PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 405739
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

W ostatnim odcinku John Snow swoim mieczem z Valyriańskiej Stali rozwalił w drobny mak białego wędrowca. Podobnie jak Sam kiedyś zrobił to smoczym szkłem. Jednak w przed jak i po John tym samym mieczem przeciął setki "umarlaków", którzy atakowali Hardhome i nic takiego się nie działo.

Jak dotąd myślałem że wszyscy ożywieni zmarli to "biali wędrowcy", po tej scenie uświadomiłem sobie że tak nie jest.

Pytanie zatem skąd biorą się biali wędrowcy ? Przypomina mi się scena, z któregoś sezonu, w której przyniesiono dziecko do tego samego "Nocnego Króla" i on je jakoś przemienił. Czy w taki sposób powstają biali wędrowcy ?

ocenił(a) serial na 10
Ferdezo

Biali Wędrowcy to jakby inna, inteligentna rasa na równi z ludźmi. Tak jak np. Orkowie w LOTR. Biali Wędrowcy, a przynajmniej Nocny Król mają moc wskrzeszania umarłych, którzy wtedy stają się ich poddanymi. Aby pokonać tych zombiaków wystarczy ogień, ale żeby zabić Białego Wędrowca należy użyć smoczego szkła lub, jak się okazało w najnowszym odcinku, valyriańskiej stali. :D

ocenił(a) serial na 10
Zipox

I jeszcze odpowiem na pytanie: w książce nie było wytłumaczone jak powstają Biali Wędrowcy, ale wydaje mi się że właśnie tak jak w 4 odcinku 4 sezonu, czyli Nocny Król zamienia dziecko.

ocenił(a) serial na 9
Zipox

A było opisane jak Azor Ahai pokonał Białych wędrowców ?

ocenił(a) serial na 9
Ferdezo

Nie pokonał bo inni ciągle idą, a nawet nie wiadomo kto nim jest :|

ocenił(a) serial na 10
Ferdezo

Odpędził Innych podczas poprzedniej inwazji ale nie było opisane jak.

ocenił(a) serial na 8
Zipox

Inni to pewnie jacyś Valyrianie którym się poprzewracało w głowach i postanowili zamienić się w lodowe straszydła. To wyjaśnia dlaczego inni biorą się z dzieci.

Ferdezo

Nie wiem dlaczego dużo osób myli Innych "Others" z Upiorami "Wights". Inni to oddzielna rasa tak jak ludzie, olbrzymi i dzieci lasu. Upiory to ożywione martwe ciała ludzi, olbrzymów i zwierząt, np. mamuty, niedźwiedzie, wilkory, konie, itp.

ocenił(a) serial na 9
Ancalagon

Po 8 odcinku 5 sezonu już dużo osób przestanie myśleć w ten sposób ;)

ocenił(a) serial na 9
Ferdezo

biali wedrowcy to pewnie licze (czyli zmarli krolowie lub ichrodzina, jak wujek Stark) obdarzeni nekromancja