Właśnie jestem na etapie czytania "Świata Lodu i Ognia" no i tu wiele ciekawostek także o tym miejscu. Dla mnie to miejsce w swojej tajemniczości jest zaraz za daleką północą za murem.
Jest to miejsce cieszące się złą sławą. Jest olbrzymie , ale mało zaludnione. Kwitnie handel. Przede wszystkim miasto jest pełna magi i różnych dziwactw. Przy jego granicy jest cień ! Mówi się , że w tym cieniu żyją smoki. I co bardzo ciekawe jak głoszą legendy, w samym środku cienia jest miasto Stygai - miasto trupów....I tu przebiegła mi taka myśl: To miasto trupów tak jakoś kojarzy mi się z Innymi. A może dalekie tereny za murem i miasto trupów w cieniu są dwoma krańcami tej samej krainy ? Martin nie przedstawił nam map tych terenów. więc może Essos i Westeros gdzieś tam się łączą? co Wy na to?
Fajnie poczytać - również uważam, że to jedno z bardziej tajemniczych miejsc (w sumie kupiła mnie ta cała otoczka 'krainy cienia' i w ogóle powiązanie z Melisandre czy Euronem). Dowiedzieć się więcej o tym miejscu to będzie dla mnie gratka (oby!).
Liczę na jakieś info w povie Melisandre albo Eurona właśnie. Wprawdzie wiem co nieco z lektury "Świata lodu ....", ale to czego się dowiedziałam, zaostrzyło tylko mój apetyt. Chyba nie ma drugiego tak fascynującego miejsca w całym uniwersum.
Zaostrzyło? Tzn. tak słabo napisane/opisane czy brak jakichś większych konkretów? Kurcze, ja liczę na konkrety (nastawiłem się xd)