. Dziwna sprawa jak dla mnie. ;)

Ogólnie to wydaje mi się, że jeśli w finale sezonu Will sam się nie połapie, że za wszystkim stoi nasz rogacz, to po tym ataku, jaki miał w samolocie, trafi być może do szpitala, a może nawet i na odział neurologiczny, gdzie znowu zostanie przebadany, z tą różnią, że tym razem dowie się, co jest przyczyną jego halucynacji i być może wtedy zacznie kojarzyć fakty. A co wy sądzicie o jego chorobie? :)

ocenił(a) serial na 2
kuralbn

Fakt, nie znasz się na medycynie. Hannibal musiałby karmić Willa ludzkim mięsem od dziecka niemalże. Choroba Creutzfeldta-Jakoba wylęga się dość długo...

ocenił(a) serial na 7
kelas_aina

No dobra, no to może z Willem faktycznie przesadziłam. Ale co z Hannibalem? I nie mówię tu tylko o chorobie Creutzfeldta-Jakoba. W/w przeze mnie choroba kuru dla przykładu może ujawnić się dopiero po kilkunastu latach (przy czym u Hannibala mogłaby być już widoczna, o ile jego postać jest po czterdziestce) albo i po kilkunastu miesiącach, w zależności od organizmu. No bo naprawdę nie chce mi się wierzyć, że taka kuchnia nie odbiła się na jego zdrowiu..

ocenił(a) serial na 2
kuralbn

Jesu ale zaczynasz bez sensu trochę pisać. Tutaj masz o chorobie kuru - ludzie na nią chorowali dlatego, że rytualnie żarli MÓZGI anie np. marynowane serca czy płucka. Do tego robili to w odizolowanej populacji - analogicznie do chowu wsobnego konsumowali te mózgi też "wsobnie" więc mieli bardzo duże szanse na trafienie na zakażonego osobnika.
"U ludzi do grupy encefalopatii gąbczastych – oprócz choroby Creutzfeldta i Jakoba – zalicza się chorobę kuru, zwaną od jednego z jej objawów „śmiejącą się śmiercią”. Choroba ta, występująca niegdyś wyłącznie na obszarze Papui Nowej Gwinei, związana była z kultywowaniem rytualnego kanibalizmu. Otóż w dowód szacunku dla zmarłych zjadano ich mózg. Po różnie długim okresie, nawet do 40 lat, rozpoczynał się powolny proces umierania. Pojawiały się zaburzenia równowagi, drżenie, przymusowy płacz i śmiech, wyniszczenie i śmierć."

Syndrom CJ jest naprawdę rzadki - to nie jest wirus HPV...