PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 405 tys. ocen
8,7 10 1 405484
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

O co chodzi z tymi mieczami z valyriańskiej stali? W serialu wszyscy się nimi podniecają ale nigdy nie zostało
powiedziane dlaczego są takie specjalne, czym ta stal się charakteryzuję.

dami909

Valyriańska stal jest bardzo ostra i lekka, więc najlepsza w mieczach. Valyriańska stal to również jedyna substancja mogąca zabić Innych.

dami909

Bo to aboslutnie najlepsza jakość, w dodatku nie można już tej stali wykonać, bo do tego potrzebne są smoki. Więc zwyczajnie to cenne precjoza, lans i te sprawy.

@oliwa 12
Wydaje mi się, że nie jedyna, tylko nie umiem sobie przypomnieć co jest tą drugą.

isanka33

@isanka33 ta druga rzecz to smocze szkło ;)

ocenił(a) serial na 7
isanka33

Te czarne kamienie, co to je strażnicy znaleźli za Murem. Onyks czy obsydian, nie pamiętam, dawno książki nie czytałem. Zwane w każdym razie smoczym szkłem.

Dominoo1

No właśnie, skleroza. Starość nie radość, młodość nie wieczność. Dzięki :)

ocenił(a) serial na 7
isanka33

Nie ma sprawy. Swoją drogą, nie pamiętam skąd dokładnie brało się to szkło. Czy było związane, jak wskazuje nazwa, ze smokami, czy wytwarzały je Dzieci Lasu.. czy w ogóle Martin tego nie wyjaśnił :) Wypadałoby kiedyś odświeżyć Pieśń Lodu i Ognia

ocenił(a) serial na 10
Dominoo1

O ile dobrze pamiętam smocze szkoły było wydobywane na szmoczej skale, a do wyrobu valyriańskiej stali używano dodatkowo zaklęć

ocenił(a) serial na 7
InVader86

Fakt, Smocza Skała. Zapomniałem :)

ocenił(a) serial na 10
dami909

Rozwalili fajny miecz Neda. Pieprzony tywin !