Wszystko jest takie oklepane i typowe. Nic nie szokuje, nic nie zaskakuje - mnie jedynie zaskoczył fakt, że nadal próbują przyciągnąć widzów tylko golizną. Zero pomyślunku ze strony scenariusza i fabuły. Zupełny brak grozy, brak odpowiedniego nastroju i zapierającej muzyki. Ktoś napisał, że serial na miarę "Twin Peaks", ale niestety się mocno ten ktoś pomylił, bo w ogóle brak temu serialowi klimatu. Typowe dni z życia amerykańskiej społeczności, czyli NIC CIEKAWEGO!
Ja od ostatnich paru lat nie widziałem nic z lepszym klimatem. Dawno też nie widziałem lepszej sceny niż ostatnia z 4 odcinka, która była jednym ujęciem. Nie przypominam sobie nawet żadnej hollywoodzkiej produkcji w ostatnim czasie, która stała by na takim poziomie. Jeśli możesz wskaż mi coś bardziej godnego polecenia (skoro dałeś jeden na pewno będziesz miał sporo propozycji).
Masz chyba rację, że nic lepszego z seriali z ostatnich lat o podobnej treści się nie znajdzie :(
Co do tej ostatniej sceny z 4 odcinka to się nie czepiam (chociaż mnie osobiście to ona na kolana nie rzuciła), ale zauważ, że w tej niby 6-minutowej "nieprzerwanej" scenie akcji są dwa przerywniki akcji, w których to reżyser mógł krzyknąć "cięcie" i zrobić przerwę na nakręcenie kolejnej sceny (i zapewne tak zrobił). Mówię tutaj o scenie najazdu kamery do góry na wygenerowany komputerowo helikopter, kiedy obaj przechodzą do drugiego budynku i o scenie, w której kamera przechodzi z bliskiego najazdu otwartego domu na otwartą przestrzeń podwórka, kiedy obaj wychodzą zza kolejnego domu.
ale tego nie zrobił i gdzieś już na forum były cytowane wypowiedzi osób z ekipy filmowej, które potwierdziły, że ta scena była nakręcona na jednym ujęciem. znając życie, Ty jednak wiesz lepiej :)) a z tą golizną mnie rozwaliłeś, Ty chyba serio inny serial oglądasz
Wypisując takie gówno w Twoich komentarzach (bo z całym szacunkiem inaczej tego nie można nazwać) chciałeś sprowokować jakąś rozmowę, dyskusję? Bo to tak, jakbyś postawił tezę, że białe jest czarne i próbował ją za wszelką cenę obronić.
Dając ocenę "1" takiej produkcji, sprawiłeś że nikt Cie nie będzie brał na poważnie.
Rozumiem, że klimat może się nie podobać, albo muzyka... Ale to nie jest powód żeby tak ocenić tak dobry serial.
na 3h49m czyli 4 odcinki golizny bylo dokladnie policzylem przez 9m48s wiec okej ;) masz racje golizna :D czemu ludzie na tym forum troullujac chca zdeskrydytyowac dobry serial?
ja tam nie wiem bo nie bawie sie w poznawanie ludzi a na filmwebie jestem od samiutkiego poczatku istnienia a znajomych tutaj zero wiec nie wypowiem sie na temat ludzi tutaj :D
moze ... nie wiem. :P ale nie nawiazuje kontaktow tutaj bo... nie mam na to czasu (w sensie kolejny portal spolecznosciowy wirtuo..?) :D nie dla mnie zjady itp. bo nie mam na to czasu. kazdy ma swoja dziedzine :) pozdro :P
Dobre seriale to były kiedyś, a teraz to jest tylko jeden wielki marketing. Jak na razie to ten "Detektyw" po 4 odcinkach niczym nie zasługuje na tak wielką uwagę, ale być może chodzi twórcom o to, aby powoli rozkręcić ten serial, zachęcić do oglądania golizną, a na koniec zrobić takie zaskoczenie w biegu akcji, że nikt się nie będzie spodziewał? Ja jednak osobiście nie spodziewam się aby serial ten nieustannie się piął do góry i "rozwalił" widza pod koniec ;)
Kiedyś była komuna i też napiszesz że było to lepsze? Kapitalny serial, skoro nie rozumiesz to nie moja wina.
Konto od nie mal 10 lat, i system oceniania zero jedynkowy ? Wystawiasz albo 10 albo 1, nie ma w tym żadnego sensu, takie oceny są typowe dla kogoś w wieku 14 lat, ale mając konto tutaj nie mal 10 lat, raczej jesteś starszy.
Tak, uwielbiam programowanie ;)
Po prostu oceniam tylko te filmy i seriale, które zasługują na pochwałę i te, których obejrzenie było dla mnie stratą czasu.
Debilem może być tylko osoba, która sama na siebie mówi, że jest przygłupem (wystarczy spojrzeć powyżej). Dziwnym jest pisanie negatywnie o grupie, do której się przynależy, no czyż nie?
Czlowieku nie ma klimatu i muzyki właśnie ten klimat luizjany pokazuję tak wszechogarniający bezsenns zycia i zepsucia, że szok.
Hahahahah brak muzyki? Ty wiesz o czym piszesz? Serialu z tak perfekcyjnie dobraną ścieżką to nie było chyba nigdy. Groza bije z każdego kadru.
Tak jest, to nie to co kiedyś.... "Żar tropików"czy "Detektyw w sutannie" to były seriale. Klimat, muzyka, nastrój i scenariusz dopracowany w najmniejszym szczególe, by na konieć "rozwalić" widza zaskakującym finałem. I bez golizny!
@cameronpoe, nie prowokuj, albo zmień dilera.
widzę za to że np fimowi "wysyp żywych trupów" dałeś 10.... także dla mnie wszystko jasne. won do piaskownicy!
Gość jest wkur***cym trollem, ale podałeś zły przykład, bo akurat Wysyp jest majstersztykiem komedii osadzonej w realiach zombie. Dycha jak najbardziej się należy.
nie wczuwałam się zbytnio sprawdzając jego profil...i tego filmu nie oglądałam także całkiem możliwe że podałAm zły przykład :) Jak dla mnie każdy film z tematyką zombi to jakieś nieporozumienie dlatego tak napisałam a co to jest za film to szczerze przyznam że nie mam pojęcia, skoro taki majstersztyk to może się skuszę :) w każdym razie ja nie chodzę po innych forach filmów których nie lubię i nie hejtuję wkurzając przy tym innych bo gimnazjum skończyłam dawno temu a jak mam problem to idę biegać a nie wyżywam się w internetach jak jakiś życiowy nieudacznik. pozdrawiam
Trochę się zgadzam, trochę nie. Mianowicie - mnie ten serial nudzi. Oglądałem Hannibal (sezon 1, teraz wychodzi 2) tam już był motyw z porożem, morderstwami, jednak bohaterowie są bardziej przekonujący jak dla mnie. Tutaj na 4 odc. 1 akcja, lubię filmy czy seriale "mówione", bez akcji ...ale tutaj aktorzy jak dla mnie nie są wiarygodni.
Nie będę go oceniał, mam jedno pytanie - czy zaplanowany jest tylko 1 sezon, czy więcej.
Jak 1 - to dotrwam do końca, bo już i tak szkoda tych 4 h, a jak więcej to odpuszczam.
Pzdr.
Każdy następny sezon będzie inną historią innych detektywów z innymi aktorami.
Czytałem jakiś wywiad na zagranicznej stronie z Nickiem Pizzolatto, ten serial powstał od początku z nadzieją na więcej sezonów i następne historie nie będą wymyślane na siłe, bo zarys tego jak ten serial ma w całości wyglądać na papierze jako tako już ma.
to wszystko twoje zdanie. juz same zdjecia i moim zdaniem muzyka w zupelnosci wystarczaja aby ocenic ten serial pozytywniej niz ty to zrobiles.Doprawdy, malo trzeba ogladac by taki serial ocenic na nieporozumienie.
Dla mnie dycha. Gra aktorska, zdjęcia i klimat jest pierwsza klasa. Wszytko rozkręca się znakomicie i myślę, że będzie to jedyny sezon bo nawet hbo nie stać na tak znakomitego aktora jakim jest Mathew. Fakt, że czasem przynudzają te długie monologi, ale wystarczy wsłuchać się w ten niesamowity akcent i sens tego o czym gadają...napewno obejżę ten serial jeszcze raz w całości.
Pewnie oglądałeś z lektorem? Co?
Koleś najwyraźniej potrafi dawać ocenę 1 i 10 więc to chyba wyjaśnia wszystko.
Jak dla mnie serial miażdży. Ścieżka dźwiękowa jest niesamowita, zwłaszcza kawałek z początku. Gdy go słucham mam skojarzenia coś pomiędzy wstępem do Crime Story a piosenkami Nicka Cave. Jeśli chodzi o grę aktorską, to w mojej opinii jest to zupełnie inny level. Woody Harrelson idealnie pasuje do tej roli, chociaż jak pokazał w filmie Out of the Furnace spokojnie by sobie poradził grając bardziej mroczną postać. Natomiast Matthew McConaughey jest po prostu niesamowity. Jego epizodyczna rola w Wilku z Wallstreet przez moment przyćmiła DiCaprio. 3mam kciuki, żeby dzisiaj dostał Oscara. Czytając komentarze w rodzaju tych negatywnych powyżej, zastanawiam się czy oglądaliśmy ten sam serial. Jeśli tu nie ma klimatu, to gdzie on jest.? Od kilku lat coraz więcej czołowych aktorów zgadza się na granie w serialach. Jednym to wychodzi lepiej innym trochę gorzej. Ale oglądając takie perełki jak House of Cards czy właśnie True Detective jestem niesamowicie zadowolony, że dłużej można nacieszyć się ich wielkim kunsztem. Ciekawy jestem, kogo wybiorą do obsady w drugim sezonie? Lecz już teraz widać, że poprzeczka została zawieszona znacznie powyżej przeciętnej.