Takie pytanie, które wątki i postacie z tego serialu są prawdziwe? I jeszcze pytanie dotyczące ostatnich kilku sekund ostatniego odcinka - czy ta katedra istnieje rzeczywiście? Jak to co piszę jest głupie to proszę o wyrozumiałość ;)
Podobno sama historia tej wojny jest prawdziwa, podobno była taka Matylda i zatonął jakiś statek...:D Ale wiadomo całe intrygi są dopowiedziane. A co do katedry sam nie wiem :D
cesarzowa Matylda, król Stefan oraz ich potomkowie to postacie historyczne. Reszta to raczej fikcja ;p Wydarzenia ich sporu o tron są autentyczne, jednak z tego co wiem [SPOILER!!!] Eustachy nie zginął na polu bitwy tylko w wyniku epidemi ale pewności też nie ma.
Jeśli chodzi o katedrę to gdzieś czytałem, że jest ona w fikcyjnym Kingsbridge więc cały wątek z nią związany to też raczej nie jest prawdą.
Dzięki, ale w takim razie czemu na końcu pokazali ją we współczesnym świecie? Fotomontaż?
Na końcu pokazali Katedre w Sailsboury, dopatrzyłam się w napisach końcowych (:
Na końcu filmu jest widoczna katedra w Salisbury.
Tu możecie poczytać na ten temat :
http://kinoplay.pl/w_cieniu_katedry,40,841.htm
Prawdziwi są: Stefan i jego syn Eustachy, Matylda, jej brat Robert z Glouster i syn Henryk V, arcybiskup Thomas Becket i zaginiony podczas podróży Białym Statkiem Wilhelm Adelin syn Henryka I (ten który ginie na początku). Katedra z Kingsbridge to katedra w Salisbury wybudowana na początku XIII w a nie jak tu w drugiej połowie XII.