PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 405533
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Witam. Oglądałem 3 sezony GOT. Czytam 1 częśc książki i nie mogę zrozumiec jak to jest z rodem
Targaryenów. Byłby ktoś tak łaskawy, żeby wytłumaczyc mi drobiazgowo, jakie znaczenie dla fabuły
mieli konkretni członkowie tego rodu? :)

tomekgroch

tu masz trochę info. a poza tym wszystko wyjdzie w trakcie. ja czytając też nie wiedziałem wszystkiego :)

http://pl.westerosessos.wikia.com/wiki/Dom_Targaryen

ocenił(a) serial na 8
ma5ti5

Bardzo pomocna strona. Dzięki:)
Wcześniej polegałem na tym: http://viewers-guide.hbo.com/game-of-thrones/season1/#!/guide/houses/targaryen/ ale za dużo tych Aegonów do ogarnięcia:P

tomekgroch

Posłużę się "Starciem królów"
Targaryenowie są krwią smoka, pochodzą od wielkich lordów starożytnych Włości Valyriańskich. Przodkowie Aegona Smoka uciekli przed zagładą Valyrii oraz chaosem i rzezią, które nastąpiły później, by osiedlić się na Smoczej Skale, kamienistej wyspie na wąskim morzu. Stamtąd właśnie Aegon wyruszył ze swymi siostrami Visenyą i Rhaenys na podbój Siedmiu Królestw. Chcąc zachować czystość królewskiej krwi, ród Targaryenów często przestrzegał valyriańskiego zwyczaju zawierania małżeństw między rodzeństwem. Aegon ożenił się z obiema siostrami i z każdą z nich miał synów.

Lata (AL - after landing)
1-37 Aegon I, Aegon Zdobywca, Aegon Smok
37-42 Aenys I, syn Aegona i Rhaenys
42-48 Maegor I, Maegor Okrutny, syn Aegona i Visenyi
48-103 Jaehaerysl, Stary Król, Pojednawca, syn Aenysa
103-129 Viserys I, wnuk Jaehaerysa
129-131 Aegon II, najstarszy syn Viserysa (Jego wstąpieniu na tron sprzeciwiła się starsza o rok siostra Rhaenyra. Oboje zginęli w wojnie między sobą, zwanej przez bardów Tańcem Smoków)
131-157 Aegon III, Zguba Smoków, syn Rhaenyry (Ostatni z targaryeńskich smoków dokonał żywota podczas panowania Aegona III)
157-161 Daeron I, Młody Smok, Król Chłopiec, najstarszy syn Aegona III (Daeron podbił Dorne, lecz nie potrafił go utrzymać i umarł młodo)
161-171 Baelor I, Umiłowany, Błogosławiony, (septon i król, drugi syn Aegona III)
171-172 Viserys II czwarty syn Aegona III
172-184 Aegon IV, Niegodny, najstarszy syn Viserysa (Jego młodszy brat, książę Aemon Smoczy Rycerz, był rycerzem, a według niektórych również kochankiem królowej Naerys)
184-209 Daeron II, syn królowej Naerys i Aegona bądź Demona (Daeron wcielił Dorne do królestwa, żeniąc się z dornijską księżniczką Myriah)
209-221 Aerys I, drugi syn Daerona II (nie zostawił potomstwa)
221 -233 Maekar I, czwarty syn Daerona II
233-259 Aegon V, Niespodziewany, czwarty syn Maekara
259-262 Jaehaerys II , drugi syn Aegona Niespodziewanego
262-283 Aerys II, Obłąkany Król, jedyny syn Jaehaerysa

I teraz tak Aerys miał trójkę dzieci:

- Rhaegar, następca tronu, żonaty z Elią Martell, miał dwójkę dzieci - Aegona i Rhaenys, na turnieju w Harrenhall uczynił królową piękna Lyannę Stark, a później uciekł z nią (czy też porwał), co ponoć przyczyniło się do wybuchu Rebelii Roberta. Rober zabił go w bitwie nad Tridentem, Lyanna umarła w łożu krwi w Wieży Radości, Elia i jej dzieci zostały zabite podczas plądrowania Królewskiej Przystani przez Górę i Lorcha z rozkazu Tywina Lannistera. Aerysa zabił Jaime Lannister.

- Viserys - młodszy syn razem z ciężarną matką podczas Rebelii uciekli na Smoczą Skałę, kobieta zmarła wydając na świat Daenerys; dzieci zostały wywiezione przed nosem Stannisa (którego wysłał Robert) za morzę i zaczęły tułaczkę

Resztę chyba znasz.

Zygfryd88

Należy zaznaczyć, że książe uczynił wielki publiczny afront swojej żonie, nie czyniąc jej swoją królową piękna, tylko jakąś inną babę,
I nie ponoć się przyczyniło, ale było powodem, dla którego Robert ruszył na księcia, a Ned ze swoją kompanią do Wieży Radości, z bardzo krwawymi efektami zresztą. Przy okazji Jaime odkrył, jakie szalone plany wobec swojego ludu ma panujący król i go zabił, co było jak najbardziej zrozumiałe, ale jednocześnie było wielką zdradą z jego strony i napiętnowało go po wsze czasy (gdyż obowiązywała go przysięga chronienia króla ponad wszystko).

fune

Piszę "ponoć", bo jednak wiele może się jeszcze okazać. Chociażby wspomniane w piątym tomie "południowe ambicje" Rickarda Starka. Niektórzy fani podejrzewają, że wybuch Rebelii mógł mieć bardziej skomplikowane podłoże niż to, o których wiemy.

Zygfryd88

Na pewno różne interesy się przy okazji załatwiało. Ale samym impulsem była pogoń Roberta za Rhaegarem, a zapalnikiem Lyanna ;) (imo)

ocenił(a) serial na 8
Zygfryd88

Dzięki:) Wszystko się zgadza:)

tomekgroch

Drobiazgowo to dosyć ciężko na takim forum, dużo członków rodu i długa historia rodu. Co dokładnie Cię interesuje?

ocenił(a) serial na 8
fune

Zygfryd88 opisał to w dokładnie taki sposób na jaki liczyłem:)

tomekgroch

No to nie wymagałeś jakoś specjalnie drobiazgowo :) A w drugim tomie na końcu masz tego typu informacje też o innych rodach. I nierodach zresztą też.

"Wszystko się zgadza"
A co ma się nie zgadzać? :)

ocenił(a) serial na 8
fune

No coś widocznie mi się nie zgadzało skoro, żeby rozwiac swoje wątpliwości musiałem sięgnąc po poradę na forum.

tomekgroch

aha, że to rozwiało jakąś Twoją wcześniejszą wątpliwość i teraz Ci się zebrało do kupy, na tej zasadzie, no to rozumiem
no bo to zabrzmiało, jakbyś sprawdził Zygfryda czy napisał Ci prawdę i następnie to potwierdził, że tak, że to co on napisał się zgadza ;)