PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=194062}

Gorzka zemsta

Pasión de gavilanes
2003 - 2022
7,6 6,0 tys. ocen
7,6 10 1 5963
Gorzka zemsta
powrót do forum serialu Gorzka zemsta
ocenił(a) serial na 10
Ines

No to tak:
Norma ma 24 lata, Sara 26 a Jimena 22
A z facetami:
Franco 26 lat, Oscar 24 lata a Juan 28
Tak mi sie wydaje:-)

sabinka_2

A mi się wydaję że Norma jest najstarsza, potem jest Jimena a na końcu Sara. Albo Sara jest w środku a Jimena na końcu.
A z facetami to Juan jest najstarszy, potem Oscar i Franco. Co do tego to nie mam wątpiliwości :)

ocenił(a) serial na 10
Nikki

Na 100%...Juan-28, Franco-26, Oscar-24 oraz Sara-26, Norma-24, Jimena-22, czyli tak jak napisała Sabinka!

trish_2

mylisz się troszkę,,,jeśli ktoś oglądał z uwagą serial,,,zauważy że wiele razy podkreślane jest to (zwłaszcza przez Juana)iż najmłodszy jest Franco.Wynika to z wielu rozmów Juana i Oscara.Wiele razy spotykałam się z takim pytaniem,,,ludzie sugerują się tym co czytają na różnych forach, nie wiem po co Ponieważ z samego serialu można się o tym dowiedzieć.Jeśli chodzi o siostry to Norma jest najstarsza,,podkreśla to bowiem sama Gabriela...co do Sary i Jimeny wolę się nie wypowiadać ponieważ sama nie jest do końca pewna,,gdyż Jimena wydaje się być najmłodsza co nie znaczy że tak jest.

debora_filmweb_filmaniak

Dokładnie. Z tego co pamiętam a to było dawno to Gabriela mówiła " moja najstarsza córka jest mężatką" a z tego co wiem to Sara męża nie miała więc wiadomo ze chodziło o Normę.. Poza tym Norma zachowywała się cały czas jak starsza siostra martwiąca się o swoje młodsze rodzeństwo/

ocenił(a) serial na 10
trish_2

Franco na 100 % jest najmłodszy, oglądam od początku GZ i w jednym z odcinków (teraz już nie pamiętam który to był, ale to było jeszcze przed ślubem Oscara i Jimeny... kiedy Franco związał się z Rosario tak na poważnie) Oscar i Juan rozmawiali o Franco a Oscar powiedział zdanie: koniec z pilnowaniem młodszego braciszka... nie pamiętam jak to dokładnie szło, ale na bank padło słowo "młodszego", co oznacza że Franco jest młodszy od Oscara, co za tym idzie jest najmłodszy. A z sióstr najstarsza jest Norma, c też zostało powiedziane, Gabriela mówiła że jej NAJSTARSZA córka jest mężatką, a z tego co pamiętam Sara nią nie była. Poza tym jak Jimena leżała w szpitalu i miała jakieś wspomnienie z dzieciństwa to w tych wspomnieniach Sara wyglądała na młodszą od niej. Mi się wydaje że ona jest najmłodsza, ewentualnie średnia, na bank nie jest najstarsza ;)

AngelDevilOna

Co do braci nie ma wątpliwości Juan jest najstarszy a Franco najmłodszy.Jeśli chodzi o siostry tak jak pisałam wyżej Norma jest najstarsza mówi o tym Gabriela ale nie tylko,w jednym z końcowych odcinków na temat Normy wypowiada się nie kto inny jak Dinora która podkreśla fakt iż była żona Fernanda jest najstarsza.
Natomiast różne opinie krążą na temat pozostałych sióstr.Właśnie skończyłam oglądać całą G...Z. i dochodzę do wniosku że to Jimena jest najmłodsza .w jednym z początkowych odcinków kiedy Sara widzi jak Jimena się całuje z Franko jest wściekła na siostrę i mówi jej że jest jeszcze: "bardzo młoda"(Jimena)i powinna się szanować...Z tej rozmowy osoba trzecia doszłaby do wniosku że zabrzmiało to jak rada starszej siostry .Poza tym o śnie o którym wspominasz stwierdzam że Jimena wygląda na młodszą,,,,takie mam wrażenia ale nic jedźmy dalej...Jimena nie dość że wygląda na najmłodszą to jeszcze tak się (na początku)zachowuje,Sara jest bardziej poważniejsza i stanowcza.

Ines

Dzięki. Ja przeczytałam gdzieś ich wiek, który był taki jak przedstawiła go Patty. Wydawało mi sie jednak, że Franco jest najmłodszy, natomist z dziewczyn, że najstarsza jest Norma.

ocenił(a) serial na 10
Ines

Franco jest najmłodszy. Zostało to powiedziane w telce. Oscar w rozmowie z Juanem (gadali o Franco) powiedział zdanie: koniec z pilnowaniem młodszego braciszka... a najstarsza jest Norma, co też zostało powiedziane, Gabriela mówiła że jej NAJSTARSZA córka jest mężatką,a mężatką była tylko Norma.

ocenił(a) serial na 10
Ines

najstarsza jest Norma
najmłodsza Sara

najstarszy Juan
najmłodszy Franco

ocenił(a) serial na 7
Ines

Oglądałam to 10 lat temu i już wtedy pamietalam, że Norma była najstarsza i chodziła z najstarszym z braci. Sara najmłodsza i chodziła z najmłodszym z braci :)
Ostatnio odswiezylam sobie GZ i jest tak jak mowie :)

Ines

Niedawno powtórzyłam sobie tę telkę, a ponieważ pamiętałam, że przed laty trwała dyskusja o to kto z rodzeństwa jest najstarszy, a kto najmłodszy, już od pierwszego odcinka uważałam na dialogi, które mogłyby to potwierdzić.

Jeśli chodzi o braci, sprawa jest prosta: wyraźnie zostaje powiedziane, że Franco jest najmłodszym bratem.

Największe dyskusje dotyczyły chyba jednak sióstr. A więc, w telce zostaje wyraźnie dwa razy zaznaczone, raz przez Gabriellę, a raz przez Dinorę, że najstarszą siostrą jest Norma.

Sprawa komplikuje się jedynie potem, gdyż ani razu nie zostało zaznaczone, czy najmłodsza jest Sara czy Jimena. Osobiście uważam, że bez sensu jest kierować się cechami charakteru przy określaniu tego, jak to niektórzy powyżej robili. W końcu Jimena może być środkową siostrą, a i tak zachowywać się najbardziej dziecinnie. Zresztą, możnaby nawet kontratakować, że przecież Jimena pasuje do schematu syndromu środkowego dziecka ;).

Ja jednak uważam, że wskazówki co do tego która jest najmłodsza można się dopatrzeć w telce "W obronie honoru", która jest nową wersją "Gorzkiej zemsty". W tej serii postać wzorowana na Jimenie była najmłodsza, a na Sarze środkowa. Resztę zachowano zgodnie z oryginałem (odpowiednik Normy jako najstarsza siostra, Franco jako najmłodszy itp.), więc jest to prawdopodobnie poprawna wersja.

W skrócie, najstarsi: Juan/Norma, środkowi: Oscar/Sara, najmłodsi: Franco/Jimena.