PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 405533
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Prawo Pierwszej Nocy

ocenił(a) serial na 10

Na czym to polegało? Jakoś nie wiem, chyba nie doczytałam w książce XD

ocenił(a) serial na 10
doriiixd

Po ślubie swojego poddanego, lord danej ziemi, mógł spędzić pierwszą noc z panną młodą.

ocenił(a) serial na 10
doriiixd

Prawo to już zniesiono, ale przykładowo, żeni się jakiś chłop lub nawet jakiś nawet wysoko postawiony pan w Dorzeczu, wtedy Edmure (lub każdy inny lord Riverrun) może spędzić pierwszą noc z jego żoną. Tak ja to przynajmniej rozumiem.

KX_Keytinho

Jak zniesiono, niektóre cywilizowane rody wciąż je stosują. :D

doriiixd

Myślę, że w filmie "Braveheart" nieźle to wytłumaczyli.. xd

ocenił(a) serial na 5
doriiixd

współczesna młodzież już nawet podstawowej wiedzy nie posiada...

użytkownik usunięty
doriiixd

Przecież to już nawet nie "Gra o Tron", ale podstawy feudalizmu, historia na poziomie gimnazjum.
Zgroza.

ocenił(a) serial na 10

A ja myślałam, że w średniowieczu to wszyscy tacy pobożni byli a seks tylko prokreacyjny...;-)

ocenił(a) serial na 10
Mallena28

Dzisiejsza młodzież nie rozumie nawet słowa feudalizm

ocenił(a) serial na 10

gdyby pan byl taki oczytany, to wiedzialby pan, ze prawo pierwszej nocy to jeden wielki mit, ktory zdarzal sie bardzo rzadko.

użytkownik usunięty
Bimberian

Zapomniałeś dodać, że to z kolei tylko stanowisko niektórych historyków, w dodatku wyłącznie w kontekście europejskim.

ocenił(a) serial na 5
Bimberian

elaviart nigdzie nie napisał, że to było powszechne i normalne zjawisko.
słusznie tylko zauważył, że taką wiedzę powinien mieć każdy, kto choć ukończył kilka klas podstawówki, być może jednak autorka ma dopiero 8 lat, wtedy jej pytanie byłoby zasadne.

ocenił(a) serial na 10
suszyMie

nieoszukujmy sie, w gimnazjach znaczna wiekszosc dzieciakow mysli o niczym i nie rozumiem tego zdziwienia, ze ktos moze tego nie wiedzie, a juz pisanie postow w stylu - jak takich oczywistych rzeczy mozna nie wiedziec?!?!, sa conajmniej smieszne, dodatkowo zwazajac na to, ze nie zna sie osoby siedzacej po drugiej stronie ekranu.

ocenił(a) serial na 5
Bimberian

musiałem pokazać, że aż mnie zatrzęsło z oburzenia :]

nie przesadzajmy, to nie są podstawy ustroju feudalnego, raczej ciekawostka i to z zakresu tzw. historii przez dziurkę od klucza. Prawo pierwszwj nocy było stosowane u Normanów i bodajże gdzieś na terenie obecnych Włoch - bardzo krótko i mało skutecznie, mając u podstaw czystą ekonomie a nie jakieś niezaspokojone chucie. W gruncie rzeczy chodziło bowiem, o wniesienie wykupu za nieskorzystanie z owego prawa, czyli rodzaj daniny, a nie o faktyczną konsumpcję (choć oczywiście należy podejżewać, że jacyś chętni byli). Prawo to miało ponadto ciekawą wersję " wymiany dwustronnej" - za wykupne bądź konsumpcje pan młody miał prawo do upolowania jelenia w pańskich lasach...i stąd pochodzenie niezbyt chlubnego miana... rogacz.

ocenił(a) serial na 10
doriiixd

To znaczy, ze Eddard Stark, jako pan sypial z zonami swoich poddanych w pierwsza noc po slubie.

ocenił(a) serial na 8
Bimberian

Wg, tego prawa miał taką możliwość, jednak nie musiał by korzystać. Z prawem pierwszej nocy łączy się jeszcze określenie "rogacz", bo zazwyczaj małżonek kobiety, którą zajmował się jego suweren, mógł udać się na łowy do lasu pana. Tzn. przynajmniej na zachodzi tak było.

ocenił(a) serial na 8
doriiixd

Prawo pierwszej nocy było w książce? W którym momencie? Kto z tego skorzystał?

ocenił(a) serial na 10
gawlacki

Rose Bolton, w ten sposób urodził się Ramsay. Było to opowiedziane dopiero w Tańcu z tego co kojarzę.

gawlacki

Aerys też się chyba chwalił czy coś

doriiixd

Chyba sama nazwa wskazuje, co to jest - rozdziewiczanie danej panny. Normalnie prawo do tego miał mąż, ale zdarzało się, że niektóre osoby lubiące dziewice z powodu zajmowania swej pozycji (gdy dani ludzie należeli do nich) rościli sobie to prawo.