PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=130177}

Dr House

House M.D.
2004 - 2012
8,2 496 tys. ocen
8,2 10 1 496112
7,5 45 krytyków
Dr House
powrót do forum serialu Dr House

Czemu dr. House ma żonę - Polkę o nazwisku Petrowa i ona rozmawia z rodzina po rosyjsku ?
Czyżby nie wiedzieli jak brzmi język polski ?

ocenił(a) serial na 9
Matplk

House w 7 sezonie bierze ślub z Ukrainką, która jest grana przez Polkę. Wiem, że to dziwne, bo Polka mogła zagrać Polkę, a zagrała Ukrainkę :)

ocenił(a) serial na 10
Alice_Filmomaniaczka

A jak ona się nazywa bo nie mogę znaleźć w obsadzie

ocenił(a) serial na 9
lulu56

Aktorka- Karolina Wydra. W serialu- Dominika.

Alice_Filmomaniaczka

Nie... w opisie filmu pisze, że ma żonę - polkę ;)

ocenił(a) serial na 9
Matplk

Aktorka jest polką, ale grana przez nią postać to Ukrainka na 100% w serialu mówili.

ocenił(a) serial na 10
Matplk

opis to nie wyrocznia a jak sie daje serialowi serduszko, to aż wstyd nie wiedzieć o czym są dialogi. Do słucania nie potrzeba wiele.

Matplk

mi się wydawało, że jak brał z nią ślub to mówili że jest Rosjanką.Ale już w następnym sezonie była przedstawiona jako Ukrainka.

ocenił(a) serial na 10
FC_BM

amerykanie to głupi naród. nie wiedzą nawet gdzie lezy Polska na mapie :)

adameczek1314

co tam Polska, oni (niektórzy) nie wiedzą gdzie są kontynenty!

ocenił(a) serial na 10
magda21

chociaż ostatnio krążył po internecie filmik, gdzie bodajże młody Chajzer chodził z mapą Polski i prosił o zaznaczenie kilku miast na owej mapie, nie muszę mówić o tym, że nie którzy Gdańsk zaznaczyli koło Suwałk. Ale i tak największym hitem jest dziewczyna, która na naszej mapie zaznaczyła Francję, Niemcy, Rosję...

ocenił(a) serial na 10
adameczek1314

Zawsze najeżdżamy na amerykanów, Ja jakieś 12 lat temu oglądałem coś podobnego o licealistach z Francji. Mieli oni podać znane 5 Polskich miast, na większości lista kończyła się na Warszawie i Krakowie. Głupki są w każdym kraju nawet u nas.

rafib1975

ciekawe ilu polskich licealistów potrafiłoby podać nazwy pięciu francuskich miast...

ocenił(a) serial na 9
Jegor

Ja: Canne, Paryż, Nicea, Maryslia, Lyon. Przyznaje się- byłem ze 4 razy we Francji więc wiem:) Ale jakby ktoś mnie się zapytał o miasta np Chorwacji, Albanii, czy chociażby Grecji to bym leżał.

ocenił(a) serial na 10
kubusss69

Ale o krajach których wspominasz, to raczej ludzie po geografii nie mieli by problemu. Choć nawet tego, nie jestem pewien.
Z drugiej strony są kraję które nie mają znanych 5 czy więcej miast. Ja jeździłem kilkakrotnie na Węgry znam Budapeszt i Miszkolc, bo tam chyba nie ma znaczących miejsc. No i znam te miasteczka w koło Balatonu w których byłem, ale wątpię że ci co nie byli tam je znają.
A przykładowa Francja ma znane miasta, choćby te co wymieniłeś.

użytkownik usunięty
rafib1975

Piotr 24 stycznia 2014

ocenił(a) serial na 9
rafib1975

I tak samo jest z Polską, byłem we Francji, Włoszech, Hiszpanii i jeszcze kilku krajach Europy zach. Jednak ludzie znają przede wszystkim tylko te dwa główne miasta w Polsce: Kraków i Wa-wę. Polska nie jest zbytnio krajem turystycznym, rozwiniętym gospodarczo czy chociażby nie jest żadną potęgą światową. Więc nie wiem dlaczego śmiejesz się z ludzi, którzy nie wiedzą nic o Polsce, skoro my np. nie wiem nic o Rumunii, Słowenii czy Macedonii. Nie wiem nic, gdyż taka wiedza nie jest nam potrzebna i jest zbędna, tak samo jak dla Francuza, Włocha czy Portugalczyka wiedza o miastach Polski.
Tu już nawet nie chodzi o głupotę i wykształcenie Uwielbiam matematykę, chemię, biologię i przede wszystkim fizykę od astrofizyki po mechanikę kwantową. Jednak jestem kompletną dupą z takich dziedzin jak historia, ekonomia czy chociażby geografia, gdyż mnie to po prostu nie interesuje, a wręcz nudzi. I jeśli ktokolwiek nazwałby mnie głupkiem, gdyż nie byłbym w stanie powiedzieć np. w jakich latach panował Łokietek to raczej nazwałbym taką osobę zwykłym ignorantem.

ocenił(a) serial na 9
Matplk

Aktorka jest Polką, gra Ukrainkę i z tego, co słyszałam to rozmawiała po ukraińsku (przynajmniej próbowała).

Matplk

Właśnie mnie to zastanawiało, czemu ona mówiła po rosyjsku/ukraińsku do rodziny z Polski. Tym bardziej, że ona faktycznie jest Polką, to nawet nie kosztowało by ją to wysiłku w przeciwieństwie do używania akcentu typowego dla kraju z jakiego pochodzi w filmie.

ocenił(a) serial na 10
Slivek

W filmie nie jest Polką tylko Ukrainką, to że w rzeczywistym życiu jest Polką nie znaczy że ma nią być w filmie. A dzwoni na Ukrainę, nawet prowadzi bar z knyszami które są popularne na Ukrainie.

ocenił(a) serial na 10
rafib1975

A dodatkowo wiesza na ścianie portret Tarasa Szewczenki, największego poety ukraińskiego.
Na 200% Dominika jest Ukrainką.

użytkownik usunięty
DankasLFC

Dominika jest Ukrainką, House jak to House - mógł sobie powiedzieć, że jest z Rosji, ale kto by mu wierzył. A jej dziadek jest Polakiem, mówiła o tym w jednym z ostatnich odcinków po rozmowie telefonicznej ze swoją matką. Dla mnie wszystko pasuje.

ocenił(a) serial na 8

"-Co to za list?
-Od wuja z Polski. Ciocia Luba od dwóch miesięcy jest w domu opieki. [...] Dwa razy w tygodniu rozmawiam z matką, ale o tym nie wspomniała.[...]"
1. Jej wuj [nie dziadek] jest z Polski.
2. Ciocia (najwyraźniej żona tego [a nie innego] wuja, bo napisał o niej w liście do Dominiki) powinna zatem też być z Polski
3. Mama, z którą Dominika rozmawia 2 razy w tygodniu jak wynika z kontekstu wiedziała, że ciocia się znalazła w tym domu opieki i powinna o tym powiedzieć Dominice.
A zatem czy wujostwo Dominiki jest narodowości
a. polskiej
b. ukraińskiej, ale mieszka w Polsce
W pierwszym przypadku Mama Dominiki również jest Polką, więc i Dominika jest co najmniej w połowie. Zatem scenarzystom się pochrzaniło, albo ztrollowali.
W drugim matka też musiałaby mieszkać w Polsce, bo by nie wprowadzili takiego wątku z nowym krajem
Istnieje jeszcze chyba najkrótsze i najciekawsze wytłumaczenie, które przekreślałoby całe moje pier*olenie [przepraszam za brzydkie słowo, ale chciałem, żeby się zrymowało.] Karolina Wydra- polska aktorka, grająca Panią House tak się wczuła w przekazanie emocji, że powiedziała "od wuja z Polski", zamiast "z Ukrainy". Nikt nie zwrócił uwagi, bo wszyscy na planie myśleli o niej jako o tej aktorce z Polski, albo bo nie przywiązywali do tego wagi, albo wyszła ta scena tak dobrze, że nie chcieli kręcić od nowa przez jedno słowo. :)

ocenił(a) serial na 8
Slivek

To nie ona o tym decyduje..

ocenił(a) serial na 9
Matplk

A tak nota bene - Petrowa to polskie nazwisko? Bo jak dla mnie to raczej tyle co Piotrowa, czyli taki rosyjski patronimik - Dominika Piotrowa.
Takie skojarzenie - moge sie mylić.

ocenił(a) serial na 8
Sherlock91

Piotrowska

użytkownik usunięty
Matplk

a tak na marginesie, to kiedy oni się wgl pobrali O.o
bo nie wszystko oglądałam .. :P

Matplk

spoilery się zaznacza.

ocenił(a) serial na 10
Matplk

to rosjanka była. albo ukrainka. ale w każdym razie chodziło o obywatelstwo czy coś.

ocenił(a) serial na 8
Matplk

Mało tego. Laurie jest Anglikiem, a gra Amerykanina! Skandal!

ocenił(a) serial na 10
Trias

Anglicy nie wpadliby na stworzenie tak świetnego serialu.

Osiek_filmaniak

Anglicy tworzą świetne seriale!