PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=615608}

Gomorra

2014 - 2021
8,4 32 tys. ocen
8,4 10 1 31899
8,8 9 krytyków
Gomorra
powrót do forum serialu Gomorra

Proponuję wszystkim najpierw przeczytać książkę, później obejrzeć serial, bo film, niestety, zmarnował większość potencjału bardzo dobrej książki.

ocenił(a) serial na 10
Jakub_Mroz

Tak tak tak, film jest zawsze gorszy od książki. Gdzie ja tego nie słyszałem...

ocenił(a) serial na 10
Jakub_Mroz

właśnie się wzięłam za książkę i mam wielkie oczekiwania względem niej.

ocenił(a) serial na 9
Jakub_Mroz

książka ma bardziej formę reportażu, żeby ją odwzorować to musiałby nakręcic serie dokumentów

ocenił(a) serial na 10
kozodoj

Dokładnie, w związku z tym warto sięgnąć zarówno po książkę, jak i film oraz serial. Każdy z tych utworów pokazuje temat nieco inaczej - pisałem o tym jakiś czes temu w recenzji. Korzystając z okazji zapraszam do lektury i oceniania: http://www.filmweb.pl/reviews/Propozycja+nie+do+odrzucenia-17196

Jakub_Mroz

a jeśli w ogóle nie czytam książek, to mogę obejrzeć ten serial?

ocenił(a) serial na 9
baltazariusz

tak możesz , ja oglądam nie znając książek i bawię się przednio

ocenił(a) serial na 9
Jakub_Mroz

Powiedzmy, że jestem ekstremistą i nie polecam oglądania filmu, jednak serial warto, a jeszcze bardziej warto przeczytać książkę, bo jest naprawdę ciekawa i bardzo autentyczna.

ocenił(a) serial na 8
Jakub_Mroz

Warto dodać, że zarówno serial jak i film nie są adaptacją książki. Książka to właściwie reportaż, zlepek przeżyć autora, fragmenty sądowych i policyjnych akt oraz historii opowiadanych przez ludzi ulicy. Nie ma tam, więc powieściowej fabuły, a przedstawia jedynie (lub aż) rzeczywistość mafijną w Neapolu.
W serialu i filmie jest wiele postaci i wydarzeń inspirowanych rzeczywistością, ale sama fabuła jest zmyślona.