Moja ulubiona postać w serialu czy ktos moze napisac co sie z nim dzieje dalej ( chodzi mi po
odcinku 5 sezonu 3)
Będzie służył Khaleesi dopóki go nie wygna za zdradę której się dopuścił w pierwszym tomie ,,Pieśni...".
a po drugie przeciez w drugim sezonie nie zaprzeczył słowom tej "kapłanki" ze ją kocha ( khalessi ) i ze nigdy jej nie zdradzi
Jeżeli przypomnisz sobie scenę bodajże z szóstego odcinka pierwszego sezonu, to tam Jorah otrzymał pozwolenie na powrót do kraju w zamian za ,,współpracę". Handlarz miał dać Daenerys zatrute wino, ale w ostatniej chwili Jorahowi się odwidziało i udaremnił zabójstwo.
Jednak ta cała akcja wyjdzie na jaw i Danenerys nie będzie w stanie wybaczyć Mormontowi, więc go wygna.
no wlasnie jorah ją jednak uratował szkoda mi go bo widac ze bardzo ją kocha. Mozesz mi napisac jakie bedą jego dale losy?
Spotka Tyriona w burdelu, ale więcej nie wiem, bo sama czytałam tylko fragmenty Pieśni.
Mi też bardzo szkoda Joraha, towarzyszy Daenerys ,,od pierwszego odcinka", moim zdaniem już nader zrehabilitował się swoją wiernością i oddaniem, bez Mormonta Smoczyca by sobie tak świetnie nie radziła, a zresztą sama popełnia multum błędów, więc jeszcze bardziej serce mi się ściska na samą myśl o tym, że go wygna.
Oj tego już niestety nie jestem pewna, a bzdur nie chcę gadać, ale to ma chyba jakiś związek z Barristanem.
Książkowy Barristan ukrywał swoją tożsamość - zwał się Arstanem Białobrodym. Jego tożsamość wyszła dopiero po pewnym czasie. Po odkryciu Barristan nie miał żadnych powodów, by ukrywać zdradę Joraha. W serialu nie wiadomo, jak to się rozwinie, bo Barristan nie wie o zdradzie albo przynajmniej mówi, że nie wie. Może wie, ale chce sprawdzić lojalność Joraha i będzie obserwował jego najbliższe zachowania? Pewnie się niedługo przekonamy.
a mam do ciebie takie pytanko. Były jakies znaczące zmiany (rozbieżność między książką a serialem)? Bo moze w ogole inaczej to rozegrają w serialu ;D
W drodze do Astaporu powinno dojść do pocałunku Dany z Jorahem (z inicjatywy Joraha). Dany jednak nie odwzajemniła jego uczuć. Podejrzewam, że w serialu tego nie pominą, jednak na pewno przesunęli już to wydarzenie w czasie. O to też, się zdenerwowała Dany - z jednej strony mówi, że kocha, a z drugiej słowem nie odezwał się, że na nią donosił. Na pewno w serialu coś zmienią, Jorah powinien zostać oddalony gdzieś w końcówce sezonu i od tego czasu rycerz znika na jakiś czas. Możliwe, że w serialu jego oddalenie przesuną na kolejny sezon, by widzowie nie musieli się pożegnać z Mormontem. Wątek Joraha po oddaleniu zostaje zawieszony na jakiś czas - prowadząc fabułę książkowo zapewne nie zobaczyliśmy go w ogóle w 4 sezonie. Może twórcy chcą uniknąć robienia aktorowi urlopu na ten okres czasu. ;) Jeśli Barristan w serialu nie wie o donosach Joraha to twórcy będą musieli wymyślić inny powód jego kolejnego wygnania. Barristan jest jedyną osobą z otoczenia Dany, która może coś wiedzieć w tym temacie. Możliwe, że Dany oddali Joraha, bo będzie się za bardzo do niej przystawiał. Dany z końcem sezonu powinna mieć nowego adoratora - Daario Naharisa. Może Dany po prostu pozbędzie się zazdrośnika. ;) Zobaczymy.
Jeden z lepszych momentów w książce jak wydaje go na pokarm swoich smoków :) Ciekawe jak pokażą to w serialu.
mocna również scena, kiedy smok zwraca część niestrawionego rycerza - Martin zawsze miał tendencje do makabry
mormont zostal zjedzony rzez smoka w serialu tak? niezle to chyba ogladasz polska gre o tron na tvnie
Ja tego nie kumam - większość ludzi Danki służyła wcześniej komuś innemu, a ona akurat do tego biednego Jurasa się przyprdoliła. Szkoda chłopa, oskarżyli go jakieś idiotyczne przestępstwo, zniszczyli mu dobre imię, ojciec się go wyparł, żona od niego odeszła i mieszka z gachem, szefowa go wyjbała z roboty chociaż nic nie spieprzył, w dodatku jeszcze złapał brzydką chorobę jakąś.
Tak mi przyszło do głowy: jeśli jego kobita mieszka w Essos, to dlaczego nie próbował jej odnaleźć i udusić sókę [przez u zwykle nie mogę napisać bo mi się pokazuje "Trochę za ostro pojechałeś/aś"] jak Tyrion Shae?