Ta kwestia nigdy nie została wyjaśniona.
Pozostawiono ją domysłom fanów.
Wg. mnie to było tak - Dexter wiedział, że po podłożeniu pożaru Lila nie zechce zostać w kraju. Sam przecież powiedział do Debry "Lila's a survivalist."
Mógł więc udać się na lotnisko, przedstawić jako pracownik policji, czy nawet po prostu machnąć im przed oczami tym swoim plastikiem, podać rysopis kobiety lub nazwisko.
W ten sposób wiedział, że Lila wyleciała do Paryża.
Nie wiem natomiast jak Dex znalazł ją JUŻ BĘDĄC w samym Paryżu.
Męczy mnie z kolei co zrobił z Jej ciałem.
Zostawił w mieszkaniu, czy pozbył się jak należy?
Bo przecież śpieszył się na samolot.
nie konkretne pytanie:mozna sie domyslec ze chodzi ci o watek z lila...tak mysle ale tu mnie zagielas.ogladalem ten sezon w 2007 roku na biezaco z premiera...naprawde nie wiem ale sie dowiem
oglądałem to dośc dawno, ale z tego ,co pamiętam w jednej z rozmów Lila mówiła Dexowi, że marzy wyjechac do Paryża.
w ostatnim odcinku nie ma tej info.w takim badz razie musial sie jakos dowiedziec na terapii albo przez przypadek
na terapii raczej. Lila mu ufała, więc mówiła wszystko Dexowi. Patrząc tak na ten wątek po 29 odcinkach, wydaje się byc ciekawy nawet
Ale czy Lila jest na tyle nierozważna, by udać się w to miejsce, o którym wspominała Dexterowi?
Chociaż z drugiej strony zakładała, że się go pozbyła. (Zauważcie, że równie dobrze mogła mu strzelić w łeb. Czyżby chciała powtórzyć epizod z przypadkowym zabójstwem jej byłego, dilera, o którym wspomina tytułowemu bohaterowi w motelu? Wydaje mi się, że zabójstwo Doakesa również do tego miało nawiązywać.)
Na lotnisku musiała się posłużyć fałszywymi danymi, inaczej według mnie od razu zgarnęłaby ją policja. W końcu przebywała w USA nielegalnie.
Wydaje mi się, że sami twórcy tego do końca nie wiedzą, może bierze się to z konieczności zmieszczenia się w dwunastu odcinkach, a może to zwykły brak pomysłu? Tak czy siak pojawia się duża luka fabularna.
R3MI, gdyby machnął tym swoim świstkiem na lotnisku, gdyby tam pojechał jako Dexter Morgan, wzbudziłoby to jakieś podejrzenia.
Noise147 napisałeś "Wydaje mi się, że zabójstwo Doakesa również do tego miało nawiązywać."
Wg. mnie podpalenie mieszkania Lili nawiązywało do sytuacji między Dexterem a Doakes'em.
W jednym z wywiadów przeprowadzonych zaraz po zakończeniu Sezonu 2-go, Erik King (Doakes) powiedział następujące słowa "Nie podobał mi się pomysł, że mam zostać zamknięty w klatce, ale pewna bardzo mądra osoba z planu skłoniła mnie, bym spojrzał na to w ten sposób, że nie chodzi o ZAMKNIĘTEGO W KLATCE DOAKES'A, a o DOAKES'A KTÓRY ZAPRASZA DEXTERA DO KLATKI / KONFESJONAŁU."
Później w innym wywiadzie producenci wykonawczy, a konkretnie Clyde Phillips (dziś już tylko Konsultant serialu) powiedział "Właśnie doszła do mnie pewna ironia, otóż przez ostatnie odcinki 2 Sezonu Doakes znajduje się fizycznie w klatce, a przez całe swoje życie Dexter był w klatce emocjonalnej."
Myślę że z podpaleniem była taka sama sytuacja, jak to porównanie (Dexter i Doakes w klatkach)
Otóż Lila podpaliła Doakes'a, by pomóc Dexowi - ten się cieszył, że udało mu się wymknąć prawu, po czym jeszcze w tym samym odcinku sam został przez Lile podpalony.
Biorąc na wzgląd co pisałem wyżej, myślę po prostu, że tak naprawdę cała przytoczona przez Ciebie sytuacja z podpaleniem to wciąż jeszcze był wątek związany raczej z relacją Dexter-Doakes aniżeli Dexter-Lila. - twórcy chcieli dopełnić ironię w relacjach tych dwóch postaci.
W ktoryms z ostatnich odcinkow jest ten watek wspomniany :)
Mianowicie jak Stan Liddy szpiegowal Dextera i pozniej mowil do Quinn'a o tym ze Dex byl raz za granica, i ze bylo to wlasnie w Paryżu.
Watpie zeby to sie rozwinelo czy cos. Jednak fajnie by bylo jak by powiazali date pobytu Dextera w Paryżu ze smiercia Lily :)
Daj spokój, oby nie;D Wtedy musieliby zakończyć serie bo osią serialu jest to że nikt nie zna prawdziwego oblicza Dextera.
Czy to nawiązanie ? Myślę, że nie bo gdyby powiedzieli, że Dex się nie ruszał nigdy z kraju to wtedy zaraz osoby zaczęłyby mówić od niedociągnięciach.
To nawiązanie, bo w istocie nie musieli wspominać o tym w ogóle. Rozmowa o tym nie była w końcu wielce istotna dla dalszego rozwoju fabuły. Ale wspomnieli, i chwała im za to.
Paryż to światowa stolica dziwek. Lila nią była wiec nie trzeba być Einsteinem gdzie kogoś takiego szukać.
"Mianowicie jak Stan Liddy szpiegowal Dextera i pozniej mowil do Quinn'a o tym ze Dex byl raz za granica, i ze bylo to wlasnie w Paryżu."
Kiedy to było bo nie kojarzę? Pamiętam, że Masuka mówił do Quinna: "Dex miał romans z super laską, Lilą".
A co do Paryża, to myślę, że Dex nikomu nie powiedział, że tam jedzie [pewnie ściemnił, że ma zjazd ekspertów lub zlot wędkarski ;]
Lili nikt nie będzie szukał. A nawet jeśli, to policja może uznać, że wyjechała/ zmieniła nazwisko etc.