PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=313990}

Dynastia Tudorów

The Tudors
2007 - 2010
7,8 37 tys. ocen
7,8 10 1 37293
7,5 4 krytyków
Dynastia Tudorów
powrót do forum serialu Dynastia Tudorów

Dopiero od kilku dni ogladam serial, ale jest pare pytan, ktore mnie drecza. Moze nie znam
calej historii Anglii, ale z tego co sie orientuje, to przedstawiana w serialu siostra Henryka
Malgorzata powinna byc raczej Maria. Tudor mial co prawda zarowno siostre Malgorzate, jak
i Marie, ale zyciorys przedstawiony w serilu zdecydowanie bardziej pasuje do Marii Tudor.
Nie rozumiem tego zabiegu scenarzystow. Po co? Jakos nie wydaje mi sie, ze sie pomylili.
I jeszcze fakt, ze Maria( w serialu Malgorzata) wyszla za krola Portugalii, nie Francji, jak
mialo to na prawde miejsce.

Moze ma ktos ciekawe uzasadnienie, bo bardzo mnie to interesuje :). Poza tego typu
roznicami, to bardzo podoba mi sie dynamika serialu i piekne stroje.
Pozdrawiam fanow.

przeglos

To jeden z tych wiekszych błedów scenażytstów któży połączyli marie i małgorzate,a tagze zmineili niektóre związane z nią fakty..

magiczna16

W sumie zmienili całe jej życie :p

Maria Tudor, w serialu Małgorzata, to Prawdą jest tylko to, że była siostrą Henia i żoną Karola Brandona, co rozwścieczyło Henryka. A no i że nie popierala związku brata z Boleyn.

Takie oczywistości jak np. jej śmierć jest w serialu kilka lat za wcześnie, tylko jedno dziecko (syn a do tego miała 2 córki w tym matkę nieszczęsnej królowej Jane Grey, Franciszkę Brandon), jej mężem pierwszym był król Ludwik, który zmarł kilka miesiacy po ślubie i w 1515 wróciła do Anglii jako 19letnia wdowa.

A Małgorzata Tudor to zupelnie inna historia, równie ciekawa, o ile nie bardziej! :) MIała 3 mężów, po śmierci męża króla Jakuba była królową - regentką Szkocji, walczyła o władze i towarzysyzło jej wiele zawirowań ;p

Ponadto, co ważne i ciekawe, z drugim mężem, szlachcicem szkockim miała córkę Małgorzatę Douglas, której syn Henryk Stuart został mężem swojej kuzynki, osławionej królowej Szkocji Marii I Stuart i był ojcem Jakuba I Stuarta, który jako pierwszy miał pod władaniem zarówno Anglię jak i Szkocję :)

Qdom

No bez przesady taki rozwścieczony to nie był.Faktem jest że z początku był troche rozgniewany,ale to bardziej z powodu bezczelnego zachowania Brandona któremu powierzył w koncu ,,róże Tudorów''.A nawet po namyśle był zadowolony z takiego obrotu sprawy bo Charles utarł nosa radzie koronnej którą szczeże nie lubił za ciche gardzenie jego pochodzeniem,no i napewno się cieszył że jego siostra zwiazała się z jego najleprzym przyjacielem.
A propo wiedzieliście że Brandon miał przed Marią dwie zony?!ba!kiedy brał z nią ślub był jeszcze z drugą żoną niejaką Anna Brown!tylko ona leżała wtedy przykuta do łóżka,chora na ospe,a kiedy powrócili do Angli akurat wyzioneła ducha(miał też głośny romans z Małgorzatą Australicką),a Henryk powitał mloda pare z otwartymi ramionami i wyprawił dla nich wspaniałe przyjecie,w którym wzioł udział wraz z Katarzyną.
Kiedy sprzeciwiła się rozwodowi Henryka przestali utrzymywać kontakt.
I ogromnie mnie denerwuje to że właśnie niby nie miała córek no i że nie było jej siostry no bo w końcu skąd się wziela sie Grey i Stuart?

ocenił(a) serial na 10
magiczna16

Pamiętajmy o jednym - to tylko serial. Oczywiście możnaby się bardziej trzymać faktów i ich tak nie zmieniać, ale serial ten nie ma być całkowitym źródłem wiedzy na ten temat. Jest raczej przybliżeniem tej historii i zachęceniem do zagłębiania wiedzy na ten temat.

Henryk rzeczywiście nie był wściekły na Charlesa i Marię. Zdenerwowało go to, że Charles przed wyjazdem do Francji przysiągł mu, iż nie weźmie sobie Marii za żonę, aż do przyjazdu do Anglii. Dobrze wiedział, że oboje mają się ku sobie i zdawał sobie sprawę, że całkiem przed tym nie zdoła ich powstrzymać. Jednak jego przyjaciel uległ namowom młodej wdowy i poślubił ją. Bał się jednak wrócić do Anglii, gdyż "przyjaciel" Wolsey uprzedił go o rzekomym gniewie króla i wielkiej każe, która ich czeka po powrocie. W praktyce Henryk chciał jedynie utrzeć im trochę nosa i zarządał od Brandona zwrotu posagu, który Maria wniosła do małżeństwa z Ludwikiem. Był pewien, że nigdy się to mu nie uda i w ten sposób Henryk będzie mógł pokazac mu swą wyższość. Przeliczył się jednak, gdyż zauroczony Marią Franciszek I, zdając sobie sprawę z tego, że nie ma u niej szans, gdyż jest zakochana po uszy w Brandonie - oddał mu cały posag, aby ten mógł wrócić z Marią spokojnie do Anglii. W ten sposób zagwaranował sobie równiez dozgonną przyjaźń Charlesa, który miał przeciez ogromne wpływy w Anglii. Pare razy nawet podobno podejrzewano Charlesa o to, że działa na niekorzyść Henryka i sprzyja Franciszkowi.

Charles przed Marią miał dwie żony, w tym z pierwszą małżeństwo anulowano (z podobnych powodów z jakich Henryk chciał anulować małżeństwo z Katarzyną!). Zapewne własnie to, że Charles dostał "dyspensę od dyspensy" sprawiło, że w królu zrodził się taki a nie inny pomysł.
Nie jest natomiast prawdą, ze będąc z Anną Brown poślubił Marię Tudor. Anna zmarła w 1511, Charles wziął ślub z Marią 4 lata później.

czixxxa

Franciszek I możne i był zauroczony Marią, nie wiem skąd taka śmiala teza, ale już w tym czasie miał żonę - pasierbicę Marii :) => Klaudię Walezjuszkę, córkę poprzednich władców - Ludwika XIII i Anny Bretońskiej i to w sumie jej jako najstarszej córce owych władców powinna należeć się korona ;/ ale niestety, mimo iż dziś Francja jest arcytolerancyjnym krajem, wtedy obowiązywało bzdurne prawo salickie...

ocenił(a) serial na 10
Qdom

Smiała teza - możliwe, ale wyczytana w paru źródłach historycznych :) Wiem, że Franciszek był już po ślubie z Klaudią, jednak czym jest rozwód? Chyba dobrze o tym wiemy ;) Czytałam, że Franciszek był tak zauroczony Marią, że chodzło mu głowie poślubienie jej.
Podobno Henrykowi natomiast przyszedł do głowy inny pomysł - strasznie głupi z resztą - aby swą córkę Marię zamiast z delfinem Francji zaręczyć właśnie z Franciszkiem... Ludzie Henryka to w ogóle mieli glupie pomysly. Nie wiem czy wiecie, ale m.in. Wolsey starał się o dyspensę u papieża na ślub Marii (córki Henia) z Henrykiem FitzRoyem, któy był jej przyrodnim bratem! Ba, dyspensę otrzymał! Całe szczęście, Henryk oprzytomniał i nie zgodził się na to.

czixxxa

no tak, ale pewne i Katarzyna broniła by zaciekle córki - ona, następczyni tronu, jedyna dziedziczka Henryka miałaby wyjść za bękarta?
rodzenstwo żenic, chore;/

ocenił(a) serial na 10
Qdom

Po pierwsze, Katarzyna nie miałaby nic do gadania, gdyby Henryk podjął taką decyzję. Po drugie, chodziło właśnie o to, żeby wyszła za bękarta, gdyż tylko w ten sposób Henryk FitzRoy - jedyny syn króla - mógł zasiąść na tronie. Choć był uznanym dzieckiem króla, nie można było dopuścić do tego, aby bękart był dziedzicem. Maria natomiast była dziewczynką, a jak wiadomo nie wyobrażano sobie wtedy, żeby kobieta miała rządzić królestwem. Wydawało się więc, że takie rozwiązanie jest najlepsze: Maria odziedziczy tron, ale jej mąż Henryk FitzRoy byłby prawdziwym królem. Wszystko zostałoby w rodzinie.
Oczywiście, że to chore i dobrze że Henryk się opamiętał.
Dziwi jednak fakt, że papież zgodził się na coś takiego :/

przeglos

Faktycznie! Chodź przerobiłem całą wikipedie na temat Dynastii w czasie oglądania serialu.. Nie skapnąłem się. Dobrze, że to wychwyciłeś.

BorzY

WychwyciLAM :) Dzieki. Wszystkie filmy i seriale zmieniaja prawdziwe historie. Rozumiem to i nigdy nie narzekam, kiedy sa ku temu powody. Czasami pomija sie pewne fakty, aby nie rozwlekac fabuly i dodac nieco dynamizmu calej opowiesci. To w serialu na pewno sie udalo. Ale takich zabiegow, o ktorych napisalam w tym temacie nie rozumiem i bardzo mnie draznia.

ocenił(a) serial na 10
przeglos

Serial ma za zadanie zaciekawić :) dlatego było dużo wątków miłosnych, romansów i na tym sie głównie serial opierał. Gdyby dorzucono obie siostry Henryka powstałby kolejny wątek, który przedłużylby wszystko.