PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=654010}

Detektyw

True Detective
2014 -
8,4 162 tys. ocen
8,4 10 1 162411
7,8 56 krytyków
Detektyw
powrót do forum serialu Detektyw

"The killing"

ocenił(a) serial na 10

Ja polecam Wam również The Killing tegoż samego scenarzysty. Czuć że ta sama ręka za to odpowiada. Chociaż serial jest zrobiony na podstawie oryginału z Danii, niczego mu nie brakuje.
Detective jest bardziej mroczny i tajemniczy bardziej psychologiczny nawet, ale The killing podobnie trzyma w napięciu. Role są równie dobrze zagrane.

Messalina

Mi się bardziej podoba właśnie The Killing, bo zacząłem oglądać :)
Detektyw jest trochę nudny i wolno się rozkręca.
Najlepszym serialem ostatnich lat jest dla mnie genialny House of Cards ;p

matihara1983

Nudny? Dialogi są właśnie najmocniejszą stroną tego serialu, nie żeby tylko jedyną, ale są po prostu mistrzowskie. Ja nie nudziłem się nawet przez 1 minutę. Dziwne jest też używanie argumentu, że wolno się rozkręca skoro to serial i w dodatku Dramat/Kryminał.

ocenił(a) serial na 10
Demolka25

zgadzam sie, dialogi i klimat filmu lux!!niepozrny a mistrzowski serial

ocenił(a) serial na 10
matihara1983

jak się ogląda The Killing teraz gdy jest już w całości do ogarnięcia to ok, gdybyś oglądał/a na bieżąco to szlag by Cię trafił, gdy okazało się, że w ostatnim odcinku nic się nie wyjaśnia i na zakończenie sprawy trzeba czekać kolejny rok(do dziś wku...w mnie bierze jak sobie przypomnę ten numer)... aczkolwiek jak dla mnie równie genialny... sezon trzeci czyli drugą sprawę również gorąco polecam... generalnie oba seriale to, że tak napiszę moje klimaty... dla mnie jednak nr 1 Detektyw, może właśnie za to że jest tak "ślamazarny" wszystko odbywa się ze specyficzną flegmą, ponadto świetnie zarysowane i zagrane role głównych... w każdym bądź razie wszystkie wymienione przez Ciebie tytuły jak dla mnie arcydzieła sztuki telewizyjnej, w sumie również o każdym można napisać wymienione przeze mnie cechy, mają w sobie to coś, ten hipnotyczny klimat który nie pozwala ruszyć się sprzed tv i który sprawia, że chciałoby się kolejny epizod zobaczyć zaraz po zakończeni aktualnego... choć co powtarzam na każdym kroku Detektyw nie jest dla każdego...

jimi7

No nie, trzeba ten gatunek/klimat po prostu lubić. Jeśli ktoś szuka strzelanin i pościgów, to niestety oceni takie seriale nisko. Ale wg mnie, jeśli za czymś nie przepadam to tego nie oglądam. Szkoda, że nie wszyscy tak myślą.

Messalina

no proszę! nawet nie zwróciłam uwagi, że to ten sam scenarzysta :) a mój komentarz bo obejrzeniu pierwszego odcinka "True Detective" brzmiał "nareszcie godny następca mojego mrocznego The Killing" teraz już wiem dlaczego takie skojarzenie miałam....

ocenił(a) serial na 10
smerelerk

He, ale racja da się wyczuć już przy pierwszym epizodzie.

ocenił(a) serial na 10
smerelerk

Właśnie zaczęłam oglądać The Killing. I tu ciekawostka - reżyserowała go Agnieszka Holland:)

teslagirl

to daj znać jak Ci się podoba?

ocenił(a) serial na 10
smerelerk

Jestem totalnie zauroczona TD, ale chciałam coś obejrzeć w międzyczasie, bo te przerwy są nie do zniesienia.
Jest ok.
Jestem na poczatku, zobacze jak bedzie dalej