PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331618}

Dexter

2006 - 2013
8,2 203 tys. ocen
8,2 10 1 202918
7,2 26 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

Małe pytanie?

ocenił(a) serial na 9

dlaczego policjanci w Miami mówią na siebie "Miami Metro" a nie po prostu "Miami P.D" ( Police Department) tak jak to ma miejsce zazwyczaj?

użytkownik usunięty
KWallander

Widocznie taka jest nazwa własna komisariatu.

ocenił(a) serial na 8
KWallander

Trochę poszukałam i są dwie możliwości. Do 1997 roku oficjalną nazwą MPD było Metro-Dade County Police Department - może stąd wziął się skrót, który utarł się wśród pracowników i jest używany do teraz. Druga opcja to trochę hipoteza, ale może używają zmienionej nazwy żeby uniknąć problemów z prawdziwą policją Miami - nie oszukujmy się, w Dexterze policjanci są często niezbyt ogarnięci, więc to raczej nie jest zbyt dobra reklama :)

ocenił(a) serial na 9
Flantrenite

stawiam na pierwszą hipotezę;) wiem że ten serial jest trochę niedorzeczny ale nie róbmy już z tych ludzi debili:D

ocenił(a) serial na 10
KWallander

może jest trochę prawdy i w tym i w tym. Co do 2 teorii, to powiedziałabym, ze tyle jest seriali o policjantach z Miami (chociażby "PzM" czy CSI), że trzeba wymyślać coraz to nowe nazwy, żeby się kojarzyły właśnie z tym, a nie innym serialem...

ocenił(a) serial na 9
susella

Metro może być skrótem od Metropolitan?Miejski?

Czyli Policja Miejska miami? (Miami Metropolitan Police)

ocenił(a) serial na 8
KWallander

W sumie Metro może być skrótem od miejski czy metropolitalny. Dobrze wiedzieć, że jest Miami jako miasto + hrabstwo Miami-Dade wokół. Do tego hrabstwa należą np. Coral Gables z bodajże najnowszego odcinka. Wychodzi więc na to, że nazwa podkreśla nie tylko bycie policją miasta Miami, ale też całego hrabstwa.

ocenił(a) serial na 9
Flantrenite

o ile się orientuję ale nie jestem znawcą to w USA policja dzieli sie na policję a) miejską b) okręgową (wydział Szeryfa U.S Sheriff czy jakoś tak) która jest policją służącą na obszarach wiejskich i w małych miasteczkach oraz c) stanową która pomaga chyba FBI ścigać przestępców oskarżonych o wykroczenia federalne , na swoim terytorium.

Wychodzi na to że Metro to wydział policji która jurysdykcją obejmuje tylko miasto Miami bez terenów wokół , czyli wspomnianego hrabstwa Dade bodajże.ale pewny nie jestem. I wydaje mi sie że Metro to po prostu slangowy skrót od "Metropolitan" czyli miejski.Ale pewny nie jestem - tak gdzieś na 70 proc.

ocenił(a) serial na 8
KWallander

Też się nad tym kiedyś zastanawiałem i nie pasowało mi, że słówko "Metro" używane jest nawet w oficjalnych sytuacjach jak przykładowo konferencje prasowe zamiast pełnej nazwy.

ocenił(a) serial na 8
KWallander

Być może, ja swoją fachową wiedzę czerpię z wikipedii, więc sam rozumiesz :)

Coś mi tu jednak nie pasuje. Zgodnie z tym co napisałeś to w gestii Miami Metro nie leżałoby zajmowanie się sprawami mającymi miejsce w miejscach z Dade, a jedynie z samego Miami. Zastanawia mnie więc czemu w Dexterze toczą się sprawy z tego wspomnianego Coral Gables, albo w 2. sezonie był Bay Harbor Butcher, skoro Bay Harbor należy do hrabstwa. Wytłumacz mi to jakoś łopatologicznie bo albo czegoś nie kumam, albo oboje nie mamy racji :P

ocenił(a) serial na 8
Flantrenite

Wg wiki:
Their [tzn. Miami Metro] jurisdiction lies within the actual city limits of Miami, but have mutual aid agreements with neighboring police departments.

Pewnie jest tak, że Miami Metro przejmuje bardziej skomplikowane i głośniejsze sprawy z obrzeży miasta mimo, że teoretycznie są ona poza jurysdykcją wydziału.

ocenił(a) serial na 8
buka_power

No to pozamiatane :) To byłoby najbardziej logiczne. Teraz wypadałoby przeanalizować każdy odcinek żeby sprawdzić, czy był przypadek że wzięto z tego obszaru jakąś mniej znaczącą sprawę, ale komu chciałoby się to robić ;P

ocenił(a) serial na 9
Flantrenite

to serial to wiesz mogli sobie nagiąć realia;) masz w sumie rację, mozna byłoby to ew. sprawdzić wyszukując w sieci jakaś mapę gdzie zaznaczone granice jurysdykcyjne wydziału Policji z Miami i byśmy już wiedzieli na 100 proc. gdzie policjanci z tego miasta mogą działac;)

ocenił(a) serial na 8
KWallander

Hehe, Twoje stwierdzenie z naginaniem realiów mogłoby być odebrane niezbyt przychylnie, szczególnie przez osoby które dopatrują się w każdym detalu 100% autentyczności :)
Ciekawy pomysł, jakby mieć trochę czasu i cierpliwości to możliwy do zrealizowania :) Tylko najpierw trzeba te obie rzeczy mieć, ale to już osobny temat ;P

ocenił(a) serial na 8
KWallander

Tego nigdy nie dowiedziemy, bo serial nie jest kręcony w Miami ;)

ocenił(a) serial na 9
buka_power

a gdzie jest kręcony?

ocenił(a) serial na 8
KWallander

W Los Angeles. Sam początek pierwszego sezonu kręcony był w Miami, ale akurat napatoczył się jeden w huraganów, więc ekipa przeniosła się na przeciwne wybrzeże.

http://www.seeing-stars.com/Dexter/index.shtml
Kopalnia informacji o wszystkich lokacjach z serialu ;)

ocenił(a) serial na 9
buka_power

niezłe dzięki;)

tak coś mi też trochę te lokacje nie pasowały do Miami, przeważnie jak akcja dzieje sie w tym mieście dosyć często pokazywany jest słynny most w Miami
http://lh3.ggpht.com/-5PKki4RUJls/SF40pDN4l4I/AAAAAAAACzA/eBmz5q4OAro/DSC_3838.J PG

to się nazywa chyba most McArthura, dosyć często ta lokacja jest pokazywana w CSI:Miami, był nim pościg w Bad Boys 2, w Miami vice pewnie też.W Dexterze już nie:)

ocenił(a) serial na 9
KWallander

przepraszam, most Biscayne Bay, tak on sie nazywa;)

ocenił(a) serial na 8
buka_power

buka_power, nienawidzę Cię, właśnie zburzyłeś moje postrzeganie Dextera :P Na serio, byłam przekonana że kręcą to w jednym miejscu - nie znam się zbytnio na jakichś zabytkach itp., ale wydawało mi się że Miami to Miami. Tak czy inaczej - świetnie udało im się to wszystko zebrać w ładną całość. Dzięki za megaciekawą informację :)

ocenił(a) serial na 8
Flantrenite

Bo tez twórcy bardzo starają się, żeby wyglądało to na Miami. Specjalna część ekipy wysyłana jest każdego roku na drugi koniec Stanów tylko po to, żeby nakręcić kilka nieznaczących ujęć i jednosekundowych rzutów na charakterystyczną miejscówkę w Miami. Naprawdę ludzie się przykładają, w LA zbudowali makietę domu Dextera razem z okolicznymi zabudowaniami a nawet sztucznymi wzniesieniami w tle, żeby całość wyglądała tak, jak w pierwszych odcinkach kręconych faktycznie w Miami.

ocenił(a) serial na 8
buka_power

Hm, to tylko świadczy o tym jak wielką kasę musi generować serial, skoro mogą pozwolić sobie na takie makiety i jeszcze dawać Hallowi min. 20 milionów za nowe sezony :) Ale cóż, teraz kiedy ludzie w internecie zwracają uwagę na każdą pierdołę to faktycznie jest sens dbania nawet o takie sekundowe ujęcia. Dzięki bardzo za takie informację, aż się zastanawiam skąd to wszystko wiesz :)

ocenił(a) serial na 8
Flantrenite

Zawsze interesowałem się takimi zakulisowymi sprawami, fajnie potem ogląda się serial, wiedząc, jak taki czy inny efekt został osiągnięty. W ogóle akcja całego serialu rozgrywa się praktycznie na przestrzeni kilkunastu przecznic, przykładowo trup z wężami leżał pod mostem, na którym rozmawiał profesor z Travisem. Ta sama dwójka łowila węże w tym samym miejscu, gdzie Dexter przetrzymywał Doekesa. A jak na ironię kilka morderstw Dexter popełnił w domu, w którym swego czasu mieszkała Debra. Generalnie świat Dextera jest bardzo mały ;)