PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 405708
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

staralem sie ten temat zazucic gdzie indziej ale widac moze poza jedna osoba nikt nie ma pojecia o smokach i im podobnych,chocby to ze smoki Dany to wedle legend w serialu to Vyvernymaja pare konczyn a nie czyste smok ktore maja dwie pary konczyni:P dalej sami sobie dogadajcie:)

ocenił(a) serial na 10
kukielka12

Jak już się nauczysz pisać po ludzku, to może ktoś Ci odpowie. Ja nie rozumiem, o co Ci chodzi, nie znam tego języka.

myszszata

jesli nie rozumiesz to poprostu wpisz encyllprdie lub vikipedie i tam wyprostuja to czego nierozumiesz,dla mnie temat akurat znany tylko poprostu bedac zauroczony serialem niezauwazylem tych roznic,dopiero robiac powtorki zauwazylem roznice...

kukielka12

Wiwerny to rodzaj smoków - nie uczą tego teraz na biologii?

Pan__Cogito

rodzaj?bardziej jako kuzyni,ktos chyba bartdziej uprszcza cala mitologie jak pasuje

ocenił(a) serial na 8
kukielka12

Prosze, tu masz wszystko co ci powinno pomoc, z gory nie ma za co :]
http://www.wsjp.pl/

ocenił(a) serial na 9
kukielka12

Naucz się pisać, albo poproś kogoś kto umie, aby napisał to za Ciebie.

kukielka12

W sumie dołączę się do reszty postujących <xd>: nie rozumiem, o co biega w otwierającym poście xd

kukielka12

Wiwerny to gady posiadające 2 kończyny- takie pokazano w serialu.
Smoki to gady posiadające oprócz oczywiście skrzydeł 4 kończyny.
Czy to chcesz nam powiedzieć?
Problem tylko taki, że nikt nie skatalogował smoków i wiwern :-),może i tak się przyjęło u jakiś fanatyków tematu ale jak dla mnie nazwy są zamienne i każda wiwerna to smok tak jak każdy kwadrat to prostokąt :-)

ocenił(a) serial na 10
grzelulukas

Racja. Ale nie każdy prostokąt jest kwadratem, nie każdy pies sukową i nie każdy smok wiwerną. Taki żart.
Pomijając fakt, że wiwerny i smoki są stworzeniami mitycznymi i mogą mieć dowolną ilość kończyn, to gad o sześciu kończynach (cztery łapy plus skrzydła jako kończyny przednie) wydaje się być stworzeniem niemożliwym. Ale w bajkach wszystko jest możliwe.