PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 405968
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Mam zamiar kupić książkę i niestety nie wiem którą. Książkę z "normalną okładką" czy z okładką z HBO? Czym się różnią? Pani w empiku powiedziała mi, że tylko okładką ;) ale z tego co wiem, to nie :>

ocenił(a) serial na 10
19sawyer91

Różni się tylko okładką. Gdyby były jakieś różnice w fabule nie miałoby to najmniejszego sensu...

ocenił(a) serial na 8
19sawyer91

Jeśli masz zamiar zebrać całą sagę to lepiej kup z okładką HBO. Przy " Uczcie dla wron" wydawnictwo pomyliło okładki z inną sagą fantasy, a okładka " Tańca ze smokami " w ogóle jest beznadziejna. Poza oprawą niczym się nie różnią, no chyba ze ceną.

ocenił(a) serial na 8
natalia_san

Tylko żeby je przeczytać, to będę musiał czekać? Bo z HBO są tylko 3 cześć :/

Co do różnic w fabule, bardziej chodziło o to, że książki kończą się w innych miejscach :)

natalia_san

Z jaką "inną saga fantasy"? Z góry dzięki za odp.

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Well of Darkness: The Sovereign Stone Trilogy

natalia_san

Jeszcze raz dzięki!

Wyguglowałem obrazy, i faktycznie okładka części 1 UdW to.. to okładka WoD. Wiesz może, czy okładka cz.2 Uczty też nie pochodzi z innej fantasy? <niby pasuje do Victariona okładka, ale nie do końca xd>

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Też na początku myślałam, że to Victarion. Niestety w tym przypadku wydawnictwo też chciało zrobić z czytelników idiotów. Autorem okładki jest Jan P. Krasny, a okładka pierwotnie zdobiła czeskie wydanie The Eternal Champion Michael'a Moorcock'a

natalia_san

A więc to tak.. tak też myślałem, że coś z okładkami z UdW jest nie tak <w sensie: nie zwróciłem uwagi na autora/ów okładek xd>: niby pasują do pewnych bohaterów, ALE opis sugerowałby w niektórych przypadkach co innego <no i przyrównując do okładek z poprzednich części, które przedstawiały jakieś wydarzenie i osoby z danego tomu, kompletnie nie pasowało>. Tajemnica rozwiązana, wielkie DZIĘKI!

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Proszę :)

matiiii

Okładki z tomów 1-3 polskiego wydania to ilustracje z jakiegoś zagranicznego wydania. W pierwszym tomie nie było problemów, w drugim też nie. Od trzeciego polscy wydawcy zaczęli rozbijać na dwa tomy, i w przypadku "Nawałnicy..." podzieli ilustrację z pogrzebu Tully'ego. Przy "Uczcie..." jednak oryginalna ilustracja została tak skomponowana (Jaime na koniu na tle Królewskiej Przystani), że nie dało się jej rozbić na dwa obrazki. Więc dali zastępczy. Tak przynajmniej to wygląda.

ocenił(a) serial na 9
natalia_san

Nie tyle chciało zrobić z czytelników idiotów, co po prostu jest to powszechna praktyka. Wydawnictwo rzadko zamawia zamawia u artystów okładki do konkretnych książek, a już bardzo rzadko do ich pierwszych wydań. Mają swoją bazę z różnymi pracami i dopasowują je do książki.
kulturawplot wordpress com/2013/05/08/rozne-ksiazki-te-same-okladki/

ocenił(a) serial na 8
qwawryn

Wiem że taka praktyka jest powszechna, ale to nie zmienia faktu, ze to lekceważenie czytelnika. 2 lata temu kiedy kupiłam całą wydaną sagę byłam tym strasznie wkurzona i rozczarowana. Po świetnej okładce z Nawałnicy mieczy wcisnęli mi takie coś...
Dzięki za link do artykułu.

ocenił(a) serial na 10
natalia_san

http://merlin.pl/Gra-o-tron_George-R-R-Martin,images_big,27,978-83-7298-370-1.jp g

Czy ta okładka jest stworzona na potrzeby tej powieści? Bo mam w domu inną książkę z taką samą grafiką:

http://ecsmedia.pl/c/pozlacany-lancuch-b-iext10189809.jpg

Niby ta druga wydana została 2 lata później, ale ciężko mi znaleźć teraz info odnośnie okładek w danym wydaniu na dany rok. Za Martinem przemawia wrona, lecąca koło postaci na pierwszym planie, ale chciałbym mieć pewność. : )

ocenił(a) serial na 8
durendalos

Powiem Ci, że nad tą okładką nigdy się nie zastanawiałam bo dla mnie od początku to był Jon Snow, Winterfell i Duch :D
Ale po twoim poście sprawdziłam i na stronie Stephena Youll'a - autora okładki, grafika jest podpisana "A Game of Thrones" - tak więc tu żadnych wątpliwości mieć nie można :)

ocenił(a) serial na 10
natalia_san

Wczoraj już zmęczony byłem i zrobiłem to dopiero dziś rano. Tzn. sprawdziłem autora okładki w internecie. : )

natalia_san

W przypadku "Tańca ze smokami" wydawnictwo wzięło oryginalną okładkę i umieściło na niej polski tytuł. Po raz pierwszy w tym cyklu.

ocenił(a) serial na 8
dansty

Tak wiem, że to oryginalna okładka, ale wypada trochę ubogo w porównaniu z poprzednimi.

natalia_san

Oryginalne okładki ogólnie są słabo wykonane. Nie czuć w nich tego epickiego klimatu.

ocenił(a) serial na 8
dansty

W pełni się z tobą zgadzam. Wielka szkoda, że wydawnictwo nie kontynuowało współpracy z tym Youll'em przy kolejnych częściach sagi.

ocenił(a) serial na 10
natalia_san

Wiesz może kiedy wyjdzie Uczta dla wron ale z twardą okładką HBO ?? Z góry dzięki za odpowiedz :D

ocenił(a) serial na 8
Noras23

Pojęcia nie mam. Nie interesowałam się tym ;p

ocenił(a) serial na 9
19sawyer91

kup z normalną okładką, bo te z okładkami HBO wychodzą razem z nowymi sezonami i będziesz musiał czekać aż wydadzą dalsze tomy z okładką z sezonów które jeszcze nie powstały... a zauważ że mają one inne wymiary, więc lepiej mieć wszystkie tomy w tym samym

ocenił(a) serial na 8
qwawryn

Ja sobie wszystko pomieszałem - skuszony serialowymi okładkami mam 'Grę o Tron' i 'Starcie Królów' w serialowych (w tym GoT miękka, a Starcie twarda okładka) a resztę w zwykłych i naprawdę kompletnie nic do siebie nie pasuje D:

ocenił(a) serial na 9
19sawyer91

Kupuj wydanie oryginalne. Dyskusyjne okładki, ale nie będziesz czekał kilka lat na skompletowanie dotychczas wydanych tomów. Jak przeczytasz całość możesz sprzedać i zainwestować w odświeżone wydanie (jeżeli wyglądem bardziej przypadnie Ci do gustu).

ocenił(a) serial na 10
PieczykM

te pierwsze książki są też bardziej lekkie i poręczne według mnie :D Bo mam 2 z HBO i reszte zwykłych

ocenił(a) serial na 9
Nymeriaa

Też tak uważam :) I chociaż na półce lepiej prezentuje się nowe wydanie, nie sposób odmówić "starym" okładkom uroku :).

ocenił(a) serial na 8
PieczykM

Dziękuję ślicznie za odpowiedź! :)

ocenił(a) serial na 8
19sawyer91

Starsze okładki są bardziej klimatyczne moim zdaniem , nawet jeżeli dopiero poznało się serial , bądź też film to jednak jest to zwykły plakat promujący dane dzieło.

ocenił(a) serial na 9
19sawyer91

różnią się tłumaczeniem ale poza tym to tylko okładka i układ tekstu je odróżnia od siebie :
D

ocenił(a) serial na 10
jane_potter

W jak dużym stopniu się różnią tłumaczeniem? Też mam zamiar sobie sprezentować i chcę wiedzieć, na czym stoję.

ocenił(a) serial na 9
durendalos

ja miałam wrażenie że książka "filmowa" jest napisana prostszym językiem ale to tylko moja skromna opinia

ocenił(a) serial na 8
19sawyer91

Ja mam pierwsza książkę od HBO, reszta oryginalna i póki co idealnie mi się mieszcza na półce mimo widocznej róznicy. Zdecyduj się, więc raczej na jeden rodzaj, bez mieszania. Trzeba tylko pamiętać, że HBO wydaje książki mniej więcej co rok, razem z nowym sezonem

19sawyer91

Pierwsze wydania:
-plusy: dostęp do wszystkich wydanych części,
-minusy: każda część ma okładkę niepasującą do pozostałych, książki mają różne wysokości.

Wydanie filmowe:
-plusy: okładki filmowe, jednolity wygląd cyklu na półce,
-minusy: długi czas oczekiwania na kolejne tomy.

Podsumowanie:
-wybierz pierwsze wydanie, jeżeli nie przeszkadza Ci niejednolity wygląd cyklu i jesteś niecierpliwy,
-wybierz wydanie filmowe, jeżeli chcesz mieć porządek wśród cykli książkowych i wytrwasz w postanowieniu czekania na kolejne tomy.

ocenił(a) serial na 10
dansty

Jest jedno rozwiązanie ( no góra dwa).
Ja kupiłem wszystko co wydało HBO, twardej oprawie bo wyglądają naprawdę kozacko. Żeby nie czekać na resztę, kupiłem Nawałnice t.2 w starym wydaniu i sprzedałem, straciłem na tym 5 zł więc nie tak żle. Teraz czytam ebooki (piraty). Jak HBO wyda reszte to zwyczajnie kupie

bartusezg

Kupisz, żeby przeczytać w formie książkowej, czy po to żeby mieć w domu cały cykl?

ocenił(a) serial na 10
dansty

Żeby mieć. żadko czytam książki dwa razy, choć oczywiście nie wykluczam. Oprócz czytania zbieram książki, więc lubie mieć je na półce, ebooków ogólnie nie toleruje :P

ocenił(a) serial na 10
bartusezg

Rzadko.

ocenił(a) serial na 10
dansty

JA akurat mam takie same wysokości :P

19sawyer91

Chciałbym zacząć czytać od momentu obecnych wydarzeń w serialu. Którą książkę i na jakim rozdziale mam rozpocząć?

ocenił(a) serial na 10
Spartan10

Nawałnica mieczy tom II. Okolice setnej strony.

MatiZ_3

Dzięki wielkie :)

ocenił(a) serial na 8
Spartan10

Kupiłem "zwykłą" okładkę i czytam :)

Mam jeszcze jedno pytanie do znawców. Jak książki mają się do serialu?
1 sezon - Gra o Tron
2 sezon - Starcie Królów
3 sezon - Nawałnica Mieczy? Skoro teraz serial jest na około 100 stronie, to jak w jednym odcinku ogarną 500-600 stron? ( Nie wiem ile ma Nawałnica stron jeśli chodzi o drugi tom)

ocenił(a) serial na 10
19sawyer91

Żartujesz, prawda?

myszszata

Witam
Mam pytanie bo czekam na kolejne wydanie HBO Uczta dla Wron i szukałam, ale nie wiem, które to wydanie tzn. Z jaką okładką.
Mam 4 tomy juz nowego wydania HBO i chciałabym mieć cały komplet.
Jak ktoś coś wie, to poproszę o linka do książek. Sezon 4 juz dawno był emitowany, wiec wydaje mi się, że książki juz tez powinny być w sprzedaży.
Dzięki wielkie za pomoc. ;)

ocenił(a) serial na 6
Samilka_84

Zajrzałam na stronę wydawnictwa Zysk i s-ka, które wydaje sagę w Polsce i obawiam się, że "Uczta dla wron" jeszcze nie doczekała się nowej okładki. Trzeba uzbroić się w cierpliwość...
Link do dostępnych wydań:
http://sklep.zysk.com.pl/category/beletrystyka-fantastyka-i-groza-fantasy-cykl-p iesn-lodu-i-ognia/1

ocenił(a) serial na 10
strawberry_and_cream

Bo oni teraz nie wiedzą czy z okładką HBO wydawać Ucztę, Taniec, pierwsze części tych tomów, a może wszystkie cztery naraz. Dzielenie tomów pod kątem sezonów GoT przestało mieć już sens.

ocenił(a) serial na 7
potas13

No to Cię zmartwię (i siebie również). Wszystko wskazuje na to, że Uczta dla Wron zostanie podzielona na dwa tomy. Niemiłe zaskoczenie. Taki zabieg jest już wyłącznie skokiem na kasę. Już czwarty sezon eksplorował wątki 5 tomu i jest to nieuniknione w kolejnym sezonie. Ale cóż. Nazwa wydawnictwa - zobowiązuje ;)
Termin wydania, to najprawdopodobniej kwiecień. Okładka będzie zgoda z promującym 5 sezon serialu plakatem.

ocenił(a) serial na 10
Yancy

https://www.facebook.com/zyskiska/photos/a.10150710014948482.423841.337868988481 /10153191857433482/?type=1&theater

Yancy

Prawie celnełaś :)

ocenił(a) serial na 9
filmowy_laufer

Przynajmniej na 2 tom UdW nie będzie trzeba znowu czekać do 2016 roku... Cena jednej książki pewnie będzie porównywalna do lat wcześniejszych, ale cóż, stówkę poświęcę jak będzie trzeba...