To była moja ulubiona postać i myślałem że ona na koniec serialu zgarnie wszystko. Finałowy odc tragedia najgorsze postacie w tym serialu okryły się chwałą :(
proszę zbanować tych użytkowników za pierdo*ne spojlery, i zajeb.ć z maczety. elo
spoilery serialu który się już zakończył XD nie wchodź na takie strony jak nie chcesz spoilerów, ban dla ciebie za głupote
chyba człowieczku nie znasz słowo spojler, nie ważne czy serial trwa czy nie trwa, nie wiesz czy ktoś skończył juz oglądać czy ogląda dalej i sobie wszedł cos poczytać, eeeeeeeeeeeeeee
Jest po premierze sezonu. Tytuł brzmi wątku: Daenerys Targaryen. Czego się spodziewałeś?
ja jak zakladalem tematy na serialach w temacie pisalem, kto nie skończył np. 2 sezonu niech nie wchodzi, ale co banda pół glowkow może wiedzieć
Patrząc na twój geniusz to pewnie byś pomyślał, że ciul to pewnie spojler z 6 sezonu czy z jakiegoś jeszcze innego. Nigdy nie zrozumiem jak można wchodzić na forum z serialem, jeśli ktoś boi się spojlerów i nie zna całego serialu to po jakiego tu wchodzi.
Pociesz się, mnie zjechali za podanie fabuły w recenzji filmu sprzed 30 lat. Pewnie nawet stwierdzenie, że Jagiełło wygra, jest spoilerem "Krzyżaków".
On ma rację. Ostrzeżenie o spoilerach dotyczy każdego filmu bądź serialu, nieważne z którego jest roku. Nowy widz może nawet nie znać imion postaci i trafić tu w poszukiwaniu jakiś rekomendacji
Nie znosiłam Danki i życzyłam jej upokarzającego i hańbiącego końca, taka śmierć była zbyt prosta. ;(
Ja uwielbiałem Dany, ale jeśli miałaby zginąć to chciałbym żeby z ręki kogoś mądrzejszego bądź potężniejszego od niej, a nie w jakiejś żałosnej scenie całowana przez nudziarza w pustej sali.
Dwa najlepsze scenariusze imo: Daenerys po rozgromieniu Lannisterów zabija innych oponentów i rządzi na koniec; Daenerys nie wygrywa ostatniej bitwy ale jest schwytana przez Cersei i kończy bardzo kreatywnie. Do niczego takiego nie doszło, bo twórcy nie mieli odwagi na śmiałe posunięcia
Pisałem o tym 14 maja, gdy jeszcze coś mogło wyglądać inaczej...
Co ja sobie wymarzyłem:
1. Bitwa pod Winterfell była zmyłką NK. Spowodował skupienie wszystkich sił oponentów w jednym miejscu, a sam mógł podzielić armię i pomaszerować na południe. Równocześnie po przekroczeniu Fosy Cailin rozbudować siły o miejscowych umrzyków i wieloma kolumnami zmierzać do celu, który długo byłby nieznany. Tymczasem oblegane Winterfell walczyłoby nie przez jedną noc, ale wiele dni, dopóki nie zniszczono by wszystkich ożywieńców. Ale NK zyskał czas i jest już poza granicą Północy.
2. Królewska Przystań - Cersei w odwecie za wyjazd Jamiego wyładowuje gniew na Bronnie (np publiczna chłosta i wygnanie z miasta). Aby się zemścić wykorzystuje znajomość podziemi Czerwonej twierdzy i uwalnia Ellarię, z którą ucieka do Dorne i przejmuje dowodzenie ich armią. A czas jest najwyższy, bo Cersei wysyła tam Złotą Kompanię, aby oczyścić tyły przed rozprawą z Daenerys i oczywiście obłowić się na łupach. Po nieudanej kampanii ZK ewakuuje się do Essos.
3. A tu nagle na KP spada NK na smoku, wskrzesza setki tysięcy zmarłych z okolicy i atakują miasto, oraz twierdzę. Osaczona Cersei wydaje rozkaz wysadzenia całego miasta dzikim ogniem, sama uciekając morzem z resztą skarbów. Nocny Król odlatuje na smoku za Mur i znika.
4. Daenerys dostaje popioły i zaczyna borykać się z problemami finansowymi -odbudowa stolicy i utrzymanie bezczynnej armii powoduje uciskanie poddanych podatkami. Smok lata swobodnie i pali co popadnie, w końcu odlatuje do Valyrii. Wybucha bunt prostaczków, który królowa pacyfikuje Dothrakami, w efekcie wymykającymi się spod kontroli i pustoszącymi kraj. Toczą się walki pomiędzy Nieskalanymi a Dothrakami, pozbawiające Daenerys armii. Ona sama fiksuje i w odwrocie finalnie ginie z ręki zwykłych zbójów, którzy nawet nie wiedzą kogo zabili. Zostaje pochowana bezimiennie przez prostaczków, których gnębiła.
5. Władza w Westeros nie budzi już emocji. Mieszkańcy z trudem dźwigają kraj z ruin. Jon Snow ukrywając swoja prawdziwą tożsamość jedzie odbudować Nocną Straż, którą tym razem tworzą głównie Dzicy. NK zaszył się gdzieś na dalekiej Północy, a Cersei rodzi dziecko, któremu wmawia"że tron mu się należy". Kraj poniósł olbrzymie straty, a wszystko wróciło niemal do stanu wyjściowego. Tylko kto inny marzy o inwazji na Westeros.
- Upadek Daenerys (utrata władzy bogactwa, potęgi militarnej, a w końcu własnego imienia), oraz Cersei (konieczność emigracji, życie w ukryciu i lęku przed siepaczami, z czasem zapewne i niedostatku, ale długie, aby bez końca przezywać swą klęskę) pokazywałoby, że od wewnątrz istniejącego systemu władzy się nie zmieni i finalnie owo koło zgniata tego, kto przez chwilę był na samej górze.
- Natura NK powinna być tajemnicą, podobnie jak jego niezrealizowany cel, bo może właśnie żadnego celu nie ma, a on jest jak zaraza, gdzieś tam patogeny drzemią.
- Pozostaje kwestia ingerencji R'hllora w wydarzenia w Westeros. Czy miał on jakieś zamiary (typu oddalenie zagrożenia przez NK), czy też po prostu są mu miłe ofiary całopalne. Wojna z pewnością wielu uzmysłowiła bezsilność Siedmiu, można mówić jedynie o niewielkim wpływie Starych Bogów (magia Muru, moce Dzieci Lasu i samego NK mają z nimi związek).