Zastanawiam się, ile lat mają te babeczki (chodzi mi o bohaterki serialu). Niby podaje to Wikipedia, ale coś mi się nie zgadza, myślę, że są młodsze. Macie jakieś przemyślenia na ten temat?
Możesz myśleć, że są młodsze, bo na takie wyglądają ale fakty są niepodważalne. Wszystko zostało podane na podstawie informacji, które wychwyciłem z serialu.
Ojej to Pan to opracował? Gratulacje! :)
Zawahałam się bodajże w 5 serii, Wikipedia podaje, że Lynette ma 47-48 lat, tymczasem w chwili, gdy stara się o pracę i okazuje się na nią za stara, żali się Tomowi, że ma 45 lat (ktoś ją wziął za 50-tkę), a on wtedy wykrzykuje, że sam ma 43 i jest od niej dwa lata młodszy.
Dziekuję.
Tom: 45 lat (odc. 5x01 do 5x12; mniej więcej) – 46 lat (odc. 5x13 do 5x24; mniej więcej)
Lynette: 47 lat (odc. 5x01 do 5x12; mniej więcej) – 48 lat (odc. 5x13 do 5x24; mniej więcej)
Dlaczego?
Sezon 5 odcinek 3: Lynette powiedziała do Dave'a, że Tom ma 45 lat. 2013 r. – 45 = 1968 r.
Sezon 5 odcinek 17: rok po wspomnianej już rozmowie Lynette z Dave'em, Tom powiedział do Lynette, że jest młodszy o dwa lata od niej. 2014 r. – 48 = 1966 r.
Wszystko jest wyjaśnione w przypisach.
Dzięki za wyjaśnienia, ale kilka wątpliwości pozostało :)
Oczywiście czytałam przypisy, ale co z moim przykładem? W 5 serii pojawiło się hasło, że mają po 45 (Linette) i 43 lata (Tom) w rozmowie, którą przytoczyłam. To była rozmowa po tym, jak w jakiejś agencji Lynette powiedziała, ze jest po 50 i jej uwierzono. W domu żaliła się Tomowi i wyjawiła ile ma lat.
Co do ustalania daty urodzin, odejmujemy od roku, który jest u nas czy od roku, w którym nakręcono daną serię, czy od roku, który jest w serialu?
Zauważ, że Lynette podała dane męża i Tom odjął od tego dwa lata. Później są juz tak zwane W-P-A-D-K-I w scenariuszu.
Prosty przykład:
■ w drugim odcinku serialu masz grób Mary Alice i jej datę śmierci, czyli 26 września 2004
■ w finale drugiego sezonu, odcinek 24 sezony drugiego, masz retrospekcje z dopiskiem "osiem lat wcześniej", czyli 2006 - 8 = 1998, czyli wprowadzenie się Scavo na Wisteria Lane.
■ Sezon 1 odcinek 20: Był rok 2005, kiedy Mary Alice wspomniała, że 8 lat wcześniej Tom poznał Lynette w firmowej windzie..
■ Sezon 4 odcinek 17: rok 2008 a Tom wspomniał, że jest żonaty od 10 lat i 6 miesięcy.
■ Po czym w ósmym epizodzie ósmego sezonu Lynette powiedziała, że mają 22. rocznicę ślubu, ale patrząc na czas fabuły i informacje zdobyte w poprzednich odcinkach, trzeba to uznać za wpadkę scenarzystów. 2016 - 22 nie daje 1997 roku, czyli tego jaki Mary Alice podała w epizodzie 1x20 jako rok w którym się poznali i pobrali.
Podsumowując, twórcy dawali nam wskazówki kto kiedy się urodził i co zrobił, lecz później zabrakło osoby która by trzymała wszystkie daty w kupie i korygowała je w scenariuszu, stąd wpadki w serialu. Najbardziej łopatologicznym przykładem jest Bree i Katherine: Mayfair wprowadziła się na uliczkę w 1994 roku. Van De Kampowie też. MIESZKAŁY OBOK SIEBIE, bo Bree pod 4354 WL a Kath w 4356 WL PRZEZ ROK! W premierze sezonu czwartego Bree i Kath się nie znają.
Nie "Zauważ, że Lynette podała dane męża i Tom odjął od tego dwa lata." Nie wiem co ja napisałem nawet.
Miałem na myśli to, że ona to rzuciła. Dlatego tom się oburzył i nie dokończył swojej kwestii, w stylu "... to czyniło by mnie X-latkiem a tak nie jest!". Nie było to prawdą.
Tak samo mówiła Renee, nie wiem na jakim epizodzie jesteś, w czwartym odcinku siódmego sezonu. "Mam 39 lat" z taką pewnością, że byś w to uwierzył i uznawał za dogmat nie do ruszenia. Do czasu gdy Lyn powiedziała, przy niej, że ma dokładnie tyle samo lat co Bree.
Okej, dzięki :)
Podziwiam Twoją znajomość serialu :)
Myślę, że Twoje badania są trafne, a reżyserzy rzeczywiście nie przykładali aż takiej wagi do wieku bohaterów jak niektórzy widzowie, stąd te wpadki. Pewnie przemyśleli te postacie na zasadzie: "są mniej więcej w takim i w takim wieku" - stąd liczne rok-dwuletnie niezgodności ;)