PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 405533
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Według mnie:

1. Lannister
2. Tyrrel
3. Littlefinger
4. Hightower
5. Redwyne
6. Frey
7. Grafton
8. Manderly

Ext_3

https://www.freedomfinance.co.uk/game-of-thrones-westeros-rich-list/

ocenił(a) serial na 6
Ext_3

Ciekawe w jaki sposób ludzie obliczają majątki fikcyjnych rodów?
W przypadku Lannisterów Tywin niedługo przed śmiercią przyznał, że jego ród jest spłukany. Głównie dlatego, że Lannisterowie przez lata pożyczali złoto do skarbca korony, a nikt im tych pieniedzy nie zwracał. Poza tym były też ogromne wydatki przeznaczone na wojnę Pięciu Królów. Mimo wszystko gdyby oszacować wartość wszystkiego co posiadają Lannisterowie pewnie i tak byliby na 1 miejscu.
Co do Graftonów pewnie byli bogaci przed rebelią Roberta, ale przez 17 lat jego rządów na pewno zbiednieli. Robert zwykle zabierał większą częśc majątku wszystkim, którzy walczyli za Szalonego Króla.

acidghost

wejdz w link powyżej tam jest ciekawie przeliczone :D

użytkownik usunięty
Ext_3

3. Littlefinger? On nie ma raczej wielu pieniędzy, on zadłużał królestwo, sam ma raczej niewiele, a przynajmniej mniej od wielu innych rodów. Zresztą sporo innych też jest bogatych i była o tym mowa-zabrakło Arrynów, Florentów, Caronów czy nawet Baratheonów.

Jakos cala dolina byla pod wrazeniem jego bogactwa gdy wyprawil ten turniej w Eyrie. Baratheonowie bogaci przeciez oni zyli na kredyt Tywina. Co do Arrynow to nie wiem ale skoro ich choronzowie zenili sie z corkami bogatych kupcow z gulltown to jaoks nie wydaje mi sie zeby Arrynowie byli przesadnie bogaci. Florentowie bardzo daleko im do takich Hightowerow czy Redwyneow

użytkownik usunięty
Ext_3

Ale to było właśnie bogactwo Arrynów, a nie LFa xD który jako lord protektor miał do skarbu dostęp. Baratheonowie z Królewskiej Przystani żyli na kredyt i to nie tylko Tywina, lecz Koniec Burzy i Smocza Skała biedne nie były, a panowały nad dużą częścią Westeros. Florentowie byli wymieniani jako najpotężniejszy ród Reach zaraz po Tyrellach, o szlachetniejszym (rzekomo) pochodzeniu i o potężnym majątku, o czym świadczy chociażby wygląd Alestera w Starciu Królów. Arrynowie z Gulltown z tego co pamiętam byli boczną i najmizerniejszą gałęzią. Hightowerowie i Redwyne`owie też są potężni i temu nie zaprzeczę, w ogóle Reach jest cholernie bogate. I, na Pana Światła, chorążowie, nie choronżowie.

Tak ''chorążowie'' zgadza sie. Gdzie pisze ze LF korzystał ze skarbca Arrynow skoro w rozdziale Alayne/Sansy z wichrow zimy Lady Waynwood czy jak jej tam mowila o ''hojnym paluszku lorda protektora'' Co do szlacheckiego pochodzenia ponad polowa Reach pochodzila od Krola Gartha. Florentowie przytocz mi cos o nich bo nie wiem skad oni tacy bogaci dla mnie to zwykle sredniaki jedyny plus ze Stannis to krewniak dzieki malzenstwu

ocenił(a) serial na 6
Ext_3

Florentowie byli spowinowaceni z królami Reach Gardenerami. Tyrrelowie z kolei byli tylko zarządcami na ich dworze. W czasie podboju Aegona ród Gardenerów wygasł i ich prawowitymi następcami mieli być Florentowie, tylko że Tyrrelowie ich ubiegli i jako pierwszy ród Reach złożyli hołd Aegonowi, a ten w nagrodę uczynił ich seniorami Reach. To tłumaczy poniekąd dlaczego Florentowie są tacy obrażeni na Tyrellów.
Joffrey po bitwie pod Czarnym Nurtem przyznał siedzibę Florentów - Jasną Wodę Garlanowi Tyrellowi za zasługi, ale Florentowie nadal bronią zamku i nie dają się z niego wykurzyć. Reszta Florentów i ich wasali jest oczywiście na północy ze Stannisem.

acidghost

Jaki hołd otworzyli bramę poddali wysogrod i ten im dał w nagrode ze nie walczyli

ocenił(a) serial na 6
Ext_3

Jako "hołd" chodzi o to, że Tyrellowie jako pierwsi w Reach uznali go za króla. Z resztą nie mieli wyjścia.

ocenił(a) serial na 6
Ext_3

Baelish jest lordem protektorem co oznacza, że ma dostęp do majątku Arrynów tak jak pisał KeMpEs. Z kasy Arrynów jest organizowany turniej, o którym mowa w rozdziale Alayne. W tym samym rozdziale Baelish robi też inwentaryzację zapasów na zimę i zarządza zakaz handlu zapasami z resztą Westeros. Czyli de facto on żądzi zasobami Arrynów.
Oczywiście posiada własne środki. W stolicy przez te kilkanaście lat dorobił się nie malo na swoim biznesie i przekrętach.
Wg mnie Baelish nie dorównuje bogactwem starym rodom. On po prostu ciągle inwestuje. W rozdziałach w Dolinie jest wiele takich przykładów. Np wykupuje od kogoś zadłużone nieruchomości żeby zrobić z nich lepszy użytek w przyszłości, albo zaaranżuje jakiś korzostny ślub dla mniej zamożnego lorda z Doliny licząc, że w przyszłości ten lord mu się odwdzięczy itd. Litllefinger wie, że hojność się opłaca, a musi sobie robić dobry PR bo ludzie w Dolinie są wciąż nieufni w stosunku do niego.
On sam zwłaszcza, że pochodził z biednej rodziny raczej nie dorobił się tyle co np. Martellowie przez 14 000 lat rządów w Dorne (swoją drogą najstarszy ród w Westeros, żywe dinozaury).

ocenił(a) serial na 6
Ext_3

Baratheonowie nie żyli na kredyt tylko król Robert. Jakieś 3 miliony długu u Lannisterów, 2 miliony w Żelaznym Banku i milion u Wielkiego Septona. Renly był lordem Końca Burzy, a Stannis Smoczej Skały i osobno zarządzali swoimi majątkami.
Co do Litllefingera to jakoś trudno mi uwierzyć, że na dziwkach i okrętach dorobił się więcej niż posiadają np Florentowie. Teraz jest też lordem Harrenhall i seniorem Dorzecza, ale nie wiem czy ma z tego tytułu jakieś profity.

użytkownik usunięty
acidghost

Co do Harrenhall to to jest właściwie jedna wielka ruina, a teren wokół Oka Boga został wyniszczony przez wojska Tywina, a w samym zamku nie ma właściwie żadnej LFa załogi oprócz Setki Świętych, co tam od UdW siedzi i się doczekać nie może. Więc raczej Harrenhall to jest teraz jedno wielkie błoto, w którym trzeba udupić pieniądze żeby cokolwiek z tym zrobić.

ocenił(a) serial na 8

Właśnie rzecz w tym, że zadłużył królestwo na wiele milionów. Przy takim zadłużeniu tak zdolny księgowy mógłby wyprowadzić gigantyczną sumę i nikt by się nie połapał.

użytkownik usunięty
Kinokio

Ale póki co nie wiemy kompletnie nic, czy coś wyprowadził, jest tak, jak pisze acidghost.

ocenił(a) serial na 8

Aha, chodzi o to, ile oficjalnie ma. To chyba że tak.