dlaczego policjanci w Miami mówią na siebie "Miami Metro" a nie po prostu "Miami P.D" ( Police Department) tak jak to ma miejsce zazwyczaj?
Trochę poszukałam i są dwie możliwości. Do 1997 roku oficjalną nazwą MPD było Metro-Dade County Police Department - może stąd wziął się skrót, który utarł się wśród pracowników i jest używany do teraz. Druga opcja to trochę hipoteza, ale może używają zmienionej nazwy żeby uniknąć problemów z prawdziwą policją Miami - nie oszukujmy się, w Dexterze policjanci są często niezbyt ogarnięci, więc to raczej nie jest zbyt dobra reklama :)
stawiam na pierwszą hipotezę;) wiem że ten serial jest trochę niedorzeczny ale nie róbmy już z tych ludzi debili:D
może jest trochę prawdy i w tym i w tym. Co do 2 teorii, to powiedziałabym, ze tyle jest seriali o policjantach z Miami (chociażby "PzM" czy CSI), że trzeba wymyślać coraz to nowe nazwy, żeby się kojarzyły właśnie z tym, a nie innym serialem...
Metro może być skrótem od Metropolitan?Miejski?
Czyli Policja Miejska miami? (Miami Metropolitan Police)
W sumie Metro może być skrótem od miejski czy metropolitalny. Dobrze wiedzieć, że jest Miami jako miasto + hrabstwo Miami-Dade wokół. Do tego hrabstwa należą np. Coral Gables z bodajże najnowszego odcinka. Wychodzi więc na to, że nazwa podkreśla nie tylko bycie policją miasta Miami, ale też całego hrabstwa.
o ile się orientuję ale nie jestem znawcą to w USA policja dzieli sie na policję a) miejską b) okręgową (wydział Szeryfa U.S Sheriff czy jakoś tak) która jest policją służącą na obszarach wiejskich i w małych miasteczkach oraz c) stanową która pomaga chyba FBI ścigać przestępców oskarżonych o wykroczenia federalne , na swoim terytorium.
Wychodzi na to że Metro to wydział policji która jurysdykcją obejmuje tylko miasto Miami bez terenów wokół , czyli wspomnianego hrabstwa Dade bodajże.ale pewny nie jestem. I wydaje mi sie że Metro to po prostu slangowy skrót od "Metropolitan" czyli miejski.Ale pewny nie jestem - tak gdzieś na 70 proc.
Też się nad tym kiedyś zastanawiałem i nie pasowało mi, że słówko "Metro" używane jest nawet w oficjalnych sytuacjach jak przykładowo konferencje prasowe zamiast pełnej nazwy.
Być może, ja swoją fachową wiedzę czerpię z wikipedii, więc sam rozumiesz :)
Coś mi tu jednak nie pasuje. Zgodnie z tym co napisałeś to w gestii Miami Metro nie leżałoby zajmowanie się sprawami mającymi miejsce w miejscach z Dade, a jedynie z samego Miami. Zastanawia mnie więc czemu w Dexterze toczą się sprawy z tego wspomnianego Coral Gables, albo w 2. sezonie był Bay Harbor Butcher, skoro Bay Harbor należy do hrabstwa. Wytłumacz mi to jakoś łopatologicznie bo albo czegoś nie kumam, albo oboje nie mamy racji :P
Wg wiki:
Their [tzn. Miami Metro] jurisdiction lies within the actual city limits of Miami, but have mutual aid agreements with neighboring police departments.
Pewnie jest tak, że Miami Metro przejmuje bardziej skomplikowane i głośniejsze sprawy z obrzeży miasta mimo, że teoretycznie są ona poza jurysdykcją wydziału.
No to pozamiatane :) To byłoby najbardziej logiczne. Teraz wypadałoby przeanalizować każdy odcinek żeby sprawdzić, czy był przypadek że wzięto z tego obszaru jakąś mniej znaczącą sprawę, ale komu chciałoby się to robić ;P
to serial to wiesz mogli sobie nagiąć realia;) masz w sumie rację, mozna byłoby to ew. sprawdzić wyszukując w sieci jakaś mapę gdzie zaznaczone granice jurysdykcyjne wydziału Policji z Miami i byśmy już wiedzieli na 100 proc. gdzie policjanci z tego miasta mogą działac;)
Hehe, Twoje stwierdzenie z naginaniem realiów mogłoby być odebrane niezbyt przychylnie, szczególnie przez osoby które dopatrują się w każdym detalu 100% autentyczności :)
Ciekawy pomysł, jakby mieć trochę czasu i cierpliwości to możliwy do zrealizowania :) Tylko najpierw trzeba te obie rzeczy mieć, ale to już osobny temat ;P
W Los Angeles. Sam początek pierwszego sezonu kręcony był w Miami, ale akurat napatoczył się jeden w huraganów, więc ekipa przeniosła się na przeciwne wybrzeże.
http://www.seeing-stars.com/Dexter/index.shtml
Kopalnia informacji o wszystkich lokacjach z serialu ;)
niezłe dzięki;)
tak coś mi też trochę te lokacje nie pasowały do Miami, przeważnie jak akcja dzieje sie w tym mieście dosyć często pokazywany jest słynny most w Miami
http://lh3.ggpht.com/-5PKki4RUJls/SF40pDN4l4I/AAAAAAAACzA/eBmz5q4OAro/DSC_3838.J PG
to się nazywa chyba most McArthura, dosyć często ta lokacja jest pokazywana w CSI:Miami, był nim pościg w Bad Boys 2, w Miami vice pewnie też.W Dexterze już nie:)
buka_power, nienawidzę Cię, właśnie zburzyłeś moje postrzeganie Dextera :P Na serio, byłam przekonana że kręcą to w jednym miejscu - nie znam się zbytnio na jakichś zabytkach itp., ale wydawało mi się że Miami to Miami. Tak czy inaczej - świetnie udało im się to wszystko zebrać w ładną całość. Dzięki za megaciekawą informację :)
Bo tez twórcy bardzo starają się, żeby wyglądało to na Miami. Specjalna część ekipy wysyłana jest każdego roku na drugi koniec Stanów tylko po to, żeby nakręcić kilka nieznaczących ujęć i jednosekundowych rzutów na charakterystyczną miejscówkę w Miami. Naprawdę ludzie się przykładają, w LA zbudowali makietę domu Dextera razem z okolicznymi zabudowaniami a nawet sztucznymi wzniesieniami w tle, żeby całość wyglądała tak, jak w pierwszych odcinkach kręconych faktycznie w Miami.
Hm, to tylko świadczy o tym jak wielką kasę musi generować serial, skoro mogą pozwolić sobie na takie makiety i jeszcze dawać Hallowi min. 20 milionów za nowe sezony :) Ale cóż, teraz kiedy ludzie w internecie zwracają uwagę na każdą pierdołę to faktycznie jest sens dbania nawet o takie sekundowe ujęcia. Dzięki bardzo za takie informację, aż się zastanawiam skąd to wszystko wiesz :)
Zawsze interesowałem się takimi zakulisowymi sprawami, fajnie potem ogląda się serial, wiedząc, jak taki czy inny efekt został osiągnięty. W ogóle akcja całego serialu rozgrywa się praktycznie na przestrzeni kilkunastu przecznic, przykładowo trup z wężami leżał pod mostem, na którym rozmawiał profesor z Travisem. Ta sama dwójka łowila węże w tym samym miejscu, gdzie Dexter przetrzymywał Doekesa. A jak na ironię kilka morderstw Dexter popełnił w domu, w którym swego czasu mieszkała Debra. Generalnie świat Dextera jest bardzo mały ;)