PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37293
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

TAK JAK TO POWIEDIZAŁA SISTRA KRÓLOWE KATARZYNY PARR chyba . "o król otworzył tą puszkę pandory" poczatkując rozłam wiary i kościoła w anglii głosząc się głową kościoła i głosząc rozwód z Katarzyną aragońską wberw kosciołowi i reszcie dlatego zadziwuia mnie jego obecna postawa głosząca katolicyzm i potępiająca protestantó rzekomych heretyków którzy to głosili podobny pogląd do niego i byli za nim całym sercem!!! król był poprostu kapryśny i sam niewiedział czego chce !! A JA PODZIWIAM ODWAGĘ I DETERMINACJĘ KRÓLOWEJ KATARZYNY PARR która w zgodzie z własnymi poglądami starała się szerzyć prawde i pokazywac jaki kościół katolicki jest naprawde !!!! tylko obółda chciwość i chęć panowania nad głupiutkimi owieczkami !!!!

ocenił(a) serial na 10
londontown

przedostatni odc 9 sezon 4

londontown

Czys ty oszalał/a!
Sam/a jesteś katoliczką!
Uważasz ze Jan Paweł II był złodziejem kochał władze i pieniądze?
Nie!

ocenił(a) serial na 10
londontown

Henryk VIII ustanowił nową religię jaką był ANGLIKANIZM. Katarzyna Parr i jej stronnictwo byli LUTERANAMI/PROTESTANTAMI. Anglikanizm miał podobną doktrynę do luteranizmu, ale to nie było to samo. Początkowo Henryk VIII miał zostawić wszystkie założenia chrześcijaństwa z wyjątkiem przynależności do Rzymu, jednak pod wpływem Cranmera niektóre artykuły wiary zostały zmienione.

Różnice między anglikanizmem a protestantyzmem:
-Anglikanizm dopuszcza interpretację Biblii w oparciu o tradycję, protestantyzm uważa, iż Pismo Święte w szczególności Ewangelia jest ważniejsza niż tradycja
- W Anglikanizmie król był Głową Kościoła w protestantyzmie Głową Kościoła jest Jezus Chrystus
- W Anglikanizmie Jezus Chrystus jest obecny w Eucharystii w sposób symboliczny. W protestantyzmie Komunia Święta nie jest ciałem Chrystusa
-W Anglikanizmie uznaje się dwa sakramenty w sensie ścisłym- chrzest i eucharystia oraz bierzmowanie, pokutę, kapłaństwo, małżeństwo, namaszczenie chorych jako sakramenty dalsze. Protestanci uznają tylko chrzest i eucharystię, bo te sakramenty ustanowił Chrystus
-Anglikanizm zachował kult świętych i kult Maryi, a protestantyzm go odrzucił
-Anglikanizm pozostawił hierarchię kościelną. Protestanci wyznają zasadę powszechnego kapłaństwa wszystkich wierzących

Teraz widzisz, że to nie są takie same religie. Protestanci/luteranie mieli za złe Henrykowi VIII, że rozpoczął reformacje, czyli odrzucił zwierzchnictwo papieża, a nie poszedł w swojej działalności dalej ku nauce Marcina Lutra.

ocenił(a) serial na 10
iwa633

chyba ty oszalałąś !! po pierwsze nieprzyrównyuje nikogo na JP2!! po drugie niakżdy ma papieża za swój wzór ty masz to towoja sprawa sa też osoby innej wiray i są osoby NIEWIEŻĄCE KAŻDY MOZE WIERZYĆ LUB NIE W CO CHCE !!!! I TO JEGO SPRAWA I O TYM TEŻ JEST SERIAL !!!po 3 juz to JAK NIEZNASZ SIĘ NA HISTORII TO SIĘ NIEWYPOWIADAJ KATOLICCY KSIĘŻA I PAPIEŻ W SZCZEWGÓLNOŚCI CHJCIELI STEROWĄC KRÓLEM MÓWIĆ MU CO MA ROBIĆ ŻEBY NIEMÓGŁ MYŚLEĆ SASMODZIELNIE!! WPIEPRZALI SIĘ DO WSZYSTKIEGO I GRABILI ZWYKŁYCH LUDZI Z WSWZYSTKIEGO CO MIELI !! KLECHY TO NAJGORESZE CO MOZE BYĆ !! aj uż napewno kiedyś tak było brali se nałożnice do łużka i inne !!!!

londontown

Dobrze dobrze wiem jacy byli KIEDYŚ papież i inni księża
Brali do łóżka nałożnice tak?
A BOLEYN TO KIM KURDE BYŁA?!
Nawet Henryk jej tak powiedział ,,Twoje dziecko jest bękartem a ty nałożnicą'' co do Elżbiety to chyba trochę pożałował tam na górze bo ten ,,bękart'' mu Anglię uratował xD