Daredevil: Odrodzenie (2025)
Daredevil: Odrodzenie: Sezon 1 Daredevil: Odrodzenie sezon 1, odcinek 4

Daredevil: Odrodzenie | Sic Semper Systema

52m
7,9 593  oceny
7,9 10 1 593
Daredevil: Odrodzenie
powrót do forum s1e4

Czy tylko ja odczułem vibe Grzegorza Florydy patrząc na wątek tego ziomeczka co ukradł popcorn? Złodziej i narkoman robiący z siebie męczennika? xD

BigVuVu

Jeszcze do tego ogólnie hipokryta i cham bez kultury, wielce płakał jak go traktują ale sam cały czas naśmiewał się i obrażał Matta na tle tego że jest niewidomy.

ocenił(a) serial na 6
BigVuVu

W ogóle ten wątek będzie miał jakąś kontynuacje? To było dziwne. Ej zasztyletowałem kogoś na ulicy i chcę zawiasów, bo to w sumie mój pierwszy raz.

ocenił(a) serial na 8
BigVuVu

Reakcje na Twitterze "Wow, ale to była mocna i prawdziwa scena", a mnie strasznie wkurzył ten wątek.

Koleś cały czas jedzie po naszym bohaterze, a wszystkie swoje przestępstwa zwala na "system".
"Przez system dostałem 30 dni kary i spóźniłem się na spotaknie" To ja takie - dlaczego dostałeś 30 dni kary? Może za popełnione PRZEZ CIEBIE przestępstwo? Gdybyś nie popełnił przestępstwa nie dostałbyś 30 dni kary i mógłbyś przyjść spokojnie na spotkanie. Ale nie... Lepiej zwalić na system....
"Oni wolą 5 razy więcej wydać, żeby mnie zamknąć niż, żeby mnie nakarmić"... To już wgl xD Najlepiej, żeby "system" go karmił, a on sobie normalnie robił, co chce, popełniał przestępstwa i nie ponosił za to żadnych konsekwencji. I jeszcze Matt przyznaje mu rację xDDD

ocenił(a) serial na 8
HesusHernandezMartinez

Jestem przerażony tym jak bardzo oglądacie np ten serial bez zagłębiani się w bardziej złożone procesy. W ogóle nawet nie zakładacie że jakaś scena moe nie mieć jednoznacznego przekazu?

Samo ocenianie go jako drugiej osoby pomimo że mówi że przez całe życie nic nie miał. nie dano mu szansy musi jeść odpadki a zjedzenie głupiej kukurydzy było jego najwiekszym marzeniem i że za byle drobnostkę miasto odebrało mu poprzednio nawet bony żywieniowe dla najbiedniejszych musiałżebrać, etc.

A jednocześnie uznajesz że masz prawo ze swojego wygodnego fotela , który kto wie może odziedziczyłeś po rodzicach, , popijając cole oceniać zachowanie innych pomimo, że jedyne co możesz zaoferować to teoretyczny wykład zezłyszany gdzieś że mógł się wziąść do jakiejś roboty.

Gdybyś na maturze dostał zadanie dokonania analizy tego odcinka. To za taką powierzowną interpretacje dostałbyś 1 z miejsca. To tak jakbyś na pytanie KIM BYŁ ALBERT EINSTAIN odpowiediał BYŁ NAUKOWCEM Z WĄSAMI

Prawda wyjątkowo wnikliwa obserwacja

ocenił(a) serial na 8
Bartekh28

Nie, to nie jest „powierzchowna interpretacja”. To jest nazywanie rzeczy po imieniu i trzymanie dorosłych ludzi za odpowiedzialnych za ich czyny. Gość w serialu nie tylko nie bierze odpowiedzialności za swoje decyzje, ale jeszcze jest chamski wobec tych, którzy próbują mu pomóc – a potem robi z siebie ofiarę, bo „system”. Tyle że ten system nie zmusił go do kradzieży i łamania prawa. To były JEGO wybory. I przez JEGO wybór spóźnił się na spotkanie i przez JEGO wybór odebrano mu świadczenia.

Tłumaczy kradzież popcornu tym, że nie miał pieniędzy, ale miał ochotę – serio? To jest argument? Mnie też nie stać na wielomilionowy jacht, ale nie wsiadam na cudzy i nie mówię: „kocham morze, więc musiałem”. To nie empatia, to absurd.

To nie jest analiza społeczna, to jest wybielanie. I właśnie przez takie podejście – że taki przestępca to musi być „ofiara systemu”, a każdy, kto to kwestionuje, to „uprzywilejowany ignorant z colą w ręku” – mamy teraz ludzi, którzy nie wiedzą, gdzie kończy się empatia, a zaczyna usprawiedliwianie patologii.

Przykład z maturą zabawny, serio – jakby „trafienie w klucz” u kogoś sprawdzającego miało być ostatecznym dowodem na głębię analizy xD A co do Einsteina – „naukowiec z wąsami” to może i skrót, ale przynajmniej zgodny z faktami. Gorzej, jak ktoś na siłę dorabia emocjonalne warstwy tam, gdzie wystarczyłaby uczciwa, trzeźwa ocena sytuacji.

BigVuVu

Przypomnę całość:

1. Osadzony, mimo że dostał dobrego prawnika za darmo - wyzywał go od ślepców.
2. Osadzony, wypierał się kradzieży, mimo że były nagrania
3. Osadzony, sprytnie próbował zrzucić wine na skrulle (potrafiające zmieniać kształt i przybierać twarze innych ludzi)
4. Nawet gdy osadzony przyznał się do kradzieży, nadal nie widział swojej winy
5. Osadzony miał ponoć 30 zatrzymań, dostawał wielokrotnie zawiasy, czy jakieś krótkie kary typu 30 dni
6. Miał pretensję do policji, że wyżera mu chrupki które sam ukradł.

Powiedzcie mi czy istnieje bardziej roszczeniowy murzyn, który jest tak głupi, że woli kraść płatki po 3~4 dolary, zamiast wziąć się do uczciwej pracy?