Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć kim był dokładnie dla Henryka książę Nottingham? Pojawia się w dwóch pierwszych odcinkach 1 sezonu i zostaje stracony za zdradę. On ciągle twierdził, że to jemu należy się władza.
Buckingham a nie Nottingham, to jest BARDZO istotna różnica. Chodzi o Edwarda Stafforda, który miał tytuł bodajże trzeciego diuka Buckingham ;) Nie jestem ekspertem, więc odsyłam do innych źródeł. Generalnie chodziło o to, że faktycznie go stracono za domniemaną zdradę. W wikii jest dużo o nim, więc mimo że nie jest to najbardziej wiarygodna encyklopedia, możesz sobie poczytać ;p
Edward Stafford był bratem Elżbiety Woodville (tej, która poślubiła Edwarda IV). Elżbieta natomiast jest matką Elzbiety York,kótra poslubiła Henryka Tudora i została matką Henryka (tak, tego z numerem VIII), Artura , Małgorzaty i innej niezliczonej ilości dzieci, które są zazwyczaj pomijane.
Reasumując Edward dla Henryka dziadkiem wujecznym (jak mi podaje terminologia pokrewieństw.)
W okresie panowania Henryka VIII na terenie Anglii było wielu Plantagenetów ( z tego rodu wywodzili się Yorkowie, Lancastersowie, Beaufortowie...) i w ich zyłąch płynęła królewska krew. Nie wszyscy Plantageneci uznawali Tudora za króla ale siedziała cicho, bo w każdej chwili można ich było posądzić o zdradę (dlatego też Małgorzata York przez tyle lat byłą wierna korono - az sie doczekała - ale to juz temat na osobną rozmowę).
Edward zawsze podważał prawowitośc Henryka, poniewaz jego ojciec pojawił się niewiadomo skąd; a to Edward pochodzi z królewskiego rodu.
Dziękuję bardzo za wyjaśnienie. :) A jak to było dokładnie z przejęciem tronu przez Henryka VII? Z tego co już wiem, Edward zginął podczas bitwy, a Henryk przejął władzę bezprawnie?
Henryk Tudor wygrał pod Bosworth w 1485 pokonując Ryszarda III, który był uwczesnym królem Anglii. By scalic kraj postanowił ożenić się z przedstawicielem rodu York - wybór padł na córkę Elzbiety Woodville - Elżbietę.
Edward nie zginął w bitwie - on zachorował długo przed nią.
Już rozumiem. Ten co zginął to był Ryszard, a nie Edward. ;) Do tej pory nie zgłębiałam się za bardzo w historię Anglii, ale serial mnie zainteresował i przez to kawałek historii. ;) Dziękuję za odpowiedzi :)
Akurat w historii Anglii jest duzo Henryków, Tomaszów czy Edwardów.
I polecam zagłębić się w ten kawął historii bo warto.
Nie ma sprawy :)
Polecam sie gdy bedą jeszcze jakies pytania :)
Przed Tudorami polecam objerzeć serial "Biała królowa" która pokazuje losy Elżbiety Woodville, Edwarda az do bitwy pod Bosworth.
Odrobinę skoryguję:
Edward Stafford nie był bratem ale siostrzeńcem Elizabeth Woodville, a jako potomek Buckinghamów (po mieczu) pochodził w prostej linii od Edwarda III Plantageneta. Stąd jego słuszne pretensje do tronu Anglii. :)
Edward Stafford nie był bratem Elżbiety Woodville. Będąc królową Elżbieta wydała jedną ze swoich młodszych sióstr za księcia Buckingham. Więc dla Henryka VIII serialowy Buckingham to żaden dziadek tylko kuzyn. I powodem śmierci Stafforda było raczej jego pochodzenie,które Henryk mógł uznać za zagrożenie.