PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 405533
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Mam pytanie co do kobiety w "masce" która była w Quarth. Kim ona była i dlaczego musiała
zakrywać twarz? Może nie jest to aż takie ważne. Ale jestem ciekawa.

aniusia265

Ona jest tym samym co Melisandra i Thoros kapłanka R'hllora a czemu zakrywa twarz w sumie to chyba nie było to wyjaśnione :)

rokusho16

ok, dzięki :)

aniusia265

Uwaga spoiler !

Jest to Quaithe, kapłanka z Asshai w Cieniu. Jej przesłaniem dla Daenerys jest wiadomość, że jej przeznaczeniem jest wyprawa do Asshai w Cieniu, a nie "powrót" do Westeroes. Jeśli przyjrzeć się fabule, udział tej postaci w powieści jest marginalny, ale potencjalna rola bardzo ważna. Problem w tym, że Daenerys mało komu ufa, nawet spośród ludzi, których dobrze zna i zewsząd wygląda zdrady przepowiedzianej jej przez Mirri Maz Dur (dla miłości, dla pieniędzy i dla krwi). Daenerys zresztą na wątpliwości, czy kobieta w czerwonej masce jest postacią ze snu czy prawdziwą osobą. Wynika to z okoliczności, w jakich Quaithe odwiedza Matkę Smoków.

Kaae

Faktycznie mój bład dzięki za przypomnienie :)

ocenił(a) serial na 10
Kaae

Szkoda tylko, że nic z tego nie pojawiło się w serialu. Quaithe nawiązuje kontakt z Jorahem, a nie Danką. Chociaż może jeszcze się pojawi?

ocenił(a) serial na 9
Kaae

Trzy zdrady nie przewidziała jej Mirri Maz Dur tylko Nieśmiertelni z Qarthu (mam nadzieję, że dobrze naisałam nazwę). Wtedy jej też powiedzieli, że trzy głowy ma smok. A Mirri była pierwszą z tych zdrad: dla krwi. bodajże.

ocenił(a) serial na 10
Lilcior

Spoiler!
A drugą (dla pieniędzy) chyba był Xaro, który chciał się z nią ożenić by odebrać jej smoka. W książce ładnie to było wyjaśnione, w serialu nie raczyli napomknąć na ten temat.

ocenił(a) serial na 10
pawelecki96

Mi się wydawało, że jedną z tych zdrad był też ser Jorah. W końcu donosił na Daenerys. Później się nawrócił i był jej wierny ale w końcu zdrada to zdrada.

Spoiler!
A trzecią myślę, że może być Daario. Z miłości.

ocenił(a) serial na 10
bietaaa

Być może, ale nie wiem za co mógłby ją zdradzić? Dla krwi zdradziła ją maegi. Dla pieniędzy mógł to być Xaro, ale nawet, jeśli się mylę, to Jorah nie miał korzyści finansowych z tego, że donosił na Daenerys. Skoro na nią donosił to raczej nie mógł jej jeszcze kochać, więc zdrada z miłości odpada. Myślę, że maegi powiedziała tylko o zdradach, które dopiero mają nastąpić (+ o własnej), a nawróconego Mormonta nie uwzględniła ;)

ocenił(a) serial na 8
pawelecki96

Dokładnie... Danka myślała że Jorah jest 3 zdradą (chociaż była zdezorientowana bo została tylko zdrada z miłości) ale ta prawdopodobnie jeszcze nastąpi

ocenił(a) serial na 9
Kaae

Nie znoszę tej postaci. Naprawdę.
Gada jak potłuczona, chciałoby się ominąć ten bełkot, a nie można, by jest w nim ukryte znaczenie i zapowiedzi przyszłych wydarzeń.
SPOILER

Mówi np tak:
Palą się szklane świece. Wkrótce przybędzie blada klacz. Po niej przyjdą Inni. Wrona i kraken, lew i gryf, syn słońca i smok komediantów. Nikomu z nich nie ufaj. Pamiętaj o Nieśmiertelnych. Strzeż się perfumowanego seneszala.
Temat ten z pewnością był już tu omawiany - wszystko właściwie jest jasne - może z wyjątkiem perfumowanego seneszala. Dany myśli, że to Reznak Razcoś tam. Ale to równie dobrze może być Varys.
To zwłaszcza może być Varys - ponieważ smoki=magia, a Varys magii nienawidzi (i nie bez powodu;-)

ocenił(a) serial na 10
Daikte

Z tej ekipy nie rozszyfrowałem jeszcze wrony (Jon Snow? Samwell?). A co do perfumowanego seneszala zapewne chodzi o Varysa lub o spółke Varys / Illyrio.

Daikte

Wrona sugerowałaby Eurona Greyjoya, ale tak się składa że żadnej wrony w przepowiedni nie ma.
Tekst brzmi: Szklane świece płoną. Wkrótce przybędzie biała klacz, a po niej inni. Kraken i czarny płomień, lew i gryf, syn słońca i smok komediantów. Nie ufaj żadnemu z nich. Pamiętaj o Nieśmiertelnych. Strzeż się perfumowanego seneszala.

Czarny płomień to Moqorro.
Statek którym płynęli Tyrion i Moqorro nazywał się podobnie, ale szeneszal to prawdopodobnie Reznak albo właśnie Varys.

ocenił(a) serial na 9
rhea_3

Oczywiście, mój błąd - myślałam o Greyjoyu.

ocenił(a) serial na 9
rhea_3

Mnie zawsze interesowalo o co chodzi z tymi szklanymi swiecami. Czy to jakis dobry czy zly omen ? Symbol zmian ?

ocenił(a) serial na 8
Razengoroth

Szklane świece się nie palą. Palące się szklane świece to oznaka magii która powróciła do świata...

ocenił(a) serial na 10
Kulasisko_Pospolite

Równie dobrze może być to lampa gazowa.

ocenił(a) serial na 8
straggler

Te szklane świece zrobione są z obsydianu.... Maester Marwyn się nimi bawi, próbuje je zapalać

ocenił(a) serial na 8
rhea_3

Greyjoy i tamten kapłan, Tyrion i Gryf (ale przecież potem się rozdzielili), syn słońca (Quentyn), Smok komediantów (Aegon, ale on też gdzie indziej leci)
Nie pamiętam okoliczności kiedy kapłanka mówiła to Dance, ale wtedy myślałem że mają przybyć do niej, do Danki.
Ale pewnie tylko to oznacza że oni są ważni dla przyszłych wydarzeń z Danka związanych.
Seneszal to zapewne Varys, bo Reznak nikogo nie obchodzi (poza tym jak Danka myśli że to on, to nie on) a Tyrion już został wspomniany

ocenił(a) serial na 10
ocenił(a) serial na 8
Bimberian

Sprawdziłem, nie ma wrony w przepowiedni

użytkownik usunięty
Kaae

Asshai jest obok Cienia a nie w cieniu