Ile można maglować ten sam wątek? Jak widać - w nieskończoność. Co roku powstaje kolejny film związany z tym buhajem, a seks się sprzedaje, więc dlaczego nie? A dlaczego nie? Bo ludzie, którzy mają więcej niż 10 lat, rzygają już historią Henryka VIII.
Zaczęłam oglądać serial, bo uwielbiam filmy historyczne i kostiumowe. Pewnie wytrzymam dalej, bo mam nadzieję, że ten rozwinie się poza panowanie Henryka - to byłaby wielka zaleta. Tymczasem muszę jakoś strawić tego "odgrzewanego kotleta".
Jeszcze jedno: dziwne, że tutaj Maria ukazana jest jako ladacznica, zaprawiona w miłości francuskiej, a w "The Other Boleyn Girl" jest płochliwą cnotką... Twórcy filmów już się chyba gubią w historii.
Rotfl - siostra króla anorektyczka i prosto z solarki :D wtedy, kiedy biała cera była oznaką lepszego urodzenia :) <padłam>
Odgrzewany kotlet i tak się męczysz ,a jednak oglądasz. ciekawe ;-)
Jakoś nie zauważyłam,żeby co roku powstawał nowy film o Henryku VIII, ale to pewnie moje przeoczenie.
po ten serial sięgnęłam przez jedną z "aktorek" (w cudzysłowiu, bo aktorką to ona nie jest, cenię ją za inne rzeczy i byłam ciekawa jak poradzi sobie z grą aktorską) i jakoś tak zostało.
Oczywiście "The Tudors" nie jest w 100% wierny historii. Ale jest bardzo wierny (czytałam równolegle jedną z wielu biografii króla Henryka VIII) i to jest niewątpliwie jego atut.
A - no i serial będzie miał 4 sezony, więc możesz sobie już darować, bo jak i wskazuje jego tytuł - nie rozwinie się poza panowanie Henryka ;-)
"The Other Boleyn Girl" - o tym nawet nie wspominaj, bo to jest dopiero mieszanie w historii. Prawdą tam jest to,że Henryk VIII znał i Marię i Annę ;-) reszta to zmiksowane fakty i dopiski scenarzysty.
Oglądam, bo zrobiony jest ciekawie (poza mieszaniem niektórych faktów historycznych) i czołówka wymiata. Po prostu denerwuje mnie to, że ciągle ten temat się magluje, zamiast zrobić film o innej dynastii...
PS - nie masz racji; tytuł nie wskazuje wyłącznie na panowanie Henryka. Dynastia Tudorów zakończyła się na Elżbiecie I.
Maria jaką wykreowała Scarlett Johansson jest kompletnie przerysowana. Biedne dziewczę w cieniu siostry, które zakochało się w królu, i jak nosiło jego dziecko, wredna siostra odbiła jej kochanka. Otóż Maria pokazana w The Tudors jest bliższa postaci historycznej. Była kochanką francuskiego króla Franciszka, później Henryka i urodziła mu syna. Źródła podają, że była to niewiasta rozwiązła i w The Tudors było pokazane, że dopiero dużo później zakochała się w mężczyznie dużo niższym stanem od niej. A Kochanice to gniot roku, Henryk, Erica Bany jest fajtłapą i kompletnie bezbarwnym człowiekiem. Scena, kiedy Aragonka wyjeżdża na niego, że jeśli się rozwiedzie to ją zniszczy. Gdzie ten porywczy i gniewny Henryk, którym w istocie był? Henryk Rhys Meyersa jest świetny pod tym względem. A jeśli chcesz tak kurczowo trzymać się faktów to oglądnij sobie dokument na Sześć żon Henryka VIII tam nikt cię nie okłamie, The tudors jest serialem o Henryku VIII a nie biograficznym.
Nie powiedziałam, że "Kochanice..." to wzór. Chodziło mi ogólnie o rozbieżności faktów u różnych scenarzystów.
PS - "serial historyczny" chyba jednak powinien wzorować się na historii, nie sądzisz?
Kochanice są na podstawie powieści, stad rozbieżność. Autor książki sam sobie powymyślał niektóre rzeczy, nie pisał biografii to mu było wolno.
The tudors nie jest encyklopedią życia Henryka VIII tylko serialem i nie musi trzymać się sucho faktów. A wątki historyczne i wydarzenia z życia Henryka VIII ma jak najbardziej :)
Nie trzeba wszystkiego brać tak śmiertelnie poważnie.
przepraszam, racja, mój błąd co do tytułu ;-)
ale wystarczy spojrzeć na sezony. ja aktualnie jestem w połowie trzeciego (na te cztery) i właśnie umarła Jane. Więc na logikę rzecz biorąc - serial nie wyjdzie poza Henryka VIII. Póki co ;-)
W " kochanicach Króla" było że Maria z Anną Boleyn rywalizowały ze sobą o względy Króla. Raz na szczycie była Maria a raz Anna. w Dynastii nie ma nic powiedziane i tej rywalizajci, nie wiem czy w 2-ów czy 3 odcinkach ,pojawia się Maria jako nałożnica, która zachodzi w ciąże, rodzi Henrykowi syna, on go uznaje i na tym się kończy. Właśnie co się stało z jego synem od Marii Boleyn?? I potem wkracza do akcji Anna. Miała być tylko przynętą, miała nim manipulować, ponieważ ojcem Anny i9 jej wuj, go nie nawidzili. Chcieli aby zszedł z tronu.
Powinni nakręcić dalsze losy po śmierci Henryka, bo jak sam tytuł wskazuje to jest Dynastia Tudorów, z pewnością by to przyciągnęło wielu ludzi. Bo to że Henryk VIII miał tyle żon to każdy wie, ale nie wie co się dzieje z jego dziećmi i jak się potem układa.
Z ta rywalizacją sióstr to ładna bzdura. Z tego co się orientuję to nie miało miejsca w historii, ale może się mylę.
Syn Marii i Henryka zmarł, jak był jeszcze dzieckiem i od tamtej pory ich stosunki były nie najlepsze.
Prawdziwą miłość Maria spotkała w późniejszym okresie. I za tą miłość (do niżej sytuowanego człowieka) została wraz z mężem wygnana z dworu. Mieli podobno dwójkę dzieci syna i córkę-Annę(!)
a ja czytałam, że jego syn z Maria (chociaz chyba nie do końca się do niego przyznawała)zmarł w roku 1596.
pomyłka- to nie ona sie do niego nie przynawała tylko Henryk. Ona wtedy już była mężatka- w ogóle jak rozpoczynał się ich romans to ona była mężatką.
No właśnie też uważałam że z tym gwałtem coś jest nie tak, bo oglądałam kiedyś filmy o Henryku VIII i nigdy żadnego takiego wątku nie było. Maria kiedy była nałożnicą Henryka to była mężatką. A co z krwawą Merry i z Elżbietą I?? To były dzieci Henryka, tak?
Ogólnie mówiąc z dziećmi Henia było tak:
Najpierw na tronie zasiadł mały Edward który po ciężkiej chorobie zmarł(miał chyba 9 czy 10 lat nie pamiętam). Szkoda ch.łopca bo mały naprawdę się wycierpiał.
Następnie na tronie zasiadła Maria (Bloody Mary), która w przeciwieństwie do swojej matki była złą, nieco zdziwaczałą królową. (chyba każdy kojarzy jej urojone ciąże). Z resztą to ona zamknęła swoją siostrę, Elżbietę w Tower. Biedna Elżbietka, nie dość że miała traumę związaną ze śmiercią jej matki to jeszcze musiała odbyć tą samą drogę co Anna przed śmiercią.
Po śmierci Marii, na tronie zasiadła Elżbieta I-mówi się: najlepsza królowa jaką miała Anglia. (Golden Age i te sprawy:))
Ale mimo wszystko poczytajcie o ich historii, bo jest niezwykle ciekawa i można się naprawdę wiele dowiedzieć! To co napisałam wyżej to nic
A dlaczego Maria zamknęła Elżbietę w Tower? Za to że była córką Anny Boleyn i że przez jej matkę Henryk wziął rozwód z Katarzyną?
Właśnie mam zamiar zacząć czytać o tej dynastii.