Cóż, moim zdaniem twórcy w tych pierwszych 10 odcinkach chcieli ukazać ludzkie problemy, z którymi na co dzień wszyscy się zmagamy (no w każdym razie większość z nas). Oczywiście nie jestem ekspertem (bez aluzji) i to bardziej zależy od interpretacji. Jedni to docenią inni niekoniecznie a jeszcze inni nawet nie zauważą. Osobiście podobało mi się kilka odcinków, ale to raczej kwestia gustu.
Pytanko. Jak zespół np. SG-1 określał Punkt Wyjscia z planety (z kazdej planety jest inny punkt wyjscia?). Na Przykład w odcinku Memento S06E20.
wydaje mi się że środkowy klawisz na konsoli (też duży czerwony i świecący ) jest punktem wyjścia. Czemu?, bo zawsze jak na ziemi wbijają 7 symbol wrota otwierają się od razu tak samo jak po wciśnięciu tego przycisku. Jak ustalali punkt wyjścia gdy nie było sterownika, tego nie wiem.
"W sezonie 10, odcinku 6 są też nawiązania SG1 to Power Rangers, Farscape oraz m.in. Star Trek TOS."
cytuję twoją poprzednią wypowiedź, z pytaniem kiedy dokładnie były aluzje do Power Rangers, bo jakoś nie zauważyłem, a na Stargate Wiki też nic nie pisało
1. Czy Don S. Davis i Richard Dean Anderson spotkali się już wcześniej w jakimś serialu?
2. Dlaczego Michael Shanks odszedł z serialu na jeden sezon?
3. Czy Michael Shanks był na planie MacGyver'a i czy było to dla niego inspiracją do aktorstwa?
4. Z jakiego stroju najbardziej jest dumna Christina McQuarrie?
5. Kto podkłada głos postaci Thor i czy sama postać jest CGI czy lalką?
6. Czy Don S. Davis był w wojsku, a jak tak to jaki miał stopień?
7. Czy w serialu pojawia się prawdziwy generał?
8. Ile ma w rzeczywistości pięter plan zdjęciowy SGC?
9. Czy wrota w serialu mają jakiś związek z wrotami z filmu Stargate 1994?
10. Czy Kurt Russell był kiedykolwiek na planie serialu?
Pozwolę sobie odpowiedzieć na kilka z Twoich pytań
1. Tak, Don S. Davis zagościł w serialu MacGyver jako Wyatt Porter.
2. Michael Shanks w tym czasie grał w filmie Plaga
3; 4 nie wiem
5. Postaci Thora głosu użyczył Michael Shanks, sam Thor jest lalką
6. Tak, służył w wojsku w stopniu kapitana
7. Tak, nawet dwóch. Byli to General John P. Jumper oraz General Michael E. Ryan.
8. nie wiem
9. Prawdopodobnie jedyna różnica polega na tym, że na tych w filmie nie świeciły klamry
10. Nie znalazłem takiej informacji
Wydaję mi się, że Thor jest po części lalką po części CGI. Są fragmenty w których np. Idzie z Carter do wrót, i ewidentnie jest w tej scenie generowany komputerowo.
A odnośnie pytania o wrota, byłem ciekaw czy są to te same wrota co w filmie, trochę nieściśle sprecyzowałem pytanie.
Rzeczywiście wrota zostały wykonane specjalnie na potrzeby serialu, gdyż oryginalne (te używane w filmie) nie nadawały się do użytku/zostały uszkodzone.
10. Kurt pojawił się na planie można to zobaczyć w dodatkowych materiałach bodajże było to From Stargate to Atlantis: Sci Fi Lowdown albo Stargate SG-1 Special Sci Fi Inside 200th Episode. Poniżej link do fragmentu z wizyty Russela na planie.
http://www.youtube.com/watch?v=yqw7vLZDE4I
Istotnie, przeoczyłem to: Stargate SG-1 4e05 - Secret Files of the SGC - Personnel Files
mea culpa
Jeszcze odnośnie wrót w filmiku z Kurtem Russelem kiedy ten pyta, gdzie są oryginalne wrota ktoś z ekipy mówi, że nie mogli ich znaleźć bo zostały tylko kawałki ;)
Jeśli idzie o szczegóły odnośnie pytania nr 7:
General John P. Jumper wystąpił w odcinku 07x22 Lost City: Part 2
General Michael E. Ryan w odcinku 04x19 Prodigy
"W sezonie 10, odcinku 6 są też nawiązania SG1 to Power Rangers, Farscape oraz m.in. Star Trek TOS."
cytuję twoją poprzednią wypowiedź, z pytaniem kiedy dokładnie były aluzje do Power Rangers, bo jakoś nie zauważyłem, a na Stargate Wiki też nic nie pisało
http://www.gateworld.net/sg1/graphics/1006_cap02.jpg
Zordon
Nie odpowiadam ostatnio na pytania bo nie mam czasu z związku ze zbliżająca się maturą.
Nie żaden Zordon tylko Czarnoksiężnik z krainy Oz. Klasyków się nie ogląda!!! Zresztą cała historia była nawiązaniem do czarnoksiężnika więc nie wiem nawet skąd ten pomysł. Tutaj masz na dowód fragment filmu i zwróć uwagę że w parodii Stargate generał Landry także jest otoczony przez ognie http://www.youtube.com/watch?v=NZR64EF3OpA&feature=related. Dobry był ten Zordon.
ok skonczylem juz farscape, sg1, atlantis, oczekuje nowych odc. sgu, obejzalem battlestar gallactica i oczekuje na nowe caprica.
moze mi ktos podac jakis podobny film tej kategorii?? tylko nie andromeda bo tego nie zniose. plz help!!!
Nie będzie kolejnych, na tą chwile nie powstaje żadna nowa produkcja z uniwersum Stargate.
Witam, ja mam pytanie nie dotyczące fabuły... .
Chodzi mi o pierwszy sezon czyli SG1 -samiuśki początek:) .Czy ilość wyemitowanych odcinków to 21??
Wq. Filmwebu jest to 22, a nigdzie z dostępnych mi źródeł nie mogę znaleźć tego odcinka.
Moje pytanie brzmi: czy odc 22 istnieje??
Dziękuję za pomoc:0 pozdrawiam:)
Witam,
mam parę pytań:
1. Czy ludzie z genem starożytnych to bezpośredni potomkowie Alteran, tzn. że jak starożytni wrócili z Atlantydy na Ziemię to wymieszali się z ludźmi? I czy można ich uważać za nowych Alteran?
2. Czy Alteranie stworzyli też swój gatunek w Pegazie po to, by te nowe cywilizacje wymyśliły coś czego oni nie wymyślili np. playstation, telewizję?
3. Skoro choroba w Drodze Mlecznej zabijała całą ich rasę, to czy nie zagrażała również stworzonym przez nich ludziom, a jeśli już ona wcześniej minęła to czemu uciekli z galaktyki?
4. Zanim Ra opanował człowieka to osobnikiem jakiego gatunku władał wcześniej?
5. I ostatnie pytanie: Do czego służył ten gen starożytnych (bo chyba nie do sterowania technologią), ułatwiał może ascendencję (szybszy rozwój umysłowy)?
4. Prawdopodobnie Unas
5. Umożliwiał obsługę niektórych urządzeń (jak możliwość sterowania fotelem)
A to moje pytanie do eksperta: Ile trwa podróż przez Wrota? (w początkowych sezonach było to ok. 5 sek, potem (bodajże 9. sezon) zmalała do 0.3 sek(!), by w 10. sezonie wzrosnąć do 3.2 sek)
Choć nie jestem ekspertem ale znam odpowiedz na to pytanie.
Podróż przez Wrota zależała od tego jak daleko znajdowała się planeta od punktu początkowego (np. od Ziemi na inną planetę).
Witam,
jestem właśnie w połowie trzeciego sezonu, pojawia się atek śmierci Apophisa, ale nie przypominam sobie odcinka, w którym on umiera?? Czy przegapiłem któryś odcinek?
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Serpent's Song (2x18) Schwytany przez Sokara, Apophis ucieka na Ziemię, gdzie SG-1 ogląda jego powolną śmierć w ambulatorium S.G.C. Ciało Apophisa zostaje odesłane Sokarowi, aby zapobiec atakowi tego drugiego na Ziemię.
Zresztą już we wcześniejszym odcinku myśleli, że Apophis zginął.
The Serpent's Lair (2x01) Atak Apophisa na Ziemię zostaje powstrzymany, kiedy SG-1 niszczy jego dwa statki na orbicie okołoziemskiej. Chociaż wydawałoby się, że oboje ponieśli śmierć, zarówno Apophis jak i Klorel uciekają.
Gooood Morning Campers! :)) Pytanko do Pana Eskperta, czemu tylko w pierwszym odcinku "Children of the Gods" SG-1 przechodząc na Abydos i na Chulak wszyscy są oszronieni, a w kolejnych odcinkach już się tak nie dzieje?? Może po prostu oprócz przesłony Siler zamontował w pakiecie jeszcze ogrzewanie "robaczej dziury" ?? Co Pan o tym sądzi?? :)) Pozdrawiam
W następnych odcinkach już nie było szronu ponieważ twórcom serialu to się nie opłacało i było za drogie nanoszenie szronu
Na Melmak nie odmierzają godzin, tak jak na Ziemi. Określają czas jedynie w zakresie pór dnia, to jest poranek, południe, itd. Podejrzewam, ze w tej chwili jest u nich wczesny wieczór ;)
W 15 odcinku sezonu 5 widać przez moment żołnierza z polską flagą. Czyli na pewno co najmniej jeden Polak tam był, jednak żadnej roli nie odegrał.
ja mam pytanie: czemu ten wir, podmuch który wyskakuje z wrót podczas ich otwieranie nie niszczy osłony w SGC??
Ponieważ osłona znajduje się tak blisko horyzontu zdarzeń(event horizon aka kałuża), że nie pozwala na powstanie niestabilnego wiru.
tak mnie zastanowiło: rozumiem, że przesłona jest tak blisko horyzontu zdarzeń, że materia która przez niego przechodzi nie jest wstanie się nawet znów ukształtować (cząsteczki przesyłanej materii uderzają w przesłonę zanim się zintegrują znów... wiesz o co chodzi).
Ale jeśli nie może powstać stabilny wir, to jak może utrzymać się stabilny horyzont? Skoro wielki pobór mocy powoduje "wywalenie" tego wiru, to bez niego powinno dojść do przeciążenia czy jakiegoś sprzężenia albo nawet eksplozji...?
Jeśli oglądałeś SGA to dobrze wiesz, że sam pomysł na zasłonę nie pochodzi od Ziemian, ani nawet od wężogłowych, a od rasy która stworzyła Wrota - od Lantian. A skoro pradawni(aka gate builders) używali zasłon i nie bali się, że wrota im od tego wybuchną to tylko świadczy o tym, że samo uniemożliwienie powstania niestabilnego wiru wcale nie znaczy, że musi dojść do przeciążenia, albo pradawni umieścili we wrotach odpowiednie zabezpieczenia, możliwe że obie opcje są prawdziwe. Możesz spać spokojnie, SGC używa z powodzeniem zasłony od 15 lat i jak narazie nic nie wybuchło, gdyby coś wybuchło to byś zauważył :P
no... w sumie racja, ale Wrota w SGC zaopatrzono w przeslone zanim odkryto nowoczesniejsze wrota jakie byly w Pegazie. Przeslona pojawia sie juz w pierwszym odcinku a teze o tym, ze to nie Goa'uldowie lecz bardziej zaawansowana rasa stworzyla wrota Daniel przedstawia pare odcinkow pozniej (chyba jakos po tym jak SG-1 wyruszylo sprawdzic co sie stalo z Ernestem - kochankiem Cathriny).
Inny mi slowy: przeslona pojawia sie zanim ktokolwiek pomyslal o Pradawnych.
Powiem szczerze, myślę że szukasz problemu na siłę. Nigdzie, w żadnym odcinku Stargate SG1, Stargate Atlantis czy Stargate Universe, ani w żadnym filmie z serii Stargate nie ma najmniejszej wzmianki o tym jakoby uniemożliwienie powstania niestabilnego wiru miało prowadzić do przeciążenia wrót - jest to twój własny wymysł (bez urazy), to raz. A jeśli chcesz dyskutować o tym jak Ziemianie wpadli na pomysł, żeby zamontować zasłone do wrót nie spotykając się wcześniej z tego typu zabezpieczeniem, to ciężko powiedzieć może zasugerowali się drzwiami które można otwierać i zamykać na klucz. To w połączeniu z geniuszem Carter sprawili, że wpadli na pomysł zamontowania nieprzenikalnej osłony kilka mikrometrów od aktywnego horyzontu zdarzeń. Nie zapominaj, że to nie była zupełnie nowa technologia dla Samathy Carter, wcześniej w końcu pracowała nad stworzeniem systemu komputerowego obługującego wrota, czegoś takiego nie dokonuje pierwszy lepszy jajogłowy po pół godziny pracy przy wrotach. Najwyraźniej wiedziała po swoich wcześniejszych doświadczeniach przy pracy z wrotami, że osłona umieszczona tak blisko horyzontu zdarzeń nie pozwoli jakiejkolwiek materii na zmaterializowanie się oraz, że nie musi się bać o żadne przeciążenia. Zresztą w większości prrzypadków gdy wrota miały być przeciążone osłona właśnie działała na korzyść wrót i dzięki osłonie Ziemianie zyskiwali więcej czasu na rozwiązanie problemu, tutaj jako przykład można podać atak Anubisa na Ziemskie Wrota.