PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 405708
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Troche mi sie to miesza wiec spytam. Może ktoś bedzie wiedzial :)

Wiec w tej krainie fantasy pory roku są dwie czy tak? Lato i zima? Lato jest fajne i cieple a zima mroźna i cały czas panuje noc tzn zimą słonce w ogole nie wschodzi?
Lato moze trwac 9 lat? A zima np rok lub dwa lata? Albo lato 5 lat a zima pol roku?
Ciekawie to sobie tworca wymslil ale naprawde dziwnie.

I ostatnie pytanie.
To kiedy w koncu przyjdzie ta zima? Bo juz w pierwszym odc slyszymy ze nadchodzi zima. A mamy juz sezon 3 a tej zimy jakos nie widać za bardzo. Zatrzymala sie czy jak?

Oldi

Zima nastaje pod koniec 5. tomu.

ocenił(a) serial na 9
Pan__Cogito

Sory ale nie czytam/nie czytalem ksiazki wiec nie wiem za bardzo o co chodzi. Tylko serial ogladam.

Oldi

Spoko, spoko, co do wcześniejszych pytań, to nie chciałbym nic pomylić, ale są pory roku wyróżnione jak lato i zima, ale wiadomo, że muszą być też okresy przejściowe. No i tak zima może trwać kilka lat, kilkanaście czy pokolenie i dłużej i chyba tak naprawdę nie wiadomo od czego to zależy (lato podobnie). Co do tego, że nie wschodzi słońce, to nie przypominam sobie, żeby w książce znalazła się taka wariacja na temat nocy polarnej

ocenił(a) serial na 9
Pan__Cogito

Ok dzieki za wyklarowanie tego. Co do nocy zimowej to tak jakoś wrażenie odniosłem w jednym odc. Mowili jakos o mroźnej i mrocznej zimie.
Co do ksiazkowych tomów to rozumiem że serial za nimi podąża dość wiernie je obrazując?

Czyli jeden sezon serialu to jeden tom ksiazki?

Oldi

Do tej pory tak było - w przypadku pierwszych 2 tomów. Pierwszy wiernie odwzorowuje książkową fabułę, drugi już trochę mniej.. Ale 3 tom sagi ma już być (chyba?) rozbity na 2 zesony - 3. i 4.

ocenił(a) serial na 10
Pan__Cogito

w ksiazce byla rowniez jesien,

ocenił(a) serial na 9
jacekmarcinbaran

W serialu też jesień chyba bodajże pająk informował o tym na jednej z narad.

ocenił(a) serial na 10
Pan__Cogito

Stara niania coś wspominała w pierwszym sezonie na ten temat, ale w końcu ona była tam od opowiadania bajek, więc nie wiem czy jest sens w to wierzyć :p

pawelecki96

Mówiła o zimie sprzed 1000lat, która trwała tyle co całe pokolenie. Wtedy też Inni zaatakowali pierwszy raz, pierwszy raz również miało miejsce zadęcie w róg Nocnej Straży trzy razy.

ocenił(a) serial na 9
herman_flake

Chyba coś pokręciłeś, Nocna straż powstała po to by bronić Westeros przed innymi, więc musiała powstać po pierwszym ataku

unpxre

Chyba masz rację. Fragment o Nocnej Straży powinnam wykreślić ;]

użytkownik usunięty
Oldi

Teraz. Za oknem.

ocenił(a) serial na 9

LOL :D

ocenił(a) serial na 9
Oldi

W westeros są cztery pory roku, ale ich długość nie ma stałego podziału czasowego. Z książki można się dowiedzieć, że im dłuższe lato, tym dłuższa zima. Jesień i wiosna trwają dużo krócej i są jak kolega wyżej napisał "przejściowe".
I tom - pierwszy sezon
II tom - drugi sezon
III tom 3-4 sezon
IV i V tom dzieją sią praktycznie równocześnie. Rozdzielają losy bohaterów, ponieważ ich liczba sprawiła, że nie dało się upchnąć wszystkiego w jednym tomie. Więc nie wiem jak scenarzyści będą tutaj przelewać druk na ekran. Napewno 2 sezony to minimum, ale raczej będzie więcej.

ocenił(a) serial na 9
PieczykM

1 sezon - Gra o tron
2 sezon - Starcie królów
3 sezon - Nawałnica mieczy: Stal i śnieg + Krew i złoto
4 sezon - Nawałnica mieczy + ( Uczta dla wron + Taniec ze smokami)
*5 sezon - (Uczta dla wron + Taniec ze smokami)

tak słyszałem
ps. Wątpię żeby było więcej, serial na pewno nie będzie ciągnięty "naście" lat, prędzej zwiększą liczbę odcinków w sezonie, albo pominą kilka wątków.

ocenił(a) serial na 8
Oldi

To że słońce nigdy nie wschodzi odnosi się do tzw. długiej nocy wydarzenia które miało miejsce 8 tys lat przed akcją powieści. Wtedy zima trwała całe pokolenie nie było widać słońca cały kontynent zaatakowali inni.
Potem dzięki bohaterowi tzw. Azorowi Ahai nastała wiosna i wszystko odbywało się w miarę normalnie. Tzn zimy były po prostu zimami z tą różnicą że mogły trwać nawet kilka lat, bez umarlaków i normalnymi porami doby.

co do zmiany pór roku pamiętasz jak w 2 sezonie na obrady małej rady przyleciał biały kruk? Była to wiadomość że kończy się lato a zaczyna jesień.
SPOILER Trwała ona przez cały 2,3,4 tom i dopiero pod naprawdę sam koniec 5 zima nadeszła

ocenił(a) serial na 9
Charytie

CZyli 5 tom kończy całą opowieść? Gdy nadejdzie zima to oznacza koniec przygód bohaterów?

ocenił(a) serial na 7
Oldi

Saga jeszcze nie jest skończona. Ma składać się z 7 części jednak na dwa ostatnie tomy (Winds of Winter oraz Dream of Spring) będziemy musieli jeszcze długo poczekać bo George R. R. Martin jest znany z wolnego pisania.

ocenił(a) serial na 10
Oldi

dla mnie też troche te pory roku pokręcone. Szczególnie, że na północy cały czas zima, a na południu lato. Wiem, żę w naszym świecie jest to samo, ale jednak troche zmian by się przydało ;)

ocenił(a) serial na 10
Zoloap98

Po prostu na północy mają taki klimat, że nawet lato jest zimne, a zima to już w ogóle :p

ocenił(a) serial na 9
Zoloap98

wydaje Ci się to pokręcone bo mimo, że westeros wygląda ja Wielka Brytania to jest większe od Ameryki północnej, więc ma kilka stref klimatycznych.

ocenił(a) serial na 10
PieczykM

Dobrze rozumiem ale skoro na południu na przyjść zima to na północy mogłoby przyjąć lato, a nie ma o tym mowy w serialu ;-)

Zoloap98

Nie, dlatego ze jest to jedna półkula, półkula północna i pory roku są takie same dla wszystkich kontynentów. Mapy jakie są w internecie to nie jest cały świat, cala planeta, a zaledwie jeden wycinek z fragmentami 3 kontynentów.

ocenił(a) serial na 10
Faker

ale to jest kraina westerlos a nie świat westerlos. Więc ja już wogóle się pogubiłem :D

Zoloap98

Dlatego ze to jest kraina to lezy ona w całości na jednej półkuli i nie ma w tym nic dziwnego ze jest ta sama pora roku na całym kontynencie. To nie Ziemia ze gdy w Polsce na półkuli północnej jest zima to w Australii na półkuli południowej lato.

ocenił(a) serial na 10
Faker

tylko że na pólnocy to wygląda na Zimę a na południu cały czas lato :D

ocenił(a) serial na 9
Zoloap98

Powiedzmy że północ w Westeros to północna skandynawia i biegun północny, niżej są bagna i krainy dorzecza czyli taka Wielka Brytania i południe skandynawii, Znowu w dół mamy ziemie Lannsterów, Królewską Przystań, Reach czyli Europa północna, środkowa i południowa. Oraz oczywiście na samym południu jest Dorne czyli północna Afryka. Właśnie dlatego wygląda to na ciągłą zimę na pónocy i lato na południu.
Spójrz na tą mapę http://i36.photobucket.com/albums/e4/Werthead/Maps/WesterosEuropecomparisonsize. jpg gdyby Westeros nie leżałoby tu pod kątem, jego zasięg geograficzny napewno objął by te szerokości geograficzne, które wymieniłem.

ocenił(a) serial na 10
PieczykM

No powiedzmy ze wszystko się jakoś ułożyło ale mimo wszystko trochę to dziwne ;-)