Hej, strasznie mnie wciągnął serial i chciałbym poczytać komiks, jak byłem mały to coś tam czytałem, ale było do trochę temu, gdzie mogę coś takiego znaleźć ?
Heh, zależy jaki komiks bo jest ich cała masa. Tutaj masz kilka po polsku na dobry początek :)
http://www.ookamireunion.com.pl/projekty_flash.php
http://www.ookamireunion.com.pl/projekty_flash_o.php
http://grumisie.blogspot.com/2013/10/flash-dcnu.html
Nie ma wyznaczonych komiksów na których wzoruje się serial, bo RF jest w innej serii a Grodd w innej. Jeśli szukasz komiksów po angielsku to najlepiej obczaić ch omikuj lub pewną stronę związaną z piratami :) Wydaje mi się, że najlepiej czytać new52, to najnowsza seria, powinna być podobna do serialu.
Do serialu najbardziej zbliżony jest ten komiks
http://www.atomcomics.pl/pl/p/FLASH-TP-VOL-01-MOVE-FORWARD-N52/15555
Ale kilka razy lepszym komiksem o Flashu jest ten
http://www.atomcomics.pl/pl/p/FLASH-TP-VOL-01-THE-DASTARDLY-DEATH-OF-THE-ROGUES/ 2456
Myślę, że pomogłem :)
A ja myślałem, że uniwersum Marvela jest poplątane...
Flashpoint, speedforce, speeder, final crisis... wtf? :D
Przeczytałem kilka komiksów z Flashem i zamiast zrobić się jaśniej, poplątało mi się zupełnie. Wiem, że Barry umarł w jednym z eventów DC, ale patrze a tu dalej śmiga w następnych komiksach. Ktoś może mi to wytłumaczyć? Znam Kryzys na nieskończonych ziemiach, ale jest jeszcze Infinite Crisiss i Final Crisiss czy coś w tym stylu. To w końcu ile tych kryzysów było i jaki miały skutki? :D Proszę o znawców DC multiverse :D
Ok opowiem ci o tym skrótowo. W latach 80 w Dc Universe miało miejsce wielkie wydarzenie, które miało uporządkować "bałagan" jaki się zrobił. Pewna bardzo potężna istota zwana Anti-Monitorem chciała zniszczyć wszystkie Ziemię uniwersum DC. Wydarzenie to znane jest jako "crisis on infinite earths". Ostatecznie Anti-Monitora udało się powstrzymać ale kosztem tego, że Flash(Barry Allen) musiał się poświęcić i zginął. Dwadzieścia lat później a tak dokładnie w 2008 roku w wydarzeniu "Final Crisis", w którym Ziemię najeżdża Darkseid, Flash powraca. Potem wyszedł event o nazwie "Flash: Rebirth" gdzie do życia powraca Reverse-Flash czyli Professor Zoom. Radzę jednak tego komiksu nie czytać ponieważ po lekturze wszystko ci się pomiesza w głowie i będziesz miał więcej pytań, na które nigdy nie poznasz odpowiedzi.
Po tym startuje solowa seria o Flashu i pierwszy story arc(historia) składająca się z sześciu zeszytów "Flash: Dastardly Death of the Rogues". Komiks napisał Geoff Johns, który kilka lat wcześniej również przywrócił do żywych Hala Jordana. Jak dla mnie ten komiks to najlepszy punkt startu dla tych, którzy chcą zacząć czytać komiksy o Flashu. W komiksie tym Barry wraca do swojej starej pracy na komisariacie i chcę sprawdzić czy wszystkie sprawy zamknięte pod jego nieobecność zostały dobrze rozwiązane. Nagle zostaje wysłany na miejsce zbrodni gdzie znaleziono ciało Mirror Mastera(jednego z przeciwników Flasha). Na miejscu okazuję się, że to nie Mirror Master tylko jakiś człowiek w jego kostiumie. Dodatkowo przybywa pięciu policjantów z dwudziestego piątego wieku, którzy mają aresztować Flasha za morderstwo, które dopiero ma popełnić. Jakby tego było mało wszystkie dowody wskazują, że to Barry zabił człowieka w kostiumie Mirror Mastera. Historia w tym tomie może może początkowo wydawać się trochę poplątana ale wciąga i pozwala nam poznać postać Flasha.
Potem ma miejsce drugi story arc pod tytułem "Flash: Road to Flashpoint", który jest można powiedzieć prologiem do ostatniego eventu starego Dc czyli "Flashpoint". Jeśli chcesz wiedzieć o co w nim chodzi obejrzyj sobie "Justice League: The Flashpoint Paradox".
Po "Flashpointcie" startuje seria wydawnicza pod tytułem "New 52" w Polsce wydane jako "Nowe Dc comics".
Jak wiadomo startuje nowa seria o Flashu, który jest najbardziej zbliżona do serialu. Pierwszy tom "Flash: Move Forward" jest jak dla mnie komiksem średnim. Jeśli ktoś nie znał wcześniej Flasha i zaczął od tego tomu może się gubić kto jest kim.
Nieźle, wielkie dzięki za informacje. Flashpointa w miarę ogarniam jestem w trakcie czytania i obejrzałem paradox. Ale możesz napisać jak wrócił do życia Barry w Final Crisis? I jakie eventy w DC pozmieniały całe uniwersum? Wiem, że crisis on infinite earths i Flashpoint, ale czy były jakieś inne resety :d
Mam pytanie czyli tak jakby patrzeć na komiksy to flash z serialu dzieje sie po flash point? I jeszcze najbardziej zbliżony do serialu jest ten flash move forward? Wiec jak chce czytać zeby wiedziec co sie bedzie dzialo w serialu to wlasnie ten komiks?
Wg mnie akurat flash z New 52, nie jest jakoś szczególnie zbliżony do serialu, a już napewno nie może posłużyć za źródło spoilerów do serialu (co prawda przeczytałem tylko 3tomiki tego nowego, ale wąpie że nagle zszedłby na tory serialowe), Aby wiedzieć (a raczej mieć podstawy do przepuszczeń) co będzie dalej musisz chyba przeczytać wszystkie flashe. Ja moją przygodę z Flashowymi komiksami zacząłem właśnie od Rebirth i nie poplątało mi się bardziej jak to ktoś pisał, a braki w znajomości niektórych postaci nadrobiłem przy pomocy internetu. Jeszcze apropo roznic serialu z komiksem. W serialu Barry od początku wiedział że to jakiś żółty człowieczek zabił jego matkę, a w komiksie dowiedział się dopiero w Rebirth że matka została zabita przez Reversa.
Zastanawia mnie z którego wieku pochodzi Wells. Ta gazeta z przyszłości miała rocznik 2024 bodajże, ale do Cisco mówił, że z jego punktu widzenia nie żyje od wieków. Pewnie wszystko się wyjaśni w nast. odcinkach, ale czekania sporo :D
Gdyby kierować się ogólnie flashową historią to Wells jest z 25 wieku, gazeta miała rocznik 2024 bo wtedy prawdopodobnie dział się crisis on infinite earths.
Wiem, że tematycznie Flash z New 52 nie jest podobny do tego z serialu ale sami włodarze DC porównują oba dzieła do siebie.
Hej, ja też mam pytanie. Może się orientujesz w którym komiksie jest najwięcej dr Wells'a? Uwielbiam tę postać w serialu i chciałabym też zobaczyć go na kartach komiksu.
Dobra. Dowiedziałam się, że to nie jest postać z DC :(. Jestem w trakcie czytania komiksów.