PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37308
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć kim był dokładnie dla Henryka książę Nottingham? Pojawia się w dwóch pierwszych odcinkach 1 sezonu i zostaje stracony za zdradę. On ciągle twierdził, że to jemu należy się władza.

ocenił(a) serial na 7
margareta_fw

Buckingham a nie Nottingham, to jest BARDZO istotna różnica. Chodzi o Edwarda Stafforda, który miał tytuł bodajże trzeciego diuka Buckingham ;) Nie jestem ekspertem, więc odsyłam do innych źródeł. Generalnie chodziło o to, że faktycznie go stracono za domniemaną zdradę. W wikii jest dużo o nim, więc mimo że nie jest to najbardziej wiarygodna encyklopedia, możesz sobie poczytać ;p

martis999

Sorki Buckingham. ;) Pokręciłam :)

ocenił(a) serial na 9
margareta_fw

Edward Stafford był bratem Elżbiety Woodville (tej, która poślubiła Edwarda IV). Elżbieta natomiast jest matką Elzbiety York,kótra poslubiła Henryka Tudora i została matką Henryka (tak, tego z numerem VIII), Artura , Małgorzaty i innej niezliczonej ilości dzieci, które są zazwyczaj pomijane.
Reasumując Edward dla Henryka dziadkiem wujecznym (jak mi podaje terminologia pokrewieństw.)

W okresie panowania Henryka VIII na terenie Anglii było wielu Plantagenetów ( z tego rodu wywodzili się Yorkowie, Lancastersowie, Beaufortowie...) i w ich zyłąch płynęła królewska krew. Nie wszyscy Plantageneci uznawali Tudora za króla ale siedziała cicho, bo w każdej chwili można ich było posądzić o zdradę (dlatego też Małgorzata York przez tyle lat byłą wierna korono - az sie doczekała - ale to juz temat na osobną rozmowę).
Edward zawsze podważał prawowitośc Henryka, poniewaz jego ojciec pojawił się niewiadomo skąd; a to Edward pochodzi z królewskiego rodu.

ocenił(a) serial na 9
Sarah_7

*Małgorzata Pole - moje przejęzyczenie

Sarah_7

Dziękuję bardzo za wyjaśnienie. :) A jak to było dokładnie z przejęciem tronu przez Henryka VII? Z tego co już wiem, Edward zginął podczas bitwy, a Henryk przejął władzę bezprawnie?

ocenił(a) serial na 9
margareta_fw

Henryk Tudor wygrał pod Bosworth w 1485 pokonując Ryszarda III, który był uwczesnym królem Anglii. By scalic kraj postanowił ożenić się z przedstawicielem rodu York - wybór padł na córkę Elzbiety Woodville - Elżbietę.
Edward nie zginął w bitwie - on zachorował długo przed nią.

Sarah_7

Już rozumiem. Ten co zginął to był Ryszard, a nie Edward. ;) Do tej pory nie zgłębiałam się za bardzo w historię Anglii, ale serial mnie zainteresował i przez to kawałek historii. ;) Dziękuję za odpowiedzi :)

ocenił(a) serial na 9
margareta_fw

Akurat w historii Anglii jest duzo Henryków, Tomaszów czy Edwardów.
I polecam zagłębić się w ten kawął historii bo warto.

Nie ma sprawy :)
Polecam sie gdy bedą jeszcze jakies pytania :)

ocenił(a) serial na 9
margareta_fw

Przed Tudorami polecam objerzeć serial "Biała królowa" która pokazuje losy Elżbiety Woodville, Edwarda az do bitwy pod Bosworth.

Sarah_7

Odrobinę skoryguję:
Edward Stafford nie był bratem ale siostrzeńcem Elizabeth Woodville, a jako potomek Buckinghamów (po mieczu) pochodził w prostej linii od Edwarda III Plantageneta. Stąd jego słuszne pretensje do tronu Anglii. :)

ocenił(a) serial na 7
Sarah_7

Edward Stafford nie był bratem Elżbiety Woodville. Będąc królową Elżbieta wydała jedną ze swoich młodszych sióstr za księcia Buckingham. Więc dla Henryka VIII serialowy Buckingham to żaden dziadek tylko kuzyn. I powodem śmierci Stafforda było raczej jego pochodzenie,które Henryk mógł uznać za zagrożenie.