PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 405533
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Czy może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego teoria o tym, że rodzicami Jona są Lyanna i Rhaegar jest
taka popularna wśród fanów serii? W trzeciej części giermek lorda Berica wspomina o matce Jona,
więc po co spekulacje?

ocenił(a) serial na 10
srebrnys

I kto niby nią jest bo nie pamiętam

TyrionLanister

Nazywała się Wylla i była mamką Edrica Dayne ze Starfall.

ocenił(a) serial na 8
srebrnys

Nie. LOL

srebrnys

Giermek lorda Berica? Chyba lepiej brzmiałoby raczej lord Starfall.

użytkownik usunięty
srebrnys

Bo giermek Berica był przy porodzie ...
Powtórzył tylko wersje Neda

ocenił(a) serial na 10
srebrnys

Ojcem Jona snowa BYł Eddard Stark a matką Lyanna

TyrionLanister

Lyanna z tego co było mi wiadomo była siostra Neda. wiec to troche dziwne zeby mial dziecko ze swoja siostrą wiem ze w tym serialu to norma przykład rodzeństwo Lanisterów. No ale nie sadze zeby Ned do tego sie posunął po za tym czytalam ksiazke i w ksiazce z tego co pamietam to wspominal o Wylly

ocenił(a) serial na 8
kromka95

Wylla była mamką. Nie matką.

KarmazynowyKokos

jaka to roznica? no sory ale tak na prawde to nie jest dokladnie napisane kto jest matka Jona. tylko tyle ze rozmowie z Robertem Ned wspomnał niechetnie o Wylly :)

ocenił(a) serial na 8
kromka95

Różnica jest. Nie, nie jesteś fajny negując najważniejszą teorię w Grze o Tron.

KarmazynowyKokos

nie obchodzi mnie czy jestem fajna czy nie. i nie neguje fakt moge tylko powiedzieć na temat ksiazki ze przecztalam tylko jedna czesc ale w niej wlasnie bylo napisane mniej wiecej z kim przespal sie w tedy Nedd wiec sory nic mi do tego ale moim zdaniem tam bylo napisane kto jest matka Jona a wnioskując po serialu to nic sie z niego nie da dowiedziec na ten temat. no ale kazdy ma swoje teorie

użytkownik usunięty
kromka95

wspomina niechętnie bo to ściema

nie powiedziala bym ze sciema. A tu macie fragment gdzbz ktos nie czytal księżyki

- Ty nigdy nie byłeś chłopcem, za jakiego się uważałeś - mruknął Robert. - Żałuj.
Chociaż tamten jeden raz… jak ona miała na imię? Ta twoja dziewucha? Becca? Nie, ta była
moja, niech bogowie ją pokochają, te czarne włosy i słodkie ogromne oczy, w których można
się było utopić. Twoja miała na imię… Aleena? Nie. Mówiłeś mi kiedyś. A może Merryl?
Wiesz, o której mówię, o matce twojego bękarta.
- Miała na imię Wylla - odpowiedział Ned z chłodną uprzejmością. - Nie chciałbym o
niej mówić.
- Tak. Wylla. - Król uśmiechnął się. - Musiała być wyjątkową dziewuchą, skoro udało
jej się sprawić, że lord Eddard Stark zapomniał o swoim honorze, choćby i na godzinę. Nigdy
mi nie mówiłeś, jak wyglądała…
Na ustach Neda pojawił się grymas gniewu. - I nie powiem ci. Zostawmy to, Robercie,
jeśli darzysz mnie miłością, jak twierdzisz. Zhańbiłem siebie i Catelyn w oczach bogów i
ludzi.

użytkownik usunięty
kromka95

Czyli Ned miał przyznać Robertowi wprost, że Jon jest synem Targaryena? xD

kromka95

No i czego to ma dowodzić?

_jaross_

według was pewnie nic. bo wy macie juz swoja teorie a ja nie zamierzam sie kłócić.

kromka95

Nie wiesz jeszcze jaką mam teorię. A ta rozmowa coś dowodzi, natomiast dziwię się, że tak na nią patrzysz wyrywkowo, bez kontekstu, bo tak zapewne mam rozumieć Twoją odpowiedź.

ocenił(a) serial na 1
KarmazynowyKokos

Mamką tego giermka, ale matką Jona. Ja i tak wierzę w teorię z córką rybaka.

użytkownik usunięty
srebrnys

Prędzej Szary Robak miał by bękarta niż Ned

hahahahaha rozwaliłeś mnie tym :D

ocenił(a) serial na 9
srebrnys

Już spieszę z wyjaśnieniami, oczywiście bardzo książkowymi.
Ned jest bardzo honorowy. Przez całe GoT można odnieść wrażenie, że o coś się obwinia. Może to być zdradzenie Cat, ale Neda cały czas prześladują wspomnienia związane ze śmiercią Lyanny, ''krwawym łożem'' (prawdopodobnie porodem), niebieslimi różami i ''obiecaj mi,Ned''. Obietnica, którą Ned cały czas wspomina.
Ned nigdy nie nazwał Jona synem, nawet w rozmowie z Cat “- Nigdy nie pytaj mnie o Jona – odpowiedział jej wtedy lodowatym głosem. – Niech ci wystarczy, że w jego żyłach płynie moja krew..”
Arya porównywana jest z wyglądu do Lyanny, a Jon do Aryi.
Lyanna nie kochała Roberta Baratheona.
Wizje Dany w Domu Nieumarłych o tym, że Rhaegar potrzebuje jeszcze trzeciego dziecka- trzeciej głowy smoka. Gdzieś tam było wspomniane, że Elia, żona R. nie mogła mieć więcej niż 2 dzieci. Przy okazji, Targerynowie byli poligamistami. Następna wizja: niebieska róża (ulubione kwiaty Lyanny) rosnąca w kodowym murze.
Wieża Radości- Lyanna była strzeżona przez 3 królewskich gwardzistów, którzy powinni być u boku króla w bitwie.

To tak w skrócie. Teoria popularna, bo jest tyle przesłanek. Oczywiście o rodzicach Jona wie tylko GRR Martin, a wszystko wyjaśni się dopiero, gdy na scenę wkroczy Hownland Reed, który był z Nedem w Wieży Radości w momencie śmierci Lyanny.

ocenił(a) serial na 9
nikia45

* niebieskimi różami
*lodowym murze

użytkownik usunięty
nikia45

Nie tylko Martin, Alfie Allen też wie, kim są rodzice Jona.

ocenił(a) serial na 9

No tak ;p zapomniałam

ocenił(a) serial na 7
srebrnys

Dlaczego jest popularna? Bo: po pierwsze poznajemy Eddarda na tyle dobrze, że trudno uwierzyć nam w to, że byłby w stanie splamić honor zdradą żony. Eddard wspominając śmierć Lyanny mówi, że widział ją w łożu krwi, co dość jednoznacznie kojarzy się z porodem (a wiemy, że Lyanna przez ostatni rok była z Rhaegarem). Eddard nigdy w myślach nie mówi o Jonie -to mój syn, tylko "jest Starkiem, "to moja krew", itd.
Podobne dowody i więcej przedstawił już ktoś powyżej, ale mam jeszcze dodatkowy, moim zdaniem koronnyXD
Kiedy Martin pierwszy raz spotkał się z Benioffem i Weissem - i zgodził się na współpracę z nimi, to zapytał właśnie o toXD Zapytał kim są rodzice JonaXD To był taki sprawdzian na to jak naprawdę B&W wsiąkli w jego historięXD I ponoć odpowiedzieli poprawnieXD
Ach, no i ostatnio (czyli jakoś w wakacje) Sean Bean dość jednoznacznie wygadał się w jakimś wywiadzie, że nie jest ojcem Jona.
Po prostu za dużo jest dowodów na akurat tę teorię, żeby nagle miała się okazać nieprawdą.

użytkownik usunięty
srebrnys

Ja jestem matka Jona

ocenił(a) serial na 9

Tja. A ja pewnie ojcem.

użytkownik usunięty
nikia45

alimenty!