PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=140235}

Gotowe na wszystko

Desperate Housewives
2004 - 2012
7,8 117 tys. ocen
7,8 10 1 117487
7,1 19 krytyków
Gotowe na wszystko
powrót do forum serialu Gotowe na wszystko

Duchy Wisteria Lane

użytkownik usunięty

SPOILER!
Kto nie oglądał finału nie czytać!!!!

-------------

Temat raczej jako ciekawostka - udało się komuś zidentyfikować wszystkie duchy obserwujące Susan jak opuszcza Wisteria Lane?

Analizując pracę kamery i sceny po kolei:

- Mike
- Karen z synem
- tutaj mamy efekt lekkiego rozmycia w tle, 2 postacie czarnoskóre - zakładam, że jedna z nich to Mathew, ale aktor się pewnie nie zgodził zagrać
- Mona, George, Juanita
- Karl, Nora i tej trzeciej osoby nie kojarzę (?)
- kolejna scena z lekko rozmytymi postaciami w tle.. komuś udało się kogoś zidentyfikować?
- Rex, Beth, pani Simms, Chuck
- Alma, Martha Huber, szef Carlosa z 6 sezonu (nie pamiętam imienia)
- Mary Alice

ocenił(a) serial na 10

Karl i Nora byli razem z tą dilerką narkotyków co wynajmowała pokój u Gabi i Carlosa, nie pamiętam imienia:P

użytkownik usunięty
ChanelRose

Ellie :) zupełnie nie poznałem, ze względu na całkiem inną fryzurę

ocenił(a) serial na 10

Ta co stała między Karlem a Norą to chyba ta współlokatorka Solisów z 4 sezonu.

Michal1996

w oddali jakby stała taka blondynka, to mogła być Edie.

ocenił(a) serial na 10
dreamsare

Też mi się tak wydaje.

użytkownik usunięty
Michal1996

Ogólnie, że w finale nie pojawiły się takie Desperatki jak Edie czy Angie uważam za porażkę. Pierwszy przypadek jeszcze mogę zrozumieć (sprawa z Cherrym) to dla Angie nawet w krótkim flashbacku powinien się mały epizodzik znaleźć. To samo można powiedzieć również o Betty.

Renee wyraźnie powiedziała w odcinku 8x18, że ma siostrę. Mogli to połączyć i pokazać Betty jako siostrę Renee. Wyjaśniało by to także podłoże "desperacji" Betty.

ocenił(a) serial na 10

Byłam na prawdę zdziwiona brakiem Angie, fajnie by było gydby się pojawiła gdzies normalnie ale braku jej rodziny w ostatniej scenie już w ogóle nie rozumiem D:. Tak samo żałuję, że zapomnieli zupełnie o wątku prawdziwej córki Gabi...

użytkownik usunięty
barney_w_spodnicy

No nie mogli jej rodziny pokazać w ostatniej scenie ponieważ ona i Nick żyją :)

wątek córki Gaby jeszcze przeżyłem, ale z Kayli (córki Toma) można było coś pociągnąć, zwłaszcza że był przeskok czasowy po 4 sezonie.

ocenił(a) serial na 10

No wiem, że żyją, ale wiesz o co mi chodzi : ). Po prostu fajniej byłoby widać podsumowanie postaci z ośmiu sezonów a nie jedynie wybranych postaci z ośmiu sezonów ; ).

Hmm, czy tylko mnie całkowicie nie przeszkadza to, że nie wspomnieli nic o Grace, córce Solisów? Naprawdę, ten wątek został moim zdaniem zakończony — Solisowie pogodzili się z tym, jak było, to nie jest ich córka, choć biologicznie jest, to jednak ich córką nie jest. Tak przynajmniej myślę. Poradzili sobie z tym — wiedzą, że to Juanita jest ich prawdziwą córką, a nie Grace, no i pozwolili w spokoju jej żyć bez komplikowania spraw.

pietrox2

Też tak sądzę. I dodatkowo nie wiem, po co pokazywać Angie i jej rodzinę wśród osób zmarłych, skoro ona żyje :D.

użytkownik usunięty

A dziwne z Keylą(córką Toma), gdyż w zwiastuni tego sezonu Tom rzekomo się z nią witał.

To był prawdopodobnie zwiastun typu "Fanmade". Sam niekiedy się nabierałem w poprzednich sezonach bo były świetnie zrobione.

ocenił(a) serial na 10

Mi w alei duchów oprócz oczywiście Edie brakowało Idy, b. męża Gaby, Felicii (a może ona nie zginęła w wypadku)
A Wam kogo brakowało wśród zmarłych?

ploteczki1

Rebecca Wisocky – Pani Mason, matka Bree (odc. 8.17; potrącenie przez samochód)
Carl Mueller – Edwin Hodge, ojciec Orsona (odc. 3.15; podcięcie żył w ciepłej wannie)
Jolie Jenkins – Deirdre Taylor, matka Zacha (odc. 1.12, 1.14 i 1.23; brzuch przebity kuchennym nożem)
Hailee Denham – Dylan Davis, biologiczna córka Katherine i Wayne'a (odc. 4.11 i 4.17; zmiażdżona przez ciężką szafę)
K Callan – Ilene Britt, matka Edie (odc. 3.23; śmierć naturalna)
John Harnagel – Gilbert McCluskey, pierwszy mąż Karen (odc. 3.18; śmierć naturalna)

w serii pierwszej:

Brenda Strong – Mary Alice Young, żona Paula (okazjonalne występy i narratorka serialu; samobójstwo przez strzał z rewolweru w prawą skroń)
Christine Estabrook – Martha Huber, siostra Felicii (odc. 1.01 – 1.04, 1.07, 1.08, 1.11, 1.12, 1.20, 5.13, 7.01 i 8.23; uduszenie)
Lupe Ontiveros – Juanita "Mama" Solis, matka Carlosa (odc. 1.05 – 1.09, 1.17 oraz 8.17 i 8.23[18]; obrażenia wewnętrzne w wyniku upadku ze schodów po wybudzeniu ze śpiączki)
Steven Culp – Rex Van De Kamp, pierwszy mąż Bree (1 seria a także odc. 2.01, 2.23 – 2.24, 5.13, 7.01, 8.17 i 8.23[18] oraz narrator odcinka 3.16; otruty)
Joy Bisco – Melanie Foster, była dziewczyna Matthew (odc. 2.23; zamordowana trzonkiem od siekiery)[19]

w serii drugiej:

Roger Bart – George Williams, były narzeczony Bree (odc. 1.11 – 1.13, 1.20 – 1.22, 2.02 – 2.09, 2.24 i 8.23[18]; przedawkowanie medykamentów)
Michael Ironside – Curtis Monroe, niedoszły porywacz Caleba (odc. 2.08, 2.10 – 2.11; przebity stopniem schodów)
Kathleen York – Monique Polier, była kochanka Orsona (odc. 3.06, 3.14 i 3.15; zamordowana kluczem hydraulicznym)[19]
Bob Gunton – Noah Taylor, ojciec Deirdre i Kendry (odc. 1.05, 1.12, 1.15, 1.19, 1.21, 2.12, 2.14 – 2.16 i 2.23; rak mózgu i odłączenie od aparatury podtrzymującej życie)
Alejandro Patino – Ralph, drugi ogrodnik Solisów (odc. 2.03, 2.07, 2.11 – 2.12 i 2.23; zmiażdżony na autostradzie przez autobus)
Mehcad Brooks – Matthew Applewhite, starszy syn Betty (odc. 1.22 – 23 i cała 2. seria; zastrzelony przez snajpera policyjnego)

w serii trzeciej:

Kiersten Warren – Nora Huntington, była dziewczyna Toma na jedną noc (odc. 2.22, 2.24, 3.01 – 3.03 i 3.05 – 3.07; strzał z rewolweru w serce)
Laurie Metcalf – Carolyn Bigsby, była sąsiadka Orsona i Almy (odc. 3.01, 3.02, 3.06 i 3.07; strzał z rewolweru w głowę)
Jennifer Dundas – Rebecca Shepherd, niepełnosprawna siostra Arthura (odc. 3.09 i 3.10; zawał serca)
Cecily Gambrell – Jane Hainsworth, żona Iana (odc. 3.01, 3.13 i 3.14; zmarła podczas śpiączki)
Jamie Sorrentini – Ramona, prostytutka która miała wykonać "usługę" Eddiemu (odc. 6.20; uduszona)[20]
Valerie Mahaffey – Alma Hodge, była żona Orsona (odc. 3.01, 3.06 i 3.10 – 3.15; upadek z dachu)

w serii czwartej:

Ellen Geer – Lilian Simms, siostra matki Katherine (odc. 3.22, 4.04 i 4.17; śmierć naturalna)
Melora Walters – Sylvia Greene, była kochanka Adama (odc. 4.08 i 4.09; porwanie przez tornado; prawdopodobnie uderzyła w drzewo)
John Slattery – Victor Lang, drugi mąż Gabrielle (odc. 3.16 – 4.09; przebity sztachetą od płotu podczas tornada)
James Luca McBride – Al Kaminsky, księgowy Carlosa (odc. 4.02, 4.03 i 4.09; spalony w aucie podczas tornada)
Pat Crawford Brown – Ida Greenberg, sąsiadka Solisów (odc. 1.05, 1.06, 1.10 – 1.11, 1.16, 2.01 – 2.02, 2.06, 2.08, 2.11, 2.21, 3.04, 3.06 – 3.08, 3.10, 3.13, 3.15, 3.18 – 3.20, 3.23, 4.01 – 4.02, 4.05, 4.07 i 4.09; śmierć w zawalonym domu po przejściu tornada)
Justine Bateman – Ellie Leonard, dilerka i była lokatorka domu Solisów (odc. 4.14 – 4.17; zastrzelona)
Gary Cole – Wayne Davis, pierwszy były mąż Katherine (odc. 4.13 – 4.17; zastrzelony w obronie własnej)

w trakcie 5 – letniego przeskoku:

Richard Chamberlain – Glen Wingfield, były ojczym Lynette, Lydii i Lucy (odc. 4.08; śmierć naturalna w 2010 roku)[21]
Marie Caldare – Lila Dash, pierwsza żona Dave'a (odc. 5.01, 5.10, 5.23 i 5.24; wypadek samochodowy w 2011 roku)
Madeleine Michelle Dunn – Paige Dash, córka Dave'a i Lily (odc. 5.01, 5.10, 5.23 i 5.24; wypadek samochodowy w 2011 roku)

w serii piątej:

Stephen Spinella – dr Samuel Heller, psychiatra Dave'a (odc. 5.01, 5.07, 5.08 i 5.23; uduszony)
Beau Bridges – Eli Scruggs, "złota rączka" gospodyń na Wisteria Lane (odc. 5.13; zawał serca)
David Starzyk – Bradley Scott, szef Carlosa (odc. 5.11, 5.15 i 5.16; klatka piersiowa przebita nożem kuchennym)
Nicollette Sheridan – Edie Williams, główna bohaterka (do odc. 4.15, 5.01 – 5.19, 5.23; wypadek samochodowy i porażenie prądem ze słupa elektrycznego)

w serii szóstej:

Julie McNiven – Emily Portsmith, znajoma z pracy Eddiego (odc. 6.08; uduszona)
Dan Castellaneta – Jeff Bicks, pilot awionetki (odc. 6.11; atak serca)
Caroline Aaron – Daphne Bicks, pilotka awionetki (odc. 6.11; wypadek awionetki na Wisteria Lane)
Richard Burgi – Karl Mayer, były mąż Susan (odc. 1.03, 1.11, 2.02, 2.07, 2.11, 2.14 – 2.18, 2.20 – 2.21, 2.23 – 2.24, 3.08. 4.14, 5.02, 5.18, 5.21 – 6.03, 6.05, 6.07 – 6.11 i 8.23[18]; zmarł w szpitalu po uderzeniu awionetki)
Maria Cominis – Mona Clark, wieloletnia sąsiadka gospodyń na Wisteria Lane (odc. 1.16, 2.07, 3.10, 5.14 – 5.15, 6.03, 6.05 i 6.09 – 6.11; zmarła w szpitalu po uderzeniu awionetki)
Zayne Emory i Anthony Traina – Patrick Scavo, nienarodzony syn Lynette i Toma (odc. 6.11; Lynette poroniła po uderzeniu awionetki)
Ellen Crawford – Iris Beckley, sąsiadka matki Angie (odc. 6.17 i 6.18; uduszona m.in. szalem)
Helena Mattsson – Irina Korsakov, była narzeczona Prestona (odc. 6.17 – 6.19; uduszona)
Diane Farr – Barbra Orlofsky, matka Eddiego (odc. 6.20; uduszona)
Patty McCormack – Teresa Pruitt, alkoholiczka i pielęgniarka, która podmieniła dzieci (odc. 6.23; śmierć naturalna)
John Barrowman – Patrick Logan, były kochanek Angie (odc. 6.18 – 6.23; nieświadomie wysadzenie się w powietrze)

w serii siódmej:

Larry Hagman – Frank Kaminsky, trzeci mąż Stelli (odc. 7.13 i 7.14; zmarł na serce)
Emily Bergl – Beth Young, druga żona Paula (odc. 7.02 – 7.17; odłączona od aparatury podtrzymującej życie po tym jak strzeliła sobie z rewolweru w prawą skroń)
Gregory Itzin – Dick Barrows, przyjaciel Susan z okresu dializ (odc. 7.13 i 7.18; zbyt zaawansowane stadium choroby)
Harriet Sansom Harris – Felicia Tilman, siostra Marthy Huber (odc. 1.11 – 1.14, 1.16, 1.18, 1.20 – 1.23, 2.03, 2.12, 2.14 – 2.16, 2.18 – 2.19, 2.22, 7.01, 7.07, 7.08, 7.11, 7.16 – 7.22; wypadek pod kołami tira)
Tony Plana – Alejandro Perez, ojczym Gabrielle (odc. 7.21 – 7.23, 8.01 i 8.06; zamordowany w obronie własnej)

w serii ósmej:

Jonathan Cake – detektyw Chuck Vance, były chłopak Bree (odc. 7.20 – 8.04 i 8.07 – 8.09; poturbowany przez samochód)
James Denton – Mike Delfino, drugi mąż Susan (odc. 1.01 – 8.17 i 8.23[18]; zastrzelony)
Kathryn Joosten – Karen McCluskey, sąsiadka gospodyń (osiem serii; rak płuc)

Możecie stąd wybierać jak nie pamiętacie...

michu1945

Sam to napisałeś? :D

youhaveamessage

Tak. Widnieje to na polskiej wikipedii.

ocenił(a) serial na 10
michu1945

chyba musze jeszcze raz obejrzec wszystkie sezony, bo polowy z tych ludzi, ktorych tu wypisales nawet nie pamietam.

a tak na marginesie, to nie wdaje sie wam to niedorzeczne, jak czytacie ile osob zginelo? istna jatka na amerykanskich przedmiesciach, ktore sa podobno takie bezpieczne. czasem sie zastanawiam, jak ten serial zdobyl tulu fanow (lacznie ze mna!), bedac tak nierealnym :)

sagrada_g

Masz w sumie rację, ale seriale muszą w jakimś w stopniu być nierealistyczne — inaczej byłyby zbyt zwyczajne i codzienne, co szybko znudziłoby widzów.

ocenił(a) serial na 10
pietrox2

dokladnie :) prawdziwe codzienne zycie to nie material na osiem sezonow!

ocenił(a) serial na 4
sagrada_g

W pięciu domach w porządnej dzielnicy na przedmieściach 50 trupów. Tak po prostu,żeby się nie nudziło :) Niewiele mniej, niż w Dexterze i chyba trochę więcej, niż w Sopranos :) Nierealistyczne, ale tylko odrobinkę :)

aklekot

Cała dzielnica to nie tylko 5 domów, a poza tym część tych trupów pochodziła spoza tej dzielnicy. Co nie zmienia faktu, że masz rację (: Ale znam seriale bardziej nierealistyczne i myślę też, że ten brak realizmu to część Gotowych i na tym one polegają, więc jakoś mi to nie przeszkadza (:

ocenił(a) serial na 10
michu1945

A co z Orsonem? Czy było wyraźnie powiedziane, że popełnił samobójstwo? Nie było jego ducha, podobnie jak nie było ducha Felicii, która najwyraźniej przeżyła zderzenie z tirem

ploteczki1

Sprawa z Orsonem jest najwyraźniej niepotwierdzona, ale moim zdaniem Bree myliła się co do jego samobójstwa i jednak się nie zabił.

ocenił(a) serial na 10
ploteczki1

tez mi się wydaje, że Orsaon nie zabił się, a Felicia przezyła - być może lezy gdzieś w spiaczce :P

ocenił(a) serial na 10

mi się wydaje żenie pokazali tych wszystkich osób co zginęły ale osoby które nie żyją i mieszkały na WL :))

ja w suie pamietam każda osobę, którą wymienił michu oprócz :

Julie McNiven – Emily Portsmith, znajoma z pracy Eddiego (odc. 6.08; uduszona)
chyba że to była ta ruda kelnerka z Coffe cup

Jennifer Dundas – Rebecca Shepherd, niepełnosprawna siostra Arthura (odc. 3.09 i 3.10; zawał serca)
tu nie wiem i nawet nie wiem który to Arthur :P

Michael Ironside – Curtis Monroe, niedoszły porywacz Caleba (odc. 2.08, 2.10 – 2.11; przebity stopniem schodów)
też nie wiem kto to był

Joy Bisco – Melanie Foster, była dziewczyna Matthew (odc. 2.23; zamordowana trzonkiem od siekiery)[19]
tu też jej nie pamietam...

i Ci rodzice Orsona, Eddie itd - nie kojarze ich ;)

użytkownik usunięty
fnh81

no cóż po kolei

Emily - owszem chodzi o kelnerkę
Rebeca - siostra Arta, pedofila - atak serca na skutek demonstracji przed ich domem.
Curtis - prywatny detektyw, postrzelił się w piwnicy Apllewhite'ów jak chciał porwać Caleba.
Melanie jak i ojciec Orsona nie zginęli w Fairview.

ocenił(a) serial na 10

aa no tak Arta kojarze jak najbardziej, jego siotre też oczywiscie :))

fnh81

Co do Arthura — pamiętasz faceta o imieniu Art, który wraz ze swoją siostrą na wózku inwalidzkim, mieszkał przez jakiś czas na Wisteria Lane? Opiekował się nią, był też instruktorem pływania dzieci i Lynette zdemaskowała go, gdy dowiedziała się, że jest pedofilem, kiedy przez przypadek weszła za Parkerem do piwnicy Arta, gdzie było mnóstwo fotek małych dzieci. Ludzie potem wyszli na ulicę, obrzucając Arta wyzwiskami, w wyniku czego jego siostra dostała ataku i przyjechała po nią karetka. To właśnie Arthur (:
Jeśli chodzi o matkę Orsona, to jestem pewien, że pamiętasz tę stukniętą staruszkę, Glorię, która knuła intrygi z Almą, byłą żoną Orsona (m.in. by Alma go zapłodniła), i przez jakiś czas mieszkała w domu Bree. Bodajże na końcu została sparaliżowana, a Orson zerwał z nią kontakt i więcej nikt o niej nie słyszał. Fota na odświeżenie pamięci (: http://images.wikia.com/desperate/images/b/b7/GloriaHodge.png

ocenił(a) serial na 10
pietrox2

hehe Arta pamietam, nie skojarzyłam go, imię Arthur mnie zmyliło :D:D

a no i matkę Orsona tez pamiteam ale ojca nie :)

Felicia Tilman zmarła serialu. Jedenastego marca 2012 roku potwierdził to Jeff Greenstein.

Cytat:
Best death since yours! @Harriet_Harris: Darn, I have yet to see it Smile)

Źródło:
https://twitter.com/blue439/status/179047699482558465

Aktorka grająca tą postać miała inne zobowiązania i tylko to powstrzymało ją od zaprezentowania się pośród innych duchów, tak samo jak John Slattery (grał Victora Langa) oraz Pat Crawford Brown (występowała jako Ida Greenberg).

DigooCastro:
Loved the finale. some ghosts missing, though :( not talkin bout Edie, of course, but Ida, Felicia, Victor.. why weren't they?

Sabrina Wind:
tried to get everyone. Some people couldn't make it. :)

Źródło:
https://twitter.com/SabrinaWind/status/204217898540072960

ocenił(a) serial na 10
michu1945

szkoda że nie "wkleili" komputerowo Victora, Idy i Felici, skoro mieli inne zobowiązania i dlatego nie wystapilo to mogli się zgodzić na komputerowe wklejenie ich do obrazu :) bo Eddie raczej nie dała by tej zgody - a tez szkoda :)