PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603904}

Dawno, dawno temu

Once Upon a Time
2011 - 2018
7,4 40 tys. ocen
7,4 10 1 39986
5,8 4 krytyków
Dawno, dawno temu
powrót do forum serialu Dawno, dawno temu

Kim jest Tamara?

ocenił(a) serial na 10

Jak myślicie, kim może być Tamara ? :D Czy jest jakąś magiczną postacią , czy zwykłą
"śmiertelniczką" ? :D Nie wiem czemu, ale kojarzy mi się z Pocahontas :D Tyle, że ona nie była zła
:D

elciasek4

* Jest śmiertelniczką, bo sama to przyznała:
http://imageshack.us/a/img10/7218/tamaraaugust2x18.jpg

* Jest Pocahontas,bo miała zdjęcie z babcią a w disney'owskiej wersji Pocahontas [nie wiem czy są inne wersje] jest babcia wierzba

* jest córką lub wnuczką postaci magicznej ale straciła kogoś w przeszłości przez magie i dlatego zdobyła wykształcenie naukowca by zbadać tą magię.

Tyle na razie ode mnie i czekam na to jakie kto ma inne pomysły.

ocenił(a) serial na 10
michu1945

no, no :D mam nadzieje, że jest Pocahontas :D

użytkownik usunięty
michu1945

Teoria z Pocahontas odpada. Rozumiem, że kolor skóry nie ma na ogół znaczenia w OUAT, ale w tym przypadku możemy pokusić się o założenie, że skoro Pocahontas była indiańską księżniczką, przed przybyciem czarnoskórych ludzi na kontynent amerykański, to nie może być czarnoskóra. Ponadto wiemy, że Pocahontas pochodzi z bardzo starego indiańskiego rodu, więc jej wygląd ma tutaj spore znaczenie.

Możemy też założyć, że ma jakieś powiązania ze światem magii - w OUAT każdy bohater jest pośrednio lub bezpośrednio związany z magią.

W przypadku Tamary bardzo pasuje mi powiązanie ze światem wróżek.
A) mieliśmy już czarnoskórą wróżkę
B) wiemy, że wróżki mogą się zakochiwać (Grumpy i Nova - producenci mogliby pokusić się o połączenie historii Tamary i właśnie miłości G i N)
C) Tamara szuka magii, co może być efektem jej rodzinnych powiązań z magią
D) jak już gdzieś tam napisałam, dla mnie cała ta akcja z Neal'em jest podszyta odrobiną magii

Tak z innej beczki - Tamara może być też lady Ginewrą :) Skoro Lancelot był czarnoskóry, dlaczego i Ginewra nie mogłaby być czarnoskóra? Ginewra była bardzo młoda, długi czas mogła spędzić w Avalonie, może jakiejś innej krainie. Ginewra nie była postacią magiczną, ale w mitologii celtyckiej kobiety często utożsamiano z magią.
Swoją drogą - fragment z polskiej wiki na temat Avalonu może dać nam spore pole do popisu - "Legenda mówi, że właścicielkami wyspy są piękne kobiety, czarodziejki, które oczekują na przybycie wielkich bohaterów. Dlatego Avalon często zwany jest także wyspą kobiet. Władczynią jest wieszczka, potrafiąca przepowiadać przyszłość, natomiast jej mąż jest strażnikiem, poruszającym się po morzu rydwanem, zaprzęgniętym w potwory morskie. Jednym z niewielu śmiertelników, którym udało się odnaleźć mityczną wyspę, jest według mitologii celtyckiej żeglarz Bran, któremu ukazała się wiedźma z gałązką jabłoni w ręku. Dała Branowi wskazówki, jak dostać się na wyspę."
Ale to już taka kompletnie luźna teoria.

użytkownik usunięty

W wyżej wymienionym fragmencie mamy:
Wieszczkę - w OUAT była wieszczka
Mąż wieszczki - strażnik - morski rydwan - nie było, ale ... podobno w 3. sezonie będzie Ariel, więc może to mieć jakiś związek
Żeglarz - mamy tutaj sporo piratów, może nawet i udałoby się wciągnąć w to Hooka :), szczególnie w sytuacji, kiedy ów żeglarza na Avalon przywiodła ...
Wiedźma z gałązką JABŁONI - czyli Regina

Mi teoria z pochodzeniem ze świata wróżek pasuje - Tamara mogłaby być Dzwoneczkiem, albo kimś takim.. Kojarzy mi się tak przez powiązanie z Nealem (który podobno może być Piotrusiem Panem)

ocenił(a) serial na 7
michu1945

to z Pocahontas mi pasuje, jak ją zobaczyłam to od razu sobie pomyśląłam, że to Pocahontas, a to, że mówiła, że jest śmiertelniczką jest mało istotne - mówiła też że kocha swojego narzeczonego :D

Pharea

Pasuje jak pięść do nosa. Już tu SusannahMia jasno wytłumaczyła dlaczego :P Pocahontas NIE MOŻE być czarnoskóra. To absurd do kwadratu i twórcy takiego faux pas nie mogą popełnić. Wyśmieje ich cały kraj za to, a i Indianie się mogą obrazić.
Mało to w USA indiańskich aktorek mają ?!

ocenił(a) serial na 7
pixi222

się okaże :D

użytkownik usunięty
Pharea

W takim wypadku jak INDIAŃSKA księżniczka może być czarnoskóra?

ocenił(a) serial na 7

chodziło mi o to, że w końcu się okaże kim jest owa tajemnicza Tamara. Już twórcy na pewno to wiedzą więc wystarczy nam tylko czekać

użytkownik usunięty
Pharea

Sorry za ten atak, zrzućmy moją nieuwagę na pogodę za oknem, moją niechęć do Tamary i pozytywne nastawienie do disney'owskiej Pocahontas i nieznośne oczekiwanie na kolejny odcinek :D

ocenił(a) serial na 7

spoko :) oczywiście to wina zimy - i długiej przerwy do następnego odcinka :) pozdrawiam

Z Mulan też zrobili jakąś mulatkę, to kto ich wie ;/

ocenił(a) serial na 10
elciasek4

Ona ma taką urodę... Ale Pocahontas do OUAT mi jakoś nie pasuje...

tygrum

Ale ustaliliśmy wraz z użytkowniczką "no_bo_co", że rasa nie jest ważna w OUat. Lancelot też był Afroamerykaninem.

ocenił(a) serial na 10
michu1945

no niby tak.. ale zapowiadali, że w tym sezonie będzie Pocahontas.. albo mi się coś pomyliło , stąd moje domysły :P

ocenił(a) serial na 10
michu1945

No, ale Ona naprawdę po prostu wygląda jak Pocahontas ;p
Chodzi mi o samą historię Pocahontas - ta postać nie pasuje - jest przeciez postacią autentyczną, ubraną w "słitaśny" filmik Disneya. To już Frankenstain, postać fikcyjna, ksioążkowa, bardziej do OUAT pasuje...

ocenił(a) serial na 10
tygrum

wybacz, ale ledwo kojarzę w ogóle te bajkę :D to było tak dawno temu, że mogę nie czaić :D

tygrum

Murzynka wyglądaj jak Pocahontas :P Z daleka dla krótkowidza może i tak hihihi.

elciasek4

Ja sie nie podejmuje wymyślania na własna ręke, ale na zagranicznych portalach pojawiły sie takie spekulacje: Tiana z disneyowskiej bajki "The Princess and the Frog", Calineczka, ktos zwiazany z Lancelotem, ktos z Piotrusia Pana (Wendy albo Dzwoneczek), ktoś z 'Małej syrenki (Ariel? Ursula?), Pocahontas. Jasmine

ocenił(a) serial na 10
sever

"ktoś zwiazany z Lancelotem"
W sumie, skoro pojawił się Lancelot, to powinna się pojawić Morgan le Fay ... :)

tygrum

Oo, to by było fajne! :) Uwielbiam tę postac.

sever

Aa, i jeszcze jedna (jak dla mnie bardzo prawdopodobna) spekulacja: czarownica z Oz.

sever

Która mogła utracić swoją magię...? Pasuje charakterkiem

ocenił(a) serial na 10
sever

oO to dobre by było :D

elciasek4

Jeśli tak, to poznamy to dopiero w trzecim sezonie, bo dopiero wtedy OUat pokaże tą krainę,

ocenił(a) serial na 10
sever

no więc właśnie, no więc właśnie :D zobaczymy ! :)

ocenił(a) serial na 10
elciasek4

po prostu Cora w nowym ciele:D

nicky11

Czy ja wiem.... Tak sobie mysle ze rownie dobrze Tamara moze okazac sie dobra. W koncu spiskuje z Owenem, a on ma dobre intencje - ja tam mu kibicuję.

sever

Mam nadzieję, że nie okaże się nagle dobra, z szlachetnymi intencjami, że niby tylko chciała pomóc Owenowi a magia po prostu ją fascynuje.
Cora nie żyje, Rumpel przeszedł w zasadzie na neutralność(działa kiedy mu to na rękę), względnie po stronie syna, kapitana Hooka prędko nie zobaczymy, Regina również wycofała się z aktywnego ataku, więc brak czarnego charakteru. Jednak jakby nie było antagonistów serial pogrążył by się w zastoju i nudzie. Potrzeba temu serialowi złego charakteru i na razie Tamara w tej roli ma się naprawdę nieźle. I mam nadzieję, że tak zostanie. I że ją na koniec pokonają i będzie happy ending. ;)

ocenił(a) serial na 10
elciasek4

Po ponownym obejrzeniu odcinka, myślę że Tamara nie jest postacią "z bajki". Natomiast jest z jakąś taką postacią powiązana...
W sumie.. Świat bez magii to doskonałe miejsce na zsyłanie potężnych magicznych postaci, czyż nie?

elciasek4

http://pl.wikipedia.org/wiki/Dziewczynka_z_zapałkami w dziewczynce z zapalkami tez byla babcia...

ocenił(a) serial na 8
elciasek4

Moim zdaniem Tamara jest człowiekiem ale jes jakoś zwiazana ze światem magicznym. Biorac pod uwagę, że zdjęcie babci było " jej skarbem" można założyć, że np. babcia ja wychowywała (czyli była sierota). Owen też stracił rodziców, matkę w sposób naturalny, ojca już chyba nie bardzo. Logicznym przypuszczeniem byłoby, że magia miała coś wspólnego ze śmiercia (lub zniknięciem) jej rodziców. Może potrzebuje magii do zemsty a może po to by w jakiś sposób odzyskać rodzinę. Jak było widać jest bardzo zdeterminowana, musiała mieć zatem jakiś konkretny cel na którym wyjatkowo jej zależy. To ja połaczyło z Owenem, wspólna sprawa. Możliwe jest również, że sama babcia jest jakoś z magia zwiazana lub pochodzi z magicznej krainy. Może faktycznie lady Ginewra, chociaż równie dobrze ktoś zupełnie inny. Pamiętajmy , że czas inaczej płynie w naszym świecie. Mogła się zestarzeć.

berdiczek

Moją uwagę zwróciło, że powiedziała coś o szukaniu przez bardzo długi czas. Sposób w jaki powiedziała 'very long time' sprawił , że przyszło mi do głowy, że ona ma setki lat.

ocenił(a) serial na 8
Nina_Lafairy

Też może być. "Bardzo długo" to też pojęcie względne. Mogła równie dobrze szukać od dziecka.

berdiczek

Oczywiście, ale sposób w jaki to powiedziała takie myśli we mnie wywołał.

berdiczek

Tamara jest morderczynią więc na moje nie będzie ani Pocahontas ani inna dobra pustacią z bajki.
Co najwyżej mogłaby być jakaś czarownica ale ta kwestie rozwiązał już post poniżej.

elciasek4

Tamara jest człowiekiem i nie ma żadnej drugiej tożsamości...
www.youtube. com/watch?v=aBDqQA9OpdA&feature=player_detailpage#t=475s

Derisor

I druga ciekawa rzecz to Neal, chyba ma drugą tożsamość bo tak zasugerowali Horowitz i Kitsis. I na pewno nie jest to Peter Pan.

ocenił(a) serial na 10
Derisor

nie wchodzi link :((

ale dzięki za info ;))

ocenił(a) serial na 10
elciasek4

wystarczy sobie 'com' przesunąć w lewo

ocenił(a) serial na 10
nicky11

haha sorka :D już nie ta pora :D fakt ;-) dzięki! :D

i tutaj wszystko mamy jasne :D

elciasek4

Wklep sobie na youtube: Sarah Chalke on "How To Live With Your Parents," "Grey's," "HIMYM," & "Once" oraz oglądaj od 8:27 do 8:50, bo wtedy mówią tylko o Tamarze.

elciasek4

kluczem do odpowiedzi kim jest Tamara jest jej babcia, tak mi się przynajmniej wydaje. to ona może być postacią bajkową.

ocenił(a) serial na 10
Radosnysmutek

bardzo prawdopodobne ;))

elciasek4

Możliwe, że jej babcia jest córką tej wróżki co została rozszczepiona na atomy przez Rumpla w epizodzie 1x04?

ocenił(a) serial na 10
elciasek4

A ja jakiś czas temu pomyślałam, czy Tamara to nie przypadkiem dorosła Wendy z "Piotrusia Pana". Niemagiczna - ale wiedząca, że magia istnieje...
Ale po tym odcinku 2x18 i zobaczeniu jej 'charakterku' zmieniłam zdanie...
(w sumie może też okazać się wnuczką Wendy....)

ocenił(a) serial na 10
elciasek4

Moim zdaniem Tamara jest Dzwoneczkiem z Piotrusia Pana. Tak mi się skojarzyło, po pierwsze jak porwała Haka, a po drugie, że zabrała Henriego do Nibylandii, jakby pracowała dla tego tajemniczego, mrocznego Piotrusia.

Cherlindrea

* Jest śmiertelniczką, bo sama to przyznała:
http://imageshack.us/a/img10/7218/tamaraaugust2x18.jpg

* Tamara NIE MA ŻADNEGO ODPOWIEDNIKA w świecie baśni i jest tylko osobą ze Świata Bez Magii
http://www.youtube.com/watch?v=aBDqQA9OpdA (oglądaj od 8:27 do 8:50, bo wtedy mówią tylko o Tamarze.)

Pozdrawiam i podziwiam za fantazje oraz wyobraźnię.