PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 405856
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Na wstępie zaznaczę,że właśnie (dopiero) udało mi się oglądnąć 5 sezon GoT do końca. I taka mnie naszła myśl, o ile #spoiler#jon snow tak naprawdę to nie umarł, czego jestem pewna#spoiler#...
Co jeśli tak naprawdę, co niesamowicie popularne zdanie You know nothing Jon Snow, to jeden wielki spioler ze strony Martina? Wiem,że jest to cytat Ygritte,a nie żadnej jasnowidzącej Mel, ale potraktujmy to jako smaczek pisarsko-autorski.
Nic nie wiesz o życiu Jon.
Nie wisz kim jesteś.
Nie wiesz kim jest twoja matka.
Nie wiesz co cię jeszcze spotka.
Nic nie wiesz o swoim pochodzeniu.
Nie wiesz jakiejest twoje prawdziwe przeznaczenie.
Nic nie wiesz Jonie Snow... Ale wkrótce się tego wszystkiego dowiesz :D

Co wy na to?

ocenił(a) serial na 9
NightShield

Myślę, że to zwykła parafraza "Wiem, że nic nie wiem" i że w ten sposób Ygritte próbowała ukryć swoją niewiedzę, bo nie chciała się skompromitować przed Jonem.

Zresztą Ygritte nie miała pojęcia o możliwej teorii L+R czy przeznaczeniu Jona. Jeżeli Martin zdobędzie się na taki tani chwyt, to wiele straci w moich oczach.

ocenił(a) serial na 7
raschel97

Nie mówię,że Ygritte cokolwiek wiedziała ;)
Chodzi mi po prostu o zastosowanie pewnego zabiegu: postać zupełnie nie związana z kluczową sytuacją mówi coś mającego ogromne znaczenie w sposób zupełnie tego nie oddający. I ostatecznie okazuje się, że to pozornie niewninne zdanie było tak naprawdę zdaniem naprowadzającym (nawet jeśli przypadkowo)...

ocenił(a) serial na 9
NightShield

Napisałam już, że taki tani chwyt nie jest w stylu Martina. Na pewno lepiej to rozwiąże

ocenił(a) serial na 6
NightShield

Zgadzam się. Jeżeli Jon Snow przeżyje i dowie się o swoim pochodzeniu z pewnoscią wspomni słowa Ygritte choć ona sama nic o tym nie wiedziała.

Sama Ygritte powtarzajac "Nic nie wiesz.." chciała pewnie powiedzieć Jonowi, że dzieciak z niego i mało wie o życiu. Dla Jona z początku było lekko oburzające słyszeć takie słowa z ust dzikuski. W pewnym sensie jednak Ygritte była bardziej doświadczona zyciowo niż Jon.

ocenił(a) serial na 10
acidghost

ooooo gość (NightShield) tak bardzo miał rację :P

owies880

Tak!

użytkownik usunięty
NightShield

Jaki prorok;)