PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 405659
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

*** Uwaga, mogą być spoilery! ;) ***

Trochę zaczynam gubić się w historii rodziny Targaryenów, zwłaszcza w tych miłosnych zawirowaniach pomiędzy jej członkami a innymi rodami (Elia, Lyanna). Jak to było? Kto był dziedzicem tronu po Aerysie Obłąkanym? Rhaegar? Bo w książce wspominany jest też ciągle Aegon, więc się pogubiłam ;) (jakieś drzewo genealogiczne by się przydało...) I jaka była historia z Rhaegarem i Lyanną? Bo przecież był zaślubiony z Elią i miał z nią dzieci. A co było między Lyanną a Robertem Baratheonem? Za dużo luk mam w tej historii ;) Jeśli ktoś może, niech opowie mi ją od początku do końca, jakbym miała słuchać jej pierwszy raz ;)

ocenił(a) serial na 8
Sol

Aerys miał troje dzieci (według kolejności praw do tronu): Rhaegar, Viserys, Daenerhys.
Rhaegar miał 2 dzieci chyba, ale żyje tylko jedno z nich czyli Aegon. Technicznie wiec on ma pierwszeństwo do tronu.
Co do Lyanny nie wiadomo jak to wyglądało naprawde w każdym razie dziecko z tego związku nie miałoby żadnych praw do tronu.
Lyanna była przyżeczona Robertowi. To ona miała być jego królową po powstaniu.

ocenił(a) serial na 10
Dealric

Wszystko się zgadza, tylko że na tym etapie (GoT) nie wiemy jeszcze, że Aegon żyje. Nie wie o tym też Daenerys i słusznie uważa, że to jej przysługuje prawo do tronu.

ocenił(a) serial na 8
potas13

No tak, ale Sol pytała o całość obecnie znanej historii i we własny poście wspomniała np o Aegonie. a i na start jest info, że mogą pojawić sie spoilery, wiec uznałem, że podam wszystko.

ocenił(a) serial na 9
potas13

Dany nie ma żadnego prawa do tronu. Po pierwsze na tronie nie zasiada już uzurpator, a kolejny z dynastii. Po drugie jest kobietą, co najwyżej jej syn miałby jakieś prawa do tronu, z racji tego ze jest bezpłodna może jedynie poślubić Joffrey i tym samym zbliżyć się w jakimś stopniu do tronu.

ocenił(a) serial na 10
Dealric

No ok, ale jaka to była historia z Rhaegarem i Lyanną i czemu oni nie mogli być razem? Ten motyw jest wspominany w książkach bardzo wyrywkowo ( chyba, że w początkowych tomach był dokładniej opisany, ale nie zwróciłam na niego uwagi i teraz nie pamiętam).

ocenił(a) serial na 8
Sol

Bo to nie jest do końca motyw. W książce jest to plotka. Może prawda, może nie. Może nic z tego nie wynika, może po świecie chodzi bekart Rhaegara. Najpopularniejszą teorią spiskową jest ta w której Jon robi za tego bekarta.

ocenił(a) serial na 10
Dealric

Ta, słyszałam :)

ocenił(a) serial na 7
Dealric

Hmmm... Czarnowłosy Jon synem jasnowłosego Rhaegara... :D

ocenił(a) serial na 8
Martin von Carstein

Może tak, może nie. Wolałbym nie.
Genetyka temu w żaden sposób nie przeczy, wrecz przeciwnie.

ocenił(a) serial na 7
Dealric

Owszem, jeżeli geny czarnowłosej piękności były dominujące (a kolor czarny jest dominujący) to istnieje drobna szansa na czarnowłose potomstwo.
Ja osobiście jednak mam nadzieję iż obędzie się bez takich udziwnień. Ot, już tych smoków jest i tak dużo.

ocenił(a) serial na 10
Martin von Carstein

Mi by sie podobało takie rozwiązanie to by idealnie wyjaśniało dlaczego Ned tak bardzo stronił od mówienia o matce Jona.

ocenił(a) serial na 7
skyline8

No i takie raczej będzie. W książce jest kilka elementów, które moim zdaniem już to przesądzają, chociaż jeszcze na 100% nic nie zostało powiedziane.

ocenił(a) serial na 9
Martin von Carstein

Mógł odziedziczyć geny po starkach od matki-siostry Neda

ocenił(a) serial na 9
Sol

Tu znajdziesz drzewo genealogiczne Targaryenów http://awoiaf.westeros.org/index.php/House_Targaryen#Family

ocenił(a) serial na 10
arksi

Dzięki, to drzewo trochę rozjaśnia sytuacje :)

ocenił(a) serial na 10
Sol

Kto ma wieksze prawo do tronu Deanerys czy Aegor?

ocenił(a) serial na 10
peter123321

Aegon jako męski potomek Rhaegara, pierworodnego syna Aerysa.

ocenił(a) serial na 10
potas13

A waszym zdaniem jak juz przypuszczalnie któres z targersanów zasiądzie na tronie to bedzie to Dany czy Aegor? Ja mysle ze Dany bo jest od pocżatku>?

ocenił(a) serial na 8
matrix_revoluszyn

Sądze ze Aegon usiadzie na tronie ( jeśli to naprawde on ) no bo cóż, on jest już w westeros kiedy deanerys daleko na wschodzie.

ocenił(a) serial na 10
Delims

Może jeszcze będzie tak że Aegon z Daenerys się hajtną ;]

ocenił(a) serial na 8
Sol

Na tą chwile to Aegon może równie dobrze z Sansą sie hajtnąć :)

ocenił(a) serial na 8
Sol

troche głupio jakby sie hajtneli, bo daenerys najprawdopodobniej nie moze miec dzieci, wiec nie bylo by potomka do żelaznego tronu, wiec po kilkudziesieciu latach znów ta sama wojna o tron ;]

ocenił(a) serial na 8
Delims

Tylko, że Dana sama z siebie chce rządzić mimo przekonania o tym, że nie może mieć dzieci. Wiec jak głupio to przede wszystkim ze strony Dany.

ocenił(a) serial na 10
Dealric

Ogólnie dla mnie jedynym wyjściem jest ślub Aegona z kims innym niż Dany ( jeżeli mówimy o rządach Targaryenów na żelaznym tronie). Wydaje mi się ,że Dany musi trochę przyśpieszyć troche wątki jeżeli planuje tylko 2 tomy do końca.
Dany jest w czarnej D. na razie jeżeli chodzi o 7 królestw :) a Aegon nie ma sojuszników czy nawet (z tego jak budowana jest jego postać) siły by władać

ocenił(a) serial na 10
dadada

nie Dany* tylko Martin :P

ocenił(a) serial na 8
dadada

Aegon może bardzo łatwo zyskać Martellów i Littlefingera a to wystarczające do rządzenia.

ocenił(a) serial na 8
Dealric

no i Aegon ma Varysa który, już mu znacznie pomógł [SPOILER] zabijająć Kevana Lannistera. A co do Dany to ja sądzę że ona jednak po wygraniu 7 królestw dla Aegona i pokonaniu tego cokolwiek przyjdzie zza muru, wróci za morze i będzie rządzic wolnymi miastami.

Dealric

Spojler - krwawienie Dany w ostatnim tomie może świadczyć o tym, że wcale nie jest bezpłodna.

potas13

Z tego co mi się wydaje, Rhaegar zginął pierwszy a dopiero później król Aerys dlatego to Dany ma jako pierwsza prawo do tronu a nie Aegon. Rhaegar zginął, tron przypadał więc kolejnemu z rodzeństwa - Viserysowi, ale i on zginął więc była kolej Dany. Gdyby król Aerys zginął przed Rhaegarem, wtedy prawo do tronu miałby Aegon.
Jeżeli kolejność była odwrotna to mnie poprawcie ;)

ocenił(a) serial na 9
alioth89

A nie jest tak że to męski potomek ma pierwszeństwo? Na Tommen siedzi na tronie przed siostrą chociaż jest młodszy( chyba, dawno czytałem książkę)

michalBialystok

Tak jest ale kiedy Rhaegar zginął pierwszy to tron przypada najpierw jego rodzeństwu a nie dzieciom, nieważne jakiej płci. Wiadomo że prawa Westeros mogą być jakieś inne ;) ale wydaje mi się że tak powinno być. Spadkobiercami Aerysa byli w kolejności Rhaegar, Viserys, Daenerys. Zginął Rhaegar, więc pierwszy w kolejce był Viserys. Zginął i on, pierwsza była Dany. Dzieci Rhaegara są za Dany. Inaczej byłoby gdyby Rhaegar objął najpierw tron po Aerysie - wtedy dziedziczyłby Aegon.

alioth89

Dziedziczenie wygląda tak: król -> najstarszy syn króla -> najstarszy syn tego syna. Rodzeństwo króla dziedziczy dopiero w momencie gdy ten nie ma dzieci lub dzieci umrą. Dlatego po Robercie to Joff odziedziczył koronę zamiast Stannisa, który miałby pierwszeństwo w przypadku udowodnienia, że Joff jest bękartem.

ocenił(a) serial na 10
herman_flake

Ale Rhaegar nigdy nie był królem.

dirt16

To nie ma znaczenie. Najlepszy przykład mamy w dzisiejszej Anglii - rządzi Królowa Elżbieta a po niej ma objąć rządy Karol. Jednak gdyby wcześniej coś mu się stało i tak koronę przejmuje William mimo że Karol nigdy nie byłby koronowany. W sukcesji zawsze pierwszeństwo mają pierworodni a rodzeństwo dopiero wtedy gdy nie ma żywcem nikogo innego. Dlatego wszyscy tak myślą o potomkach ( a w ich wypadku jeszcze koniecznie męskich bo to faceci mieli pierwszeństwo wrrrr).

Lothluin

Oj wydaje mi się że gdyby Karol zmarł przed Elżbietą, to tron przypada jego bratu Andrzejowi, a nie Williamowi. Dzieci monarchy są w pierwszej kolejności. Ale nie wiem, to jest zbyt skomplikowane i nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi :P Nie wiem czy obecna "kolejka do tronu" ma niezmienną kolejność.

alioth89

Obowiązuje teraz i wtedy też widząc zdarzenia w SPLiO zasada primogenitury czyli zasada pierworództwa. Jeżeli chodzi o Anglię kolejność sukcesji bez względu na to czy ktoś żyje czy nie jest określona http://pl.wikipedia.org/wiki/Linia_sukcesji_do_brytyjskiego_tronu_%2850_pozycji% 29
czyli cokolwiek się nie stanie William jest po Karolu. A dzięki nowemu zarządzeniu trzecia do tronu będzie córka Williama. Tutaj (mniejsza o to co pisze na Wikipedii, bo wiem że to marne źródło) chodzi o same przykłady sukcesji wtórnej http://pl.wikipedia.org/wiki/Sukcesja_tronu gdzie wnukowie rządzili po dziadkach a pierwszy jest tzw. Jan Pogrobowiec. Zawsze linia sukcesji leci linią pierworodnego i jego potomków - rodzeństwo jest po potomkach pierworodnego.

Lothluin

Masz rację, źle zinterpretowałam te zasady wcześniej :)

alioth89

Żaden problem, ale sama przyznaję, że czasami można się pogubić :) poza tym spamiętać kto był kim i z kim kogo miał to tez czasami wyzwanie.
Zresztą biorąc pod uwagę zamysły pana Martina to i tak nie ważne komu prawnie należy się tron i tak prawdą jest, że rządzi najsilniejszy. Prawo podboju jest najpewniejsze. W końcu Aegon podbił Westeros dzięki smokom i nikt go nie pytał czyim jest synem :)

herman_flake

Nie rozumiesz mnie - chodzi mi o to, że Aegon jest najpierw dziedzicem Rhaegara, a nie bezpośrednio Aerysa. Tylko dlatego że Rhaegar zginął przed ojcem i nie zdążył objąć tronu, jego synowi nie należy się tron przed Dany. Dany jest bezpośrednio córką króla, Aegon dopiero jego wnukiem. Następcą tronu są najpierw dzieci monarchy, dlatego dopóki Dany żyje, Aegon będzie w kolejności po niej. Rhaegar królem nigdy nie był. Gdyby Vis żył to nikt nie miałby wątpliwości że to on obejmuje tron, ale w tym przypadku płeć Dany nie ma znaczenia bo to ona jest prawowitym dziedzicem.

alioth89

Jeśli jest to primogenitura to tron dziedziczy najstarszy syn/potomek w linii prostej. W momencie śmierci Rhaegara prawo do tronu dostaje Aegon. Tak powinno być:) Skąd wyssałeś swoją teorię, podziel się z nami:)

matsonw

Uznałam za najważniejsze prawo "dzieci monarchy jako pierwsze", może błędnie, to takie moje dywagacje :p