PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 405856
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

sukcesja

ocenił(a) serial na 10

być może czegoś nie rozumiem, ale w książce jest, że Aegon ma lepsze prawa do tronu niż Dany,
ale ona jest córką króla, a Rhaegar zginął, więc czemu jego syn miałby mieć pierwszeństwo a nie
ona?

ocenił(a) serial na 8
doriiixd

Prawowitym spadkobiercą trony był Regał, Dany jako jego siostra nie ma więc żadnych szans na tron w starciu z jego własnym synem, on (Aegon) stoi wyżej w hierarchii jako syn. Regał był najstarszy więc wiadome było, że nikt inny a właśnie on odziedziczy tron, a więc po jego śmierci kolejny w sukcesji byłby jego potomek, nie siostra.

ocenił(a) serial na 10
doriiixd

Idąc twoim tokiem myślenia to Benjen powinien być spadkobiercą Winterfell po Eddardzie, a nie Robb. Takie coś nazywa się sukcesją rotacyjną i jeśli się nie mylę to obowiązywało jedynie na Rusi przez jakiś czas.
Wyobraź sobie sytuacje, że na Wyspach umiera teraz książę Karol, spadkobiercą tronu zostaje wtedy ks. Wilhelm (czy tam William), a nie młodszy brat Karola.

ocenił(a) serial na 10
Bronson__AK_47

no tak, ale Ned był już lordem Winterfell, więc było wiadomo że Robb będzie następny, a nie Benjen (plus śluby Nocnej Straży), a w przypadku Rhaegara on jeszcze nie był królem, tylko po porostu pierwszym w kolejce do tronu a do tego zginął, więc według mnie Dany powinna mieć lepsze prawa niż Aegon.

Ale już wiem jak jest, więc to tylko takie moje zdanie :D

doriiixd

Poza tym, kobiety nie mają takiego samego prawa do tronu, jak mężczyźni. Dlatego też Myrcella nie siedzi na tronie, tylko Tommen, mimo że jest młodszy.

mcluckiewicz

Owszem, ale gdyby Tommenowi coś się stało, dziedziczy po nim właśnie Myrcella. Dlatego jest tak cenna dla Dorne.

doriiixd

W Westeros (poza Dorne) sukcesja wygląda w ten sposób, że najpierw dziedziczy najstarszy syn, potem w kolejce są pozostali synowie wedle starszeństwa. Następne są córki wedle starszeństwa. Ale jeżeli najstarszy syn ma dzieci, to automatycznie jego dzieci są pierwsze w kolejce i ich dzieci.
Tak że w przypadku Targaryenów, gdyby utrzymali się na tronie, to po śmierci króla Aerysa dziedziczy jego syn Rhaegar. Po nim jest jego syn Aegon, potem córka Rhaenys. Jeżeli oni umierają i nie mają żadnych potomków, wtedy dziedziczy Viserys, gdy on umiera bezdzietnie, dopiero wtedy mamy Daenerys.
W aktualnej sytuacji, jeżeli Aegon żyje (w sensie jest prawdziwy) to on ma pierwszeństwo, Dany jest druga. Ale jeżeli Aegon będzie miał dziecko - Dany automatycznie spada na miejsce niżej.

doriiixd

Fune się myli w jednej kwestii. Dziedziczenie kobiet następuje dopiero wtedy, kiedy wymiera cała linia męska (wraz z kuzynostwami jak i wujkami). W przypadku Targaryenów linia wygląda następująco;

Aerys -> Rhaegar -> Aegon (jego ewentualne potomstwo będzie w linii zaraz po nim) -> Viserys -> Kuzynostwo i wujostwo -> Córka Rhaegara (ze względu na to, że była córką następcy tronu) -> Danerys.

doriiixd

Wuj (i generalnie boczna męska linia) dziedziczy przed córką wg nieobowiązującego już prawa targaryeńskiego. Możliwe, że jak Aegon (który tak czy owak jest przed Dany) zostanie królem, to je przywróci dla swego rodu z automatu.
W Westeros rody stosują prawo Andalów, które mówi, że córki są przed wujami i kuzynami. Dlatego np. Cersei została głową Casterly Rock, a nie Kevan. Wyjątek jest w Dorne, gdzie obowiązuje prawo Rhoynar (dziedziczy najstarsze dziecko, niezależnie od płci).
Inną bajką jest jeszcze Pyke, gdzie mogą sobie po prostu zorganizować wiec.
Tak czy owak nie są to sztywne zasady, które pan lord może sobie naginać wedle swej woli.
No i jest jeszcze sprawa bękartów.

ocenił(a) serial na 9
doriiixd

Według prawa Andali. (Praktycznie wszystkie rody, poza dornijskimi i targaryenami)
Dzieci lordów dziedziczą w kolejności od najstarszego syna, do najmłodszego. Potem ten sam schemat u córek. Na końcu wujowie i dalsi krewni, także w kolejności mężczyzna przed kobietą.
Hoster -> Edmure -> Nienarodzone dziecko Edmure'a i Roslin -> Catelyn -> Robb Stark -> Bran Stark -> Rickon Stark -> Sansa Stark -> Arya Stark -> Lysa -> Słowiczek -> Brynden Tully

Według prawa Targareynów i Rhoynarów.
Prawo faworyzujące mężczyzn przed kobietami. Czyli tym samym wój jest przed córką lorda. W historii sukcesji tego rodu, często nawet bardzo dalecy krewni męscy byli stawiani przed bliższymi kobiecymi potomkami.
Aerys II -> Rhaegar -> Aegon -> Jon :P -> Viserys -> Rhaenys -> Rhaego -> Daenerys -> Rhaelle -> Robert Baratheon .....

Według prawa Dorne.
Dziedziczy najstarszy potomek, nieważne jakiej płci. Sukcesja opiera się jedynie na wieku dziedzica a także w pierwszej kolejności, wieku jego dzieci przed kolejnym potomkiem lorda.
Doran -> Arianne -> Quentyn -> Trystane -> Mors -> Olyvar -> Elia -> Rhaenys -> Aegon Targaryen -> Oberyn -> Obara Sand -> Nymeria Sand -> Tyene Sand ->reszta bękarcic :)

Jak napisała fune nie są to sztywne prawa. W historii Westeros było wiele wyjątków. Na Żelaznych Wyspach prawo dziedziczenia może zmienić Królewski Wiec. Tak też się stało na ostatnim. Po uznanym za zmarłego Theonie, na tronie z Morskiego Kamienia powinna zasiąść Asha, jednak odbył się KW, który przegrała.
Balon -> Rodrik -> Maron -> Theon -> Asha -> Euron (wybrany na wiecu) -> Victarion -> Aeron
Są też przypadki wydziedziczenia : Brynden i Tyrion.

Jeżeli chodzi o bękartów, to nie są w ogóle brani pod uwagę w sukcesji. Jednakże, jeżeli zostali przez króla uznani za pełnoprawnych członków rodu – dziedziczą po najmłodszym dziecku-dziecka.

PieczykM

Dzięki za uporządkowanie :) Wydawało mi się, że Dorne wzięło swe zwyczaje od kultury Rhoynar. Co do bękartów to oczywiście miałam na myśli ich ewentualną legitymizację, bo w innym przypadku się nie liczą.

ocenił(a) serial na 9
fune

O widzisz fune, nasze dwa mózgi razem i jest prawidłowa odpowiedź ;)
Racja, miało być "Według prawa Dorne i Rhoynarów". Pospiech.

PieczykM

Wielkie DZIĘKI za tego posta, PieczykuMike, świetnie sprecyzowane - po postach fune i Bondzika chciałem zadać pytanie, jak to w końcu jest, ale czytam i czytam coraz niżej w temacie i pada taka odpowiedź, haha xD
Fune, również wielkie DZIĘKI!

ocenił(a) serial na 9
matiiii

Spoko. Tylko pamiętaj, że pomyliłem się w jednym miejscu i fune mnie poprawiła.
Do tego doczytałem jeszcze ciekawostkę o dziedziczeniu przez bękartów. Jeżeli są zalegalizowanymi członkami rodu, mogą także wtrącać swoją kandydaturę pomiędzy prawowitych dzieci lorda i nie czekać na swoją kolej na samym końcu. Które miejsce zajmą w kolejce, jest zależne od ich wieku i płci. Martin też się o tym sporo wypowiadał i potwierdził, że nie mu tu jednej przestrzeganej reguły. Wyrażał się dość mglisto i porównał bękarcie prawa Westeros do tych średniowiecznych. Czyli zarówno mogą czekać pokornie na swoją kolej lub nie.

PieczykM

Fune też podziękowałem, ale Twój post naprawdę jest czytelny.. dla każdego : )
O, czyli Ramsay Snow <bez spoilerów> w sadze na etapie TzS spokojnie jest dziedzicem Roose'a gdyż nawet jeśli jego ojciec z macochą będą mieć, załóżmy syna, to on teoretycznie i praktycznie może domagać się swojego dziedzictwa? Chodzi mi, że wiek i płeć w przypadku zalegalizowanego bękarta i 'prawowitego' syna nie mają znaczenia i bękart, nawet zalegalizowany, musi domagać się swoich praw? A może przekręciłem i wiek i płeć tutaj ma znaczenie i ewentualny przyszły potomek Roose'a nie ma startu do Ramsay'a? <pomijam rzecz jasna fabularne motywy, jak to, że Ramsay może zabić przyrodniego brata, itp,itd.>

ocenił(a) serial na 9
matiiii

Bękart jeżeli jest zalegalizowany, nie musi, a tylko może domagać się prawa dziedziczenia. Jeżeli Walda urodzi Roose'owi męskiego potomka, w tym przypadku (tak mi się wydaje) lord, jeżeli jeszcze żyje, decyduje kogo wyznaczy na swojego następcę. Tak byłoby najlogiczniej. Jeżeli Roose by zginął, nie wyznaczając dziedzica, mogłoby dojść do walki o sukcesję. Właśnie w takich przypadkach Marin nie był zbyt szczegółowy. Może ktoś wie więcej na ten temat, ja niczego więcej nie znalazłem.

PieczykM

Dzięki za doprecyzowanie.

PieczykM

Obara Sand -> Nymeria Sand -> Tyene Sand ->reszta bękarcic :)

Czemu, skoro to bękarcice? Coś przeoczyłem?

ocenił(a) serial na 9
Zygfryd88

A jest ktoś jeszcze przed nimi ?
No tak, wypisałem je z rozpędu, aby kogoś tam umieścić.
Faktem jest, że nie mają żadnych praw. Chociaż, mimo, że nie noszą nazwiska Martell, są traktowane lepiej niż inne bękarty Westeros, poruszają się swobodnie po Słonecznej Włóczni i nie klepią biedy. Logika kazała mi tak napisać ;)
Uznajmy, że w ich przypadku powinien się pojawić przypis, że ta kolejność dziedziczenia miałaby miejsce, kiedy dziewczyny zostałyby zalegalizowane i czekały na swoją kolej.

ocenił(a) serial na 6
doriiixd

Prosty przykład historii: Czarny Książę był dziedzicem tronu Anglii, ale zmarł. Po śmierci króla nowym władcą został syn Czarnego Księcia, mimo że ten nie był nigdy królem.

ocenił(a) serial na 9
oleksk16

Ale są różne zasady sukcesji.