Oczywiście, że tak. Czekam już na jakąś akcję w mediach, że powinni ten serial zdjąć z anteny. Oni chyba sugerują, że wampirzyca Jasona jest z Polski. W końcu powiedział, że ona jest Europejką :D
Bardzo miłe zaskoczenie! Wielki punkt dla tego kto to wymyślił ;) Sam obraz jednak pasuje do tej wampirzycy tak jak myszy końskie siodło ;P
Jestem kobietą. A moja wypowiedź to był sarkazm... ludzie, opanujcie się na tym filmwebie, bo robicie tu gwiezdne wojny, a kłócicie się o seriale i filmy czyli najniższy chyba rodzaj sztuki. Luz blus
Drogi kolego, koleżanka żartowała. A sarkazm w jej wypowiedzi widać z kilometra. Przeczytaj tamtą wypowiedź jeszcze raz. Może tym razem z większym dystansem.
Spoko. Już postanowiłam, że na starość zrobię badania nad filmwebem, bo tu takiego braku zdolności czytania ze zrozumieniem i chęci obrażania się nawzajem nie widziałam nigdzie :D. Bardzo mnie to śmieszy i każdy komentarz odbieram w sumie z uśmiechem, bo tacy kozacy tu są, że Ukrainie takich brakuje. A teraz zredaguję wypowiedź:
'Fajnie, że ten obraz tam dali! Podoba mi się ten polski akcent! A teraz tylko zaślepieni Prawicowcy będą pisać do biskupa o zdjęcie z anteny serialu. Tfu! Tfu!" Czy kolega @Mariusz26lat zrozumiał mój przekaz? Jak nie, to już nie wiem jak napisać :/
Ja też kocham ten serial. Nawet oglądam od początku. Ja tylko zasugerowałam, że może się to komuś w naszej Polsce nie spodobać. Szczególnie fanatykom :)
Chryste Panie. Zrozum wreszcie, że to był żart. To było napisane z przekąsem. Nie wiem czy serio nadal tego nie widzisz czy w tym momencie robisz sobie z nas jaja?
Tak, dobrze widziałeś. Według mnie było to bardzo niesmaczne i niekoniecznie trzeba być katolikiem, by mieć takie odczucie. I standardowe stwierdzenie w takiej sytuacji - założę się, że twórcom nie starczyłoby odwagi umieszczać w takim miejscu podobiznę Mahometa, Koran, menorę lub Gwiazdę Dawida.
Ale to nie o to chodziło, to był po prostu jej pokój. Nie miałaby gdzie mieszkac u Jasona, nadaje się tylko piwnica więc zaaranżowali ją tak żeby jej się podobało. Chyba nikt nie zdejmuje specjalnie krzyży w domach i świętych obrazków:)
Symbolika religijna ze swojej natury jest tematem bardzo wrażliwym i konfliktogennym. Obraz Matki Boskiej Częstochowskiej jest tak jakby główną relikwią Polaka-katolika. Żaden Polak-katolik nie wymieniłby Świętego Obrazu za relikwie takie jak Święty Graal, Całun Turyński, Chusta z Oviedo, Korona Cierniowa czy Krzyż Pański razem wzięte. Jest to nierozwiązalnie związane z narodowym maryjnym odchyleniem polskiego katolicyzmu. Można w Boga wierzyć lub nie wierzyć, teologicznie ten kult maryjny i niejako bałwochwalczy może irytować lub nie, jednak dla pokaźnej grupy społecznej Obraz Częstochowski jest nienaruszalnym symbolem i zwyczajnie należałoby to uszanować. I jak już wcześniej pisałem - nie potrzeba tutaj niezwykle silnej wiary. Wystarczy zwyczajny zdrowy rozsądek i szacunek dla drugiego człowieka.
Rozumiem o co Ci chodzi, ale nikt nie chciał nikogo obrazić. Polacy chyba są postrzegani na świecie jako bardzo religijni i chyba chcieli to w ten sposób podkreślić.
Ja z kolei nie chcę tropić żadnych antypolskich czy antykatolickich spisków, jednak twórcy popisali się tutaj głupotą i wzbudzili mój niesmak (który był na szczęście jedyną łyżką dziegciu w tym naprawdę dobrym odcinku). Skoro dowiedzieli się, że ten obraz jest tak atrybutem polskości powinni uwzględnić aspekt jego "świętości". I nie jest to żadna nasza polska specyfika. Podobnie wyglądałaby sprawa, gdyby scena seksu oralnego miała miejsce przed zdjęciem Ataturka w przypadku Turczynki, Matki Boskiej z Guadalupe w przypadku Latynoski czy Kamienia z Mekki w przypadku Arabki. O ile muzułmanie są jacy sobą i obrażanie ich symboli łatwo może skończyć się spaleniem jakiejś pobliskiej ambasady amerykańskiej a Latynosi stają się coraz bardziej znaczącą siłą w USA, to Polonia i Polacy jak zawsze są zbyt słabi i mało znaczący, by obawiać się jakiś ewentualnych nieprzyjemności.
Przypomnijcie sobie aferę, która wybuchła, gdy okazało się, że jedna z głów nabitych na pal w "Grze o tron" była ucharakteryzowana na głowę Georga W. Busha. W USA wybuchł prawdziwy skandal i nie miało znaczenia to, że Bush był mało popularnym republikańskim prezydentem. Prezydent to prezydent. Żywy symbol państwa i demokracji amerykańskiej. Ferment był tak oczywisty, że nikt nie zastanawiał się nad tym, czy w wersji DVD zmienić ten drobny szczegół.
Violet nazwała siebie zagorzałą, średniowieczną katoliczką, dodatkowo Jason wspomniał, że jest Europejką - można więc przypuszczać, że jest z Polski. Skoro Polacy uwielbiają ten obraz i w wielu domach wisi on koło telewizora czy w sypialni (widziałam na własne oczy), dlaczego twórcy serialu nie mieliby założyć, że wampirzyca-katoliczka chciałaby go mieć u siebie w pokoju? To uwiarygodnia postać.
Nie nawołuję do żadnej krucjaty przeciwko "TB", a samą postać Violet uważam za ciekawą (w końcu Polka w serialu HBO nie jest przaśną ubogą emigrantką). Nie polemizuję z liberalno-lewicowym charakterem tego serialu, gdyż taki był zamysł twórcy i jest on bardzo interesujący. Co więcej w jednym z wywiadów dla "Filmu" aktor grający Alcida przyznał się do swoich katolickich przekonań i zaprzeczył, by były one jakąś przeszkodą do występowania w "TB".
Chodzi o sam fakt uczuć religijnych i wrażliwości na nie. Niekoniecznie muszę być Polakiem i katolikiem, by widzieć w tej scenie coś nieodpowiedniego. Gdyby Obraz Matki Boskiej Częstochowskiej pojawił się w innej scenie, neutralnej, byłoby to bardzo dobre posunięcie twórców. Jednak z obiektywnego punktu widzenia należy uznać, że pokazanie seksu oralnego z tym obrazem w tle przekroczyło granice dobrego smaku mając na względzie uczucia rzeszy bogoojczyźnianych katolików. Taki jest mój punkt widzenia abstrahujący od jakichkolwiek przekonań religijnych i światopoglądowych.
Wszystko co miałem do powiedzenia na ten temat zawarłem już wcześniej i pisanie o tym po raz kolejny innymi słowami jest bezcelowe. Dalsza dyskusja nie ma sensu, gdyż albo ktoś posiada wyczucie w kwestii wrażliwości innych ludzi, albo nie.
Tak tylko jeszcze zaznaczę, że (jak napisałam zresztą niżej) uważam, że w umieszczeniu tego obrazu w tej scenie nie ma niczego, co świadczyłoby o nieszanowaniu przekonań katolików.
Niestety po Twoich wypowiedziach skłaniałabym się ku tezie, że nie chodzi tu o wrażliwość, a o nadwrażliwość
Doskonale to rozumiem i szanuję Twoje zdanie, dlatego nie ma sensu kontynuować tej dyskusji, gdyż nic więcej merytorycznego do niej nie jesteśmy w stanie dodać. :)
Z której strony Twój punkt widzenia jest w tej sytuacji obiektywny? Jak już zostało wyżej napisane, Violet jest Europejką i mocno wierzącą katoliczką, więc obraz Matki Boskiej w jej pokoju nie jest niczym dziwnym, a że jedynym czasem, jaki pewnie w tym pokoju spędza są momenty kiedy śpi bądź uprawia seks z Jasonem, więc obraz "debiutował" w tej aranżacji właśnie w tego typu scenie, nie widzę w tym nic zdrożnego
Według strony o TB jest Polką i ma polskie nazwisko - Violet Mazurski. http://trueblood.wikia.com/wiki/Violet_Mazurski
Ale chyba nie było o nazwisku wzmianki w serialu, hmm
Ale co do tego że najlepiej pojechać po katolikach "bo nie odszczekną" to się zgadzam.
To nie grozi poważniejszymi konsekwencjami i stwarza iluzję lewactwa. Ale na islam ręki nie podniosą, takie "kozaki". Bo się boją. A katolików nie trzeba.
Taka tam "odwaga" dla picu;)
Jak nie odszczekną ? mało to w nas odszczekują nawet za byle co ?? :P
Muzułmanie (co niektórzy) jedynie szczekają ostrzej i bardziej po barbarzyńsku.
Miało być "u nas" ;) Nie pisałam o zaczepianiu konkretnie nas, a o medialnych jękach KK, Terlika, tego Nowaka, Radia Maryja, dziadków pod krzyżem itp. :P
Oj tam, jęczą wszyscy na wszystko nie tylko katolicy;P Rydzyka nawet z gęby nie kojarzę, wiem tylko że chyba taki grubszy gościu w okularach, ale jak nie dadzą podpisu to się nie skapnę nawet jakby mi pól dnia przez ekran skakałXD
Dokładnie, zgadzam się z Tobą.
Nie rozumiem jak obraz może kogoś obrazić? To nie wolno uprawiać seksu gdzie są obrazy religijne?
Ciekawe stwierdzenia mają niektóre osoby :)
Ale ja jestem ateista i lewak tak więc może się nie znam?
Pozdrawiam ;)
przecież nikt nie twierdzi,że obraz kogoś obraził ;)
P.S
Lepiej bądź ostrożny co do publicznego chwalenia sie poglądami religinymi i politycznymi.
Dzięki że wrzuciłeś mnie do tego pretensjonalnego wora;P
Juź ni cholery nie można se pożartować.
Jakiego pretensjonalnego wora? :)
Po prostu żartowałem z tego, że współczesne wyobrażenie Świętego Graala (również moje) zostało ukształtowane przez "Ostatnią krucjatę", a niewiele osób wie, że zgodnie z tradycją Kościół Katolicki uznaje za Graala pewien kielich z Walencji. :)
Ostatniej krucjaty to ja nie widziałam, a Graala najwcześniej to ja kojarzę z Sailor Moon, eheheh.
Nie no jaja se robię, ale ten motyw był poruszany już w tak wielu filmach, że tego obrazu się nawet wyjąć ze łba już nie da;)
Oczywiście "Sailor Moon" oglądałem (należę do tych chłopców dla których Bunny była pierwszą nagą kobietą w życiu), ale tego Graala nijak nie kojarzę. Jak widać interesowały mnie tam inne wątki. :)
No jak, przecież Bunny z niego czerpała swą mocXD Nie no, tam w ogóle nie było odniesienia do kwestii katolicyzmu chyba...Może i dobrze bo jak Japończycy się biorą za to religię chrześcijan to wychodzą naprawdę porąbane kwiatki. Które uwielbiam, nawiasem mówiącXD Takie Angel Sanctuary, manga zwłaszcza, MIODZIO.
No, mama mi nie kazała tych zberezeństw oglądać, (oczywiście nie słuchałam;) jak określała SM Xd a i pamiętam jej koleżankę która jej non stop kadziłą że swojej córci też zabrania oglądać bo tam nic tylko jakieś chore demonyXD