Hej. Wybaczcie, ale nie oglądałam klasycznego Doktora, za to wszystkie odcinki od 2005 roku. Jednak po Day of the Doctor nie wiem gdzie wpasować Johna Hurta? Którym był Doktorem?
Hej. Hurt był pomiędzy 8 Doctorem granym przez Paula McGanna (miał on tylko jeden film), a Christopherem Eccletonem grającym 9 Doctora.
Może to Ci pomoże:
http://www.youtube.com/watch?v=-U3jrS-uhuo
To jest clip poprzedzający "Day of the Doctor" w którym zobaczysz regenerację 8 Doctora w Johna Hurta. Niektórzy jego Doctora nazywają Doctor War albo Doctor 8,5.
To ja się podłącze...Paul McGann był tylko w filmie?
Mógłbyś wyjasnić mi o co chodzi z tym Doctor War albo Doctor 8.5? Bo nie bardzo rozumiem tego...do tej pory myślalem, że każde wcielenie to 1 regeneracja.
War Doctor albo 8,5 to wcielenie, które w skrócie odrzuciło ksywkę "Doktor". W niego regeneruje Ósmy Doktor (McGann) w trakcie tego mini-epizodu: http://www.youtube.com/watch?v=-U3jrS-uhuo
no ok tyle zrozumiałem...ale jak regenreruje? zostało to wytłumaczone na jakiej zasadzie? Bo do tej pory mysląlem, ze doktor ma 12 regeneracji a teraz wynika ze wiecej
Dostał więcej, ale później - akurat z tego mini-odcinka to nie wynika. Tu zużywa jedną ze "standardowych" dwunastu regeneracji.
Dodam jeszcze że Doctor ma 12 regeneracji, ale 13 wcieleń.
Natomiast 8 Doctor regenerował w Hurta za pomocą tego wywaru. Bo on tam umarł tylko był podtrzymywany przez te siostry więc regenerację trzeba było wywołać sztucznie.
Dodam jeszcze że Doctor ma 12 regeneracji, ale 13 wcieleń.
Natomiast 8 Doctor regenerował w Hurta za pomocą tego wywaru. Bo on tam umarł tylko był podtrzymywany przez te siostry więc regenerację trzeba było wywołać sztucznie.
Ok, rozumiem....chociaż jeszcze do tego nie doszedłem wiec tak naprawdę nie rozumiem o co chodzi z tym wywarem. Ale ważne, ze wiem o 12 regeneracjach - 13 wcieleniach...chociaz podobno może być ich wiecej gdzies czytałem ;P
O wywarze masz w tym linku który podesłał Ci Capitano.
Każdy Władca Czasu ma 12 regeneracji, potem umiera. Ale zdarza się, że ten limit można ominąć lub zmienić :).
Tak Paul McGann był tylko w filmie. Warto go obejrzeć bo to wcielenie jest dość przyjemne :). No i jeszcze pojawia się w tym małym prequelu do odcinka na 50 rocznicę.
Co do War Doctora i Doctora 8,5 to po części Capitano_S Ci już wyjaśnił. Zapewne wiesz że "Doctor' to imię które nasz bohater przybrał. To nie jest jego prawdziwe imię (nikt go nie zna) zaś to miało być obietnicą niesienia pomocy. Podczas Wojny Czasu Doctor to imię odrzucił i nazwał się Wojownikiem (Doctor War właśnie w tym prequelu) bo zamierzał mordować i zakończyć wojnę masakrą. Natomiast fani nazywają go tez czasem Doctorem 8,5 ze względu na zajmowane miejsce w numeracji wcieleń. A że pojawił się pomiędzy 8 a 9 Doctorem to nazywają go 8,5.
P.S. Jestem kobietą :)
"bo zamierzał mordować i zakończyć wojnę masakrą" - nie podobne do Doktora, ktorego oglądam ^^
Ok, dzięki Kobieto i Capitano_S z tego samego powodu za wyjasnienie :)
Nie był dziewiąty, bo dziewiąty był Ecclestone. :P Belief powyżej dobrze wyjaśnił.
ale doktor w odc swiatecznym nie mowi przypadkiem ze hurt byl 9, eccleston 10, tennat 11 i 12 a smith 13?
Tak, Hurt jest wcieleniem numer [9], ale nie 9. Doktorem. Przynajmniej tak mi się wydaję. Całość wygląda tak:
[1] 1. Doktor - Hartnell
[2] 2. Doktor - Troughton
[3] 3. Doktor - Pertwee
[4] 4. Doktor - Tom Baker
[5] 5. Doktor - Davison
[6] 6. Doktor - Colin Baker
[7] 7. Doktor - McCoy
[8] 8. Doktor - McGann
[9] Wojownik/"Doktor na czas wojny" (nie używał imienia Doktor w odniesieniu do siebie) - Hurt
[10] 9. Doktor - Eccleston
[11] 10. Doktor - Tennant
[12] Tentoo
[13] 11. Doktor - Smith
Nowy cykl regeneracji:
[14]12. Doktor - Capaldi
Wszystko dobrze oprócz Tentoo. Tentoo to tylko efekt uboczny regeneracji 10 Doctora. Tak samo jak DoctorDonna. A 10 Doctor zregenerował w 10 Doctora a w zasadzie to nie zmienił twarzy.
[10] 9. Doktor - Eccleston
[11] 10. Doktor - Tennant
[12] 10. Doktor - Tennant
[13] 11. Doktor - Smith
Moja teoria odnośnie obecnej numeracji i Valeyarda. Nie chce zakładać nowego tematu więc pisze w tym.
1.William Hartnell
2.Patrick Troughton
3.Jon Pertwee
4.Tom Baker
5.Peter Davison
6.Colin Baker
7.Sylwester McCoy
8.Paul McGann
9.War Doctor John Hurt ( nie Doktor ale wcielenie )
10.Christopher Eccletson
11.Dawid Tennant
12.Matt Smith
13.Peter Capaldi
To są wszystkie wcielenia Doctora. Tennant kiedy regenerował zużył tylko regenerację ale nie zmienił ciała więc dla mnie Tentoo nie liczy się do wcieleń ale do regeneracji tak. Doctor bezproduktywnie ( nie zmienił się fizycznie ) zużył swoją regenerację i przez to 12 wcieleniu czyli Mattowi zabrakło już regeneracji według Prawa Władców Czasu. Oni za pośrednictwem Clary dali mu nowy cykl regeneracyjny. I według mnie podczas tej regenracji pojawił się Valeyard. Trochę to poplątane ale logiczne moim zdaniem.
No Tentoo się nie liczy bo to tylko efekt uboczny regeneracji 10 Doctora tak jak DoctorDonna.
Czy nowy 10 to nowe wcielenie? "Number ten once regenerated and kept the same face"
Gdyby wziąć pod uwagę, że każde wcielenie jest inne to 10 byłby nadal tym samym wcieleniem. Prawdę mówiąc ja sama nie wiem więc piszę i tak i tak.
A z Valeyardem to masz błędną teorię. Valeyard pojawił się podczas regeneracji przedostatniego w ostatnie wcielenie. Czyli albo powinien pojawić się podczas regeneracji Tennanta w Smitha albo podczas ostatniej regeneracji w nowym cyklu czyli za 11 regeneracji. Bo kiedy Smith regenerował w Capaldiego to była to pierwsza regeneracja nowego cyklu.
Nie wydaje mi się. Tentoo pojawia się podczas przedostatniej regeneracji a nie ostatniej czyli tej regeneracji 10 w 10 a nie 10 w Smitha. Poza tym jest cieleśnie człowiekiem, nigdy nie będzie mógł regenerować bo ogranicza go ciało a Valeyard chciał zabrać dla siebie Doctorowi jego regeneracje, które mu zostały.
Tak jak mówię nie wydaje mi się bo nic tego nie potwierdza a to co wiemy się nie zgadza. (ale na siłę to wszystko mogą zrobić, skoro stworzyli jakiegoś Doctora War...)
Moim zdaniem Tentoo to po prostu prezent dla Rose i jej fanów od RTD i tyle :).
Teoretycznie to Tennant to przed ostatnia regeneracja a Smith ostatnia.
A co jesli Tentoo wydostal sie z alternatywnej rzeczywistosci, wrocil do czasow 6 doctora i chcial ukrasc regeneracje Doctora zeby zostac Wladca Czasu.
Mówimy o regeneracjach a nie wcieleniach. Tennant i Smith to wcielenia. A ja mówiłam o regeneracjach. Czyli wg starego cyklu ostatnia regeneracja to ta Tennanta w Smitha a ta podczas, której Tennant nie zmienia twarzy to przedostatnia. Nie zgadza się czas powstania Tentoo z czasem powstania Valeyarda :)
Słuchaj wszystko można wymyślić jak się chce :). Mi się po prostu Tentoo nie zgadza z Valeyardem na podstawie logiki i tego co o nich wiem. Ale zawsze ktoś mógł kłamać, coś mogło się zmienić itp. I po co mu regeneracje jak i tak nie będzie ich mógł wykorzystać?