Mam pytanko: czy Anna z Kleve naprawdę była urody "łysej kobyły"? Bo za kobietę o urodzie aktorki, która grała ją w trzecim sezonie, dałbym się pokroić.
to jej portret:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/54/AnneCleves.jpg
ponoć Holbein nie uwiecznił na obrazie blizn na twarzy po ospie...i ogólnie 'wyfotoszopował ' Annę.
Niemniej osoba z portretu jest piękna, także nie wiem co musiała zrobić, żeby aż tak nie spodobać się krolowi :)
Niewiele od niej zależało. Henryk nie był wówczas tak przystojny jakim go widzimy w serialu. Był bardzo otyły, wrzód na nodze się jątrzył i prawdopodobnie dokuczała mu impotencja.
I jeszcze jedno. Unieważnili małżeństwo pod pretekstem jego nieskonsumowania, ale kto tam wie jak było naprawdę. Anna Kliwijska zdawała sobie sprawę, że inne zeznania mogą ją zaprowadzić do kata.
nie tylko nieskonsumowania; ważny był też wątek zaręczyn Anny z Franciszkiem Lotaryńskim; a wtedy zaręczyny traktowano jak małżeństwo
Powszechnie uważano, że Anna Kliwijska jest wręcz paskudna. Choć trzeba przyznać, że grająca ją Joss Stone nie jest taka brzydka (na pewno ładniejsza od aktorki grającej Katarzynę Aragońśką).
paskudna była wg. sobie współczesnych. Natomiast była najmądrzejszą z żon Henryka i najlepiej się ustawiła :) Zachowała głowę, majątek i sympatię króla.
Najmądrzejsze pod względem wiedzy, sprytu były: Katarzyna Aragońska i Anna Boleyn. Anna Kliwijska nie miała takiego temperamentu i była cicha, i trochę zamknięta w sobie - nie podskakiwała królowi, dlatego zachowała głowę.
zgadzam sie,że Katrzyna Aragońska była bardzo wykształcona -początkowo jej związek z Henrykiem była bardzo udany - pasowali do siebie intelektualnie. Co do mądrości Anny Boleyn - fascynowała króla, zaspokajała jego zachcianki. Czy była mądra? Nie sądzę, bo nie uratowała swojej głowy, w odpowiednim momencie nie odpuściła bo nie pozwoliła jej na to ambicja i duma. Mogła to rozegrać podobnie jak Anna Kliwijska. Wtedy zyłaby poza dworem, i miała kontakt z córką.
Anna była mądra i wyjątkowo sprytna, tak samo jak Wolsey wiedziała jak pokierować Henrykiem. Ambicje miała ogromną i to ją potem zgubiło, ale to ona przekonywała Henryka do reformacji, władała świetnie łaciną, francuskim i angielskim.
Według źródeł historycznych Anna była bardzo wykształconą i inteligentną kobietą na tamte czasy.
To dla niej król zrobił najwięcej. Umarła, bo była zaborcza oraz zazdrosna o króla i małżeństwo stało się toksyczne.
Nie potrafiła godzić się na kochanki króla jak inne uległe królowe, bo potrafiła jako jedyna walczyć o swoje i zapłaciła za to cenę.
To tak, jakby brakowało brzydkich aktorek. Byłem bardzo ciekaw, jak oddadzą niedostatki w urodzie Anny. Dobrze zbudowali napięcie, nie pokazując długo jej twarzy i... wielkie rozczarowanie. Król krzyczący coś o łysych koniach, a widzowi dają prześliczną aktorkę... Czuję się oszukany! :)
ha, i ja rowniez oczekiwalam jakiegos maszkarona lub kobiety o urodzie watpliwej. Joss Stone nie uwazam za piekna kobiete, ale to kwestia gustów juz : mogli dac faktycznie nieco bardziej udziwacznioną istotę.
NATOMIAST: tekst z serialu o łysej kobyle conajmniej mnie rozbawil ;) Podobalo mi sie rowniez to, iz Henryk okreslil panne jako.. smierdzącą ;)))
gusta. A piękną kobietę (subiektywność!) potrafię rozpoznać i określic -_- Joss Stone moze sie podobac, nie mniej jednak jak w serialu mowa o brzydocie to warto byloby kogos w ten desen znalezc mimo to: J. nie jest maszkarą.
Przelecialo mi przez mysl jeszcze to, jak zareagowala Joss Stone kiedy wybrano ją na pannę, która jest brzydka jak łysa kobyla i od której ... śmierdzi ;) Henryk rowniez nie wypowiedzial się po pozniejszym fakcie-akcie czy bylo mu dobrze z panna, która go nie pociagala swego czasu, hm. Inna sprawa to to, ze taka krolowa moglaby przyciagnac do siebie lud, bo ciagle sie usmiechala, aczkolwiek na moj gust przesadnie - jakby byla troszke taka ...ci..wata, naiwna? Nie zebym oceniala ją totalnie negatywnie, bo wypadla sympatycznie, ale do cholery przeciez wlasnie nie o to sie rozchodzi: miala byc brzydką kunegundą co jej walilo z ........ Z. :) ;)
W rzeczywistości Anna z kleve była pochodzenia niemieckiego wiec jej rysy twarzy i blizny po ospie tak króla (przyzwyczajonego do brania ładnych dwórek) odepchnęło. W serialu Anna jest bardzo ładna a na pewno ładniejsza od aktorki grającej Katarzynę (5 zone).Mogliby wybrac mniej atrakcyjna aktorkę na postać Anny wtedy król krzyczący o brzydocie panny nie był by taki smieszny i irytujący.
Mysle ze aktorka Joss Stone miała wyzwanie z ta rola;)
Anna nie byla lysa ! Relacje poslow z dworu kliwijskiego (nie tylko poslow henryka) mowia o bujnych wlosach (przeslanialy twarz i sylwetke !) o wyjatkowo pieknym odcieniu.
Na portrecie Holbeina jest bardzo niekorzystnie ubrana - paskudny angielski czepek zaslaniajacy wlosy, skracajacy czolo, eksponujacy nos; suknia o fatalnym kroju, workowate popiersie, skrocona szyja z najlepiej zbudowanej kobiety zrobilaby ofiare losu.
Po slubie Henryka z Katarzyna Parr Anna publicznie mowila o tym, ze obecna krolowa ustepuje jej uroda i zaden wspolczesny dyplomata ani pamietnikarz tych twierdzen nie wysmiewal.