PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 405904
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

To była moja ulubiona postać i myślałem że ona na koniec serialu zgarnie wszystko. Finałowy odc tragedia najgorsze postacie w tym serialu okryły się chwałą :(

ocenił(a) serial na 7
Robson8080

DOBRZE ŻE UZURPATORKA ZDECHŁA

ocenił(a) serial na 8
Robson8080

proszę zbanować tych użytkowników za pierdo*ne spojlery, i zajeb.ć z maczety. elo

ocenił(a) serial na 10
Mortemignis

spoilery serialu który się już zakończył XD nie wchodź na takie strony jak nie chcesz spoilerów, ban dla ciebie za głupote

ocenił(a) serial na 8
inkawa

chyba człowieczku nie znasz słowo spojler, nie ważne czy serial trwa czy nie trwa, nie wiesz czy ktoś skończył juz oglądać czy ogląda dalej i sobie wszedł cos poczytać, eeeeeeeeeeeeeee

ocenił(a) serial na 6
Mortemignis

Jest po premierze sezonu. Tytuł brzmi wątku: Daenerys Targaryen. Czego się spodziewałeś?

ocenił(a) serial na 8
eleanora

Jest tez opcja zaznacz, bo spojlery czegoś nie rozumiecie podludzia?

ocenił(a) serial na 8
eleanora

ja jak zakladalem tematy na serialach w temacie pisalem, kto nie skończył np. 2 sezonu niech nie wchodzi, ale co banda pół glowkow może wiedzieć

ocenił(a) serial na 6
Mortemignis

Patrząc na twój geniusz to pewnie byś pomyślał, że ciul to pewnie spojler z 6 sezonu czy z jakiegoś jeszcze innego. Nigdy nie zrozumiem jak można wchodzić na forum z serialem, jeśli ktoś boi się spojlerów i nie zna całego serialu to po jakiego tu wchodzi.

eleanora

Pociesz się, mnie zjechali za podanie fabuły w recenzji filmu sprzed 30 lat. Pewnie nawet stwierdzenie, że Jagiełło wygra, jest spoilerem "Krzyżaków".

ocenił(a) serial na 8
inkawa

On ma rację. Ostrzeżenie o spoilerach dotyczy każdego filmu bądź serialu, nieważne z którego jest roku. Nowy widz może nawet nie znać imion postaci i trafić tu w poszukiwaniu jakiś rekomendacji

ocenił(a) serial na 10
Robson8080

Nie znosiłam Danki i życzyłam jej upokarzającego i hańbiącego końca, taka śmierć była zbyt prosta. ;(

ocenił(a) serial na 6
inkawa

Same. Komunista zakichana.

ocenił(a) serial na 8
inkawa

Ja uwielbiałem Dany, ale jeśli miałaby zginąć to chciałbym żeby z ręki kogoś mądrzejszego bądź potężniejszego od niej, a nie w jakiejś żałosnej scenie całowana przez nudziarza w pustej sali.
Dwa najlepsze scenariusze imo: Daenerys po rozgromieniu Lannisterów zabija innych oponentów i rządzi na koniec; Daenerys nie wygrywa ostatniej bitwy ale jest schwytana przez Cersei i kończy bardzo kreatywnie. Do niczego takiego nie doszło, bo twórcy nie mieli odwagi na śmiałe posunięcia

niwrok_2015

Pisałem o tym 14 maja, gdy jeszcze coś mogło wyglądać inaczej...

Co ja sobie wymarzyłem:
1. Bitwa pod Winterfell była zmyłką NK. Spowodował skupienie wszystkich sił oponentów w jednym miejscu, a sam mógł podzielić armię i pomaszerować na południe. Równocześnie po przekroczeniu Fosy Cailin rozbudować siły o miejscowych umrzyków i wieloma kolumnami zmierzać do celu, który długo byłby nieznany. Tymczasem oblegane Winterfell walczyłoby nie przez jedną noc, ale wiele dni, dopóki nie zniszczono by wszystkich ożywieńców. Ale NK zyskał czas i jest już poza granicą Północy.
2. Królewska Przystań - Cersei w odwecie za wyjazd Jamiego wyładowuje gniew na Bronnie (np publiczna chłosta i wygnanie z miasta). Aby się zemścić wykorzystuje znajomość podziemi Czerwonej twierdzy i uwalnia Ellarię, z którą ucieka do Dorne i przejmuje dowodzenie ich armią. A czas jest najwyższy, bo Cersei wysyła tam Złotą Kompanię, aby oczyścić tyły przed rozprawą z Daenerys i oczywiście obłowić się na łupach. Po nieudanej kampanii ZK ewakuuje się do Essos.
3. A tu nagle na KP spada NK na smoku, wskrzesza setki tysięcy zmarłych z okolicy i atakują miasto, oraz twierdzę. Osaczona Cersei wydaje rozkaz wysadzenia całego miasta dzikim ogniem, sama uciekając morzem z resztą skarbów. Nocny Król odlatuje na smoku za Mur i znika.
4. Daenerys dostaje popioły i zaczyna borykać się z problemami finansowymi -odbudowa stolicy i utrzymanie bezczynnej armii powoduje uciskanie poddanych podatkami. Smok lata swobodnie i pali co popadnie, w końcu odlatuje do Valyrii. Wybucha bunt prostaczków, który królowa pacyfikuje Dothrakami, w efekcie wymykającymi się spod kontroli i pustoszącymi kraj. Toczą się walki pomiędzy Nieskalanymi a Dothrakami, pozbawiające Daenerys armii. Ona sama fiksuje i w odwrocie finalnie ginie z ręki zwykłych zbójów, którzy nawet nie wiedzą kogo zabili. Zostaje pochowana bezimiennie przez prostaczków, których gnębiła.
5. Władza w Westeros nie budzi już emocji. Mieszkańcy z trudem dźwigają kraj z ruin. Jon Snow ukrywając swoja prawdziwą tożsamość jedzie odbudować Nocną Straż, którą tym razem tworzą głównie Dzicy. NK zaszył się gdzieś na dalekiej Północy, a Cersei rodzi dziecko, któremu wmawia"że tron mu się należy". Kraj poniósł olbrzymie straty, a wszystko wróciło niemal do stanu wyjściowego. Tylko kto inny marzy o inwazji na Westeros.

- Upadek Daenerys (utrata władzy bogactwa, potęgi militarnej, a w końcu własnego imienia), oraz Cersei (konieczność emigracji, życie w ukryciu i lęku przed siepaczami, z czasem zapewne i niedostatku, ale długie, aby bez końca przezywać swą klęskę) pokazywałoby, że od wewnątrz istniejącego systemu władzy się nie zmieni i finalnie owo koło zgniata tego, kto przez chwilę był na samej górze.
- Natura NK powinna być tajemnicą, podobnie jak jego niezrealizowany cel, bo może właśnie żadnego celu nie ma, a on jest jak zaraza, gdzieś tam patogeny drzemią.
- Pozostaje kwestia ingerencji R'hllora w wydarzenia w Westeros. Czy miał on jakieś zamiary (typu oddalenie zagrożenia przez NK), czy też po prostu są mu miłe ofiary całopalne. Wojna z pewnością wielu uzmysłowiła bezsilność Siedmiu, można mówić jedynie o niewielkim wpływie Starych Bogów (magia Muru, moce Dzieci Lasu i samego NK mają z nimi związek).