PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 405533
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Ja to trochę porównuję do kolonizacji Ameryki przez białych(Pierwsi ludzie) a Indianie(To dzieci
lasu)...Najechali ich, na początku spoko spoko, a później do rezerwatów.

Ta samo było w tym przypadku...biedne dzieci lasu teraz się w jakiejś jaskini ukrywają daleko za
murem.. Ale jednak potrafili połączyć siły w walce z Innymi.

bardzo interesują mnie Piersi Ludzie, a mało o nich wiem... co o Nich myślicie i co o nich wiecie.
Ciekawi mnie skąd oni przypłynęli i z drugiej strony zastanawia mnie to że ludzie z Westeros nie mają
jakiś ambicji podróżniczych, przecież poza tymi 3 znanymi kontynentami musi gdzieś być też ląd...

ocenił(a) serial na 8
IOOI

Jeśli już myślę, że to Andałowie byli wzorowani na odkrywcach ameryki, a nie pierwsi ludzie. Andałowie pojawili się po tym jak pierwsi ludzie i dzieci lasu zawarły rozejm i podbili 7 królestw. Większość rodów w Westeros z południa (chyba z wyjątkiem Dorne) pochodzi od Andałów. Byli oni niebieskookimi blondwłosymi wojownikami- mogliby być porównywani do Brytyjczyków.

Ja jednak uważam, że najazdy na Westeros odpowiadają najazdom Rzymu w czasie świetności na barbarzyńskie kraje. Valyriański jest wzorowany na romańskim języku.

Ja też lubię dzieci lasu i mam nadzieję, że w przyszłych tomach rozwinie martin ich wątek.

ocenił(a) serial na 9
Charytie

niebieskookimi blondwłosymi wojownikami, którzy podbili Westeros ja bym to porównał do Niemców a nie Brytyjczyków xD

Charytie

Przyznam że moja widza jest skromna na ten temat. To czyli tak, "Pierwsi ludzie" przybyli 12k temu, pierw walczyli z Dziećmi Lasu(wiadomo jako najeźdźcy), po czasie zawarli pokój w walce z Innymi, po wypędzeniu Innych, pojawili się Andałowie(tych totalnie nie znałem). No ale jak to się stało ze pierwszych ludzi jakby iż nie ma, co zostali wszyscy wymordowani?? Bo podobno jakoś tam różnili się od od obecnie nam znanych ludzi z książki.

Ale tak czy tak Andałowie czy Pierwsi Ludzie, skądś musieli przybyć!! Jak sobie teraz tak o tym pomyślałem, to w sumie to przypomina lekko Wiedźmina, chodzi mi o pojawienie się ludzi. Też przypłynęli nie wiadomo skąd statkami, a tam zamiast Dzieci Lasu były Elfy.

użytkownik usunięty
Charytie

Andalowie byli wzorowani na Anglach i Sasach, którzy podbili celtycką (Pierwsi Ludzie) Brytanię
(pierwsza, anglosaska Anglia, składała się właśnie z 7 królestw i kształtem nieco przypominała Westeros plus dzikie zamurze na północy [Mur Hadriana])

z kolei ich podbili Targarynowie / Rhoynarowie - czyli Normanowie Wilhelma Zdobywcy

-- razem całe towarzystwo utworzyło jeden naród westeroski - angielski

Myślę że to jest BARDZO trafne!

Wyczytałem że Andalowie, pochodzą z gór Andalos, czylo praktycznie rzut kamieniem od Westeros,...wiadomo coś o ludziach którzy zamieszkują te miejsce? Nie wiem jest tam jakieś państwo? Czy po prostu Andalowie przenieśli się na Westeros tam nic nie zostawiając.

Mnie też zastanawia co jest na zachodzie od Westeros, było coś kiedyś wspominane w książce?

użytkownik usunięty
IOOI

zapewne Ameryka ;) - była kiedyś mowa, iż jakiś wariat z Żelaznych Wysp uważał że jest tam jakiś ląd i proponował wyprawę;
jednocześnie chyba coś wspomniano o nieudanych wyprawach morskich na zachód