Hej czy ktoś może mi streścić ogólną historie Westeros, bez zgłębiania się w szczegóły?
Przeczytałam sagę jakieś 3 lata temu, więc logiczne, że nie pamiętam wszystkich szczegółów. I czy ja się pytam o fabułę czy o historie, która była tylko wplątana w wątki bohaterów, więc czego się czepiasz?
Proszę zrozumieć, iż Szanowna Pani Nihal oraz ja mamy po prostu dość sezonowych fanów, którzy, przeczytawszy książkę po obejrzeniu serialu, na każdym kroku chcą się pochwalić, iż przeczytali coś poza Zmierzchem. Pozdrawiam serdecznie.
Również miałem okazję dostąpić zaszczytu zapoznania się z perypetiami Szanownego Psa Lampo, proszę Pana. Przypomniały mi się wówczas czasy mojego dzieciństwa, gdy to mój pies zaginął na dworcu, wsiadając do jakieś pociągu. Pozdrawiam serdecznie.
Na samym początku były dzieci lasu, olbrzymy i różne mityczne stworzenia. Potem przybyli Pierwsi Ludzie i rozpoczęła się kilkusetletnia wojna między nimi a dziećmi lasu. Wojna ta zakończyła się pokojem, na którym ustalono, że Pierwsi Ludzie zatrzymają wzgórza, pola, wybrzeże, góry i wyspy, a dzieci lasu będą miały lasy. Z czasem stosunki między dwoma narodami układały się coraz lepiej, a Pierwsi Ludzie przejęli nawet starych bezimiennych bogów, których czciły dzieci lasu. Bogów ukrytych w czardrzewach. To wszystko działo się chyba w erze Herosów. Potem na Westeros przybyli Andalowie paląc i niszcząc królestwa Pierwszych Ludzi i dzieci lasu, oraz czardrzewa. Ostatecznie tylko na północy utrzymała się dynastia Pierwszych Ludzi(Starkowie), a na południu istniały tylko królestwa Andalów. Dzieci lasu wyginęły, czardrzewa zachowały się w niewielu miejscach. Następnie były czasy pokoju, dopóki(jeśli się nie mylę) przybyły hordy Rhyonarów na czele z księżniczką Nymerią. Siali spustoszenie i tak dalej. Ostatecznie się ustabilizowali, osiedli w Dorne, a księżniczka poślubiła Martella, co dało początek dynastii książęcej Martellów w Dorne. Jakieś trzysta lat przed wydarzeniami z "Gry o tron" Aegon Zdobywca wyruszył ze Smoczej Skały na podbój Siedmiu Królestw. Dzięki smokom pokonał wrogie armie(np. Harrena Czarnego, którego nie obroniły wysokie mury Harrenhall). Tak zaczęła rządy dynastia smoków, dynastia Targaryenów. Potem nie działo się raczej nic ciekawego, tylko sto lat po śmierci Aegona I zmarły ostatnie smoki, a 100 lat przed buntem Arrynów, Baratheonów i Starków Daeron II wcielił Dorne do królestwa poprzez małżeństwo. Dorne było ostatnim wolnym skrawkiem Westeros. W latach 262-283 od lądowania Aegona Smoka rządził król Aerys II Szalony. Jego krwawe i obłąkanie rządy zakończył bunt Jona Arryna, Roberta Baratheona, Eddarda Starka oraz zdrada Jaime Lannistera. Przez około 16 lat(nie wiem dokładnie) rządził Robert, najdzielniejszy z buntowników. W czasie jego rządów Balon Greyjoy zbuntował się lecz Robert i Ned go pokonali. Koniec rządów i jedności zakończyła śmierć Roberta podczas polowania. Od tego momentu o władzę zaczęli walczyć Joffrey Baratheon(Lannister), Renly Baratheon, Stannis Baratheon, Robb Stark został królem Północy, Balon Greyjoy szykuje się do wielkiej inwazji, a Daenerys Targaryen - ostatnia z rodu - po śmierci Khala i swego syna, odejściu Khalasaru oraz wraz ze smokami skierowała się na wschód za kometą.
Oto cała wczesna historia Westeros. O nią ci chodziło?