O co chodzi z tymi mieczami z valyriańskiej stali? W serialu wszyscy się nimi podniecają ale nigdy nie zostało
powiedziane dlaczego są takie specjalne, czym ta stal się charakteryzuję.
Valyriańska stal jest bardzo ostra i lekka, więc najlepsza w mieczach. Valyriańska stal to również jedyna substancja mogąca zabić Innych.
Bo to aboslutnie najlepsza jakość, w dodatku nie można już tej stali wykonać, bo do tego potrzebne są smoki. Więc zwyczajnie to cenne precjoza, lans i te sprawy.
@oliwa 12
Wydaje mi się, że nie jedyna, tylko nie umiem sobie przypomnieć co jest tą drugą.
Te czarne kamienie, co to je strażnicy znaleźli za Murem. Onyks czy obsydian, nie pamiętam, dawno książki nie czytałem. Zwane w każdym razie smoczym szkłem.
Nie ma sprawy. Swoją drogą, nie pamiętam skąd dokładnie brało się to szkło. Czy było związane, jak wskazuje nazwa, ze smokami, czy wytwarzały je Dzieci Lasu.. czy w ogóle Martin tego nie wyjaśnił :) Wypadałoby kiedyś odświeżyć Pieśń Lodu i Ognia
O ile dobrze pamiętam smocze szkoły było wydobywane na szmoczej skale, a do wyrobu valyriańskiej stali używano dodatkowo zaklęć