Witajcie, mam pytanie dla fanów książek na których podsatwei powstał serial.
Jak dokładnie serial odwzoruje te książki?
I ile jesrt części? Na hataku pisało, że 11, ale w Polsce jakieś tylko 4. Mógłby mi ktoś napisać tytuły po kolei?
1.Dead Until Dark (Martwy aż do zmroku)
2.Living Dead in Dallas (U martwych w Dallas)
3.Club Dead (Klub martwych)
4.Dead to the World (Martwy dla świata)
5.Dead as a Doornail
6.Definitely Dead
7.All Together Dead
8.From Dead to Worse
9.Dead and Gone
10.A Touch of Dead
11.Dead in the Family
Jak na razie przeczytałam 5( jestem w trakcie) i powiem Ci, że to nie jest odwzorowywanie tylko bazowanie ; ) Dużo istotnych faktów jest zmienionych. Nie wiem czy widziałaś/eś odcinek, w którym Bill zabija pracownika Fangtasi? W książce zabija go Eric Albo stworzycielem Erica w książce nie jest Godric tylko kto inny, a Godric jest ledwie wspomniany.. To takie przykłady, żeby pokazac Ci, że książka i serial nie są sobie wierne. Pytaj jak trzeba coś jeszcze.
przeczytałam 9 części i jestem w trakcie czytania 10.
wg mnie niektore watki, ktore sa istotne w ksiazce sa ledwo poruszane w serialu, natomaist rzwooniete w serialu sa znikome w ksiazce.
[SPOJLER]bardzo ciekawi mnie jak będzie rozwijala sie znajomosc sookie i erica, bo w ksiazkach zajmuje on znaczaco miejsce billa w sercu sookie. jesli chcesz znasz jakies watki bądź cokolwiek o ksiazkach pisz smialo, chetnie odpowiem an pytania ;)
dzięki Wam:) Naprawdę dużo pomogłyście, a ile książek jest wydane po posku? W sumie czytam po ang dużo, ale ang trudniej zdobyć i są o wiele droższe.
A czy Eric przepraszam nie jest bratem Sookie?
w internecie można znaleźć nieoficjalne tłumaczenia 9 książek na e-book no i już powoli 10 część.. serial za bardzo odbiega od książek,ale wielbiciele wybaczą;))
po polsku 4, tzn. 4 ma swoja premiere 30 czerwca.
Nie ; o Eric jest właścicielem Fantagasii, a bratem Sookie jest Eric ;)
hej, mam jeszcze pytanko, ktoś tu powiedział, że Sookie ciągło do Erica, w jak dużym stopniu? Bo on mi się zaczyna podobać w serialu:D Bill za to ani trochę
SPOILER!!!! Jeśli chodzi o książki, to Sookie bardzo ciągło do Erica;) Już w 4 tomie byli razem, jednak potem to się wszystko pogmatwało, i Eric musiał się mocno postarać, by odpędzić konkurentów. Aktualnie jestem po ostatnim 10 tomie - i jak na razie wygląda na to że Sookie będzie z Ericiem (taką tam sztuczkę, w zasadzie wampirzy rytuał Eric przeprowadził, dzięki któremu Sookie została taką jakby jego żoną ;) już na wieki wieków amen... Tzn, mam taką wielką nadzieję;)
BTW. Ja też za Billem nie szaleję;) Viking lepszy 150 razy, heh.
wow... wiecie co? Teraz to mnie porządnie nakręciliście na te książki:d A Eric w książce też jest taki zły jak w serialu?
Wypraszam sobie, jaki zły;) Nie no, wiem o co Ci chodzi...W książkach Eric rzeczywiście jest jakby bardziej łagodny. No i większy z niego "jajcarz", że tak to ujmę;) Poza tym jest bardziej gadatliwy. W serialu natomiast mamy takiego macho-twardziela, którego z pozoru nic nie rusza. Ale myślę że już wkrótce Eric pokaże tą swoją Jaśniejszą Stronę, hehe;) Inaczej chyba Ball mnie wkurzy...
czytałam o jakiejś scenie seksu pomiędzy Sookie i Billem która iałą być w trzecim sezonie, więc niestty jak na razie nie ma tam żadnej chemii pomiędzy nią a Ericiem:/
no to się zabieram za nie:) Ale pewnie mi to długo zejdzie, bo sama piszę, dużo oglądam i czytam
Nie pamiętam już zbyt dobrze ale chyba Sook powiedziała Ericowi żeby nigdy nie ważył się tego robić :)
Był taki motyw, że jej się smutno zrobiło, że Eric będzie zawsze taki idealny a ona nie.. Myślę, że ją przemieni :)
Czy ktoś przeczytałem 11części książki?
Jeśli tak to jak to się kończy w książce?
i są jakieś informacje ile HBO będzie kręcić sezonów? Wiem, że 4 na pewno, ale ile w smie?
pewnie tak długo aż spadnie oglądalnośc.
Ej, jak zmienić avatara? wiem, że zupełnie nie na temat, ale mnie krew zalewa. Jak dodałam nowy obraze w ustawieniach to pojawił się tylko w moimn profilu i jak udaje mi się ustawić go na avatara to za chwilę i tak jest inny,
SPOILERY KSIĄŻ!KOWE
Książek ogółem jest 10;)
i się nie kończą;) będzie ciąg dalszy.
Ogólnie Sookie zostaje żoną Erica, a w ostatnich scenach książki jego przyrodni braciszek;) ( wiem WTF) zabija ich wspólnego Makera, któRym (niespodzianka) w książkach nie jest Godric:) (jeszcze większe WTF;)
Właśnie zbliżam się do końca drugiego sezonu i nareszcie leci jakaś akcja z Erickiem! Bill mnie denerwuje, może nie jako sama poostać, ale ten koleś wygląda na 50 nie na 30, i jakiś taki wątły i chudy wygląda przy wszystkich, chyba wszystko co sookjie w nim widzi to przez krew ktora jej wipil
nie jest zadowlony, ale nic nie może zrobic. Sookie konsekwentnie wyrzuciła go ze swojego życie. Jednakże ciagle coś tam do niego niby czuje(sentyment?). Wspomina go jako swojego pierwszego kochanka. Bardzo jestem ciekawa 11 czesci, poniewaz w 10 czesci pojawia sie wampirzyca, ktora byla stworzona dla billa przez Lorene wiele lat wczesniej i Bill wydaje sie byc bardzo usatysfakcjonowany, poniewaz wyglada ona jak jego żona Caroline. Sookie ma wtedy pewne uczucie zazdrości, co zresztą zdradza.
nie mówcie mi ze Sookie wyjdzie za billa! Skonczylam wlasnie drugi sezon i mnie to wnerwilo, zaczynam zaniedlugo trzeci
SPOILER
Na początku wydaje się być zazdrosna o tą wampirzyce, jednak dochodzi do wniosku, że Bill zasługuje na szczęście :)
trinityR, nie mart się. Nie ma szans by Sookie wyszła za Billa :)
no to dobrze;d tak w ogóle to jesetm odosobniona w tych odczuciach, że Bill jest taki stary, chudy i w ogóle nie fajny:D?
Najwyraźniej kiepsko szukasz.Tutaj są wszystkie części http://chomikuj.pl/szokobum/eBooki/Harris+Charlaine/Sookie+Stackhouse
zgadzam się, później Sookie jest zadowolona, że Bill znalazł kogoś,bo zasługuje na szczęście..a Sookie ma przecież Erica;)
cześć, wiecie coś może na temat wydania 11 części o Sookie? I ile w ogóle tych książek ma być? Trochę się tego już za dużo robi...
W Stanach wychodzi w maju :)
a tutaj pierwszy rozdział: http://www.charlaineharris.com/DeadReck_1.html
hej moglabys mi powiedziec gdzie kupilas te tomy ja mam 7 a reszty nie moge dostac i niewiem gdzie szukac a i po polsku bym prosila
Ja się bardzo zawiodłam na serialowej wersji... a najbardziej przez to że w 3 seri Bill nadal jest z Sookie a ta w książce zrywa z nim na dobre... no i.... w podejrzę 8 odcinku jest pokazane jest jak... Eric (!cholera mój ukochany Eric!!!) liże się z "nałożnicą" ( facetem, partnerem) króla wampirów i prawie uprawiają sex.... myślałam że się zapłaczę na śmierć i porzygam takie piękne ciało a tak bezczeszczone:D Mam nadzieję że w końcu połączą Sookie z Ericiem tak jak jest w książce... dla mnie postać Bila może zdechnąć... nie lubię go... zarówno książkowego jak i serialowego hmm... ogólnie krótko mówiąc Serial straaaaaaasznie różni się od oryginału i moim zdaniem jest tez o wiele gorszy ale mimo to oglądam to...