Coś mi się przestało zgadzać w kwestii Romka - przecież Sajkowscy jeszcze w pierwszym
sezonie nie byli Żydami. W getcie chodzili do kościoła (katolickiego) i próbowali się stamtąd
wydostać, twierdząc, że są tam przez pomyłkę.
A nagle w czwartej części Romek jest Żydem?!
A ten znów powiedziął co wiedział, znawca sztuki filmowej. Czy Ty już naprawde nie masz nic lepszego i ciekawszego do roboty tylko katować sie serialem którego nienawidzisz.?? Co za dziwadło z ciebie- już z miesiąc wysilasz sie na tym forum, mieszając ten serial z błotem i jeszcze chyba nikogo nie przekonałes. Komu się podoba i tak będzie oglądał więc daj sobie spokój człowieku. Poogladaj dokumenty na Discovery czy coś i przestań już tu ujadać.
Jeśli przekonam przynajmniej jedną osobę ze ten serial to badziew pod praktycznie każdym względem to będzie mój sukces :)
Coś słabo sie jednak starasz, albo kiepskie masz argumenty bo na razie nie przekonałes ani jednej.
A dlaczego? Jesteś z konkurencji? Co Cię obchodzi, co myślą inni o tym serialu?
Ja na przykład uważam, że to jeden z najlepszych polskich seriali ostatnich lat. Wisi mi , czy jest logiczny, czy jest zgodny z wojenną rzeczywistością. Ale podoba mi się akcja szpiegowska, a w czwórce dodatkowo kryminalna. Jest po prostu ciekawy.
Badziewne są seriale typu Usta, usta. I wiesz co? Rozwiązałem problem tych seriali w najprostszy sposób. Nie oglądam ich i mam spokój :) Tobie polecam podobne rozwiązanie kwestii Czasu honoru. Nie oglądaj, a będziesz miał spokój.
Jakiej konkurenci ? w tym kraju wszyscy robią seriale po najmniejszej nili oporu i jak widać większość widzów jest na tyle tempa ze to chwyta i się zachwycają tandetą. Ponoć o gustach się nie dyskutuje ale jak dla ciebie serial który jest tandetnie wykonany, kiepsko zagrany akcja w nim jest kompletnie nie logiczna i bez sensu jest dla ciebie dobrym serialem to tylko pogratulować takiego zrytego gustu.
Dlaczego chcąc oglądnąwszy sobie serial o drugiej wojnie światowej jestem zmuszony oglądać produkcje z USA o amerykańskich bohaterach. Jestem zmuszony bo alternatywy nie ma. Gdy przychodzi czas jakiejś historycznej rocznicy to w mediach lamenty ze Polacy włączyli na wszystkich frontach drugiej wojny a świat o ich nie pamięta. A jak się w końcu wzięli za kręcenie serialu o polakach walczących w drugiej wojnie to zmyślają jakieś niedorzeczne historyjki. Czyżby setki tysięcy polaków walczących w wojnie nie dokonało niczego co nadawało by się do ekranizacji i trzeba zmyślać ???
No dobrze. Ale co kogo obchodzi twoj gust? Nie podoba sie serial? Nie ma obowiazku ogladania. Obejrzyj sobie Klan.
A co cie obchodzi czy kogoś obchodzi mój gust :) Nie ma obowiązku czytania i komentowania moich wypowiedzi. nie podoba cie się moje zdanie to idź oglądaj ten swój tandetny serialik. Jak chcesz pogadać to podaj jakiś konkretny argument na obronę tego serialu ? Jak nie po o co tracisz czas ;)
Powiedzmy, ze bawi mnie dokarmianie trolli :)
A ty gadasz jak stara marudna baba, ktora jedyne co potrafi, to jęczec, ze to sie nie podoba, a tamto zle, a jeszcze co innego nie dobre itd.
Co mi sie w tym serialu podoba? Akcja sensacyjna, zagadka kryminalna, ktora gmatwa sie coraz bardziej itd. A ze nie zgodnie z realiami wojennymi? Wisi mi to. To jest serial sensacyjny, a nie dokument Woloszanskiego.
Niech by sie bili mieczami swietlnymi :) I co z tego?
Ogladaj Woloszanskiego, to bedziesz mial realia.
"...To jest serial sensacyjny,..."
Problem z tym ze ci z TVP tak o nim nie mówią. Cała otoczka wokół serialu we wszelkich spotach czy relacjach z planu utwierdza przynajmniej cześć widowni ze jest to serial historyczny. Jakby od początku mówili ze akcja jest kompletnie z palca wyssana to bym nawet nie oglądał. Oszukali mnie ...banda złodziei z TVP !
"...Ogladaj Woloszanskiego, to bedziesz mial realia...."
Chętnie bym oglądnął ale ta mafia z TVP go wywaliła. A nie rozumiem czemu jakaś komercyjna stacja go nie przejęła. Wolą pokazywać jakiś oszołomów w stylu Wojewódzki czy Majewski albo tych tańczących pacanów.
""...To jest serial sensacyjny,..."
Problem z tym ze ci z TVP tak o nim nie mówią"
A to oni w ogole cos o nim mowia? Mnie sie wydaje, ze po prostu puszczaja i juz. Nigdy nie slyszalem, zeby ktokolwiek z telewizji powiedzial, ze to jest serial historyczny. Tu na Filmwebie tez jest opisany, jako wojenny, przygodowy. A pod "wojenny" mozna podciagnac wszystko :)
To ze ty nie widziałeś nie znaczy że nie było. Choćby kampania reklamowa przed pierwszym odcinkiem owej serii. Praktycznie cały tydzień z nasileniem w dniu emisji były krótkie reportaże z planu i wywiady z twórcami i aktorami. I kola razy w nich podkreślano wartość treści historycznych.
I Ty oczywiście jako zagorzały przeciwnik tego serialu oglądałeś wszystkie te reportaże i zwiastuny. Brawa dla masochisty!
A czy gdzieś ja napisem że wszystkie widziałem ?? Po prostu cały dzień przed emisją pierwszego odcinka nowej seri były wstawki pomiędzy programami z zapowiedziami i wywiadami. I na kilka natrafiłem... co miałem telewizor wyrzucić jak to obaczyłem. .. trochę szkoda bo mam egzemplarz zabytkowy ;)
No ale traktowano ich jako żydów i nie pozwolono im go opuścić. A jak w 1942 lub 43 roku wywozili go z Getta to raczej Niemcy tym bardziej nie słuchali takich argumentów.
Romek nie jest Żydem, ale został przez hitlerowców uznany za takiego. Jeśli np. jeszcze raz by go zatrzmali to możliwe, że na podstawie tych samych przesłanek po raz kolejny uznają go za Żyda, więc reszta współlokatorów miałaby klopsa...
No właśnie trudno by im (Niemcom) było, bo przecież Romek funkcjonuje na fałszywych papierach, obrzezany nie jest, ergo: demonizowany wątek.
Jeżeli w odcinkach pierwszej serii cała rodzina Sajkowskich jest zaszokowana tym, że Niemcy uważają ich za Żydów, i robi, co może, żeby udowodnić swoje racje, no i na dodatek nikt w rodzinie (a już najbardziej matka) nie spodziewałby się o sobie takiej informacji, to raczej Romek nie mógł być obrzezany. Moje twierdzenie to raczej logiczny wynik tego, co scenarzyści przedstawili na początku serii.
Mam serial na DVD - może kiedyś mi się zechce przeanalizować pierwsze odcinki to się dokładnie wypowiem...wg mnie w tej rodzinie matka była polką, nieżydówką a ojciec albo pełnej krwi żydem albo w jakiejś części - nawet gdyby tylko w 1/10 to niemcom to wystarczało zeby kogoś odpowiednio sklasyfikować...Pozdrawiam.
No nie do końca, ojciec miał przodka pochodzenia żydowskiego, ale judaizm dziedziczy się po matce, nie po ojcu.
No nic, też mam serial na DVD. Scenarzyści tego nie przewidzieli chyba i pomyśleli, że przy czwartym sezonie pierwszy się widzom zaciera ;)
Pzdr.
Tak czy owak, na tle innych polskich seriali z ostatnich lat akurat Czas honoru jest przywoity wg mnie...nawet niektórzy aktorzy z badziewnych komedii romantycznych czy seriali TVNowskich wypadli tutaj bardzo dobrze, no i nie ma w obsadzie Kota i Karolaka którzy przecież normalnie to z lodówki wyskakują a Adamczyk gra czarny charakter a nie księdza:-)
Podniecacie się jakby to była jakaś prawdziwa osoba a to są kompletnie zmyśleni ludzie z pyty wzięci.
Won łachu!!! I znajdź sobie w końcu jakiegoś chłopaka który cie zaspokoi, bo jesteś nudny do wyrzygania.
Nudny do wyrzygania powiadasz ??? te słowa doskonale pasują do omawianej tutaj produkcji telewizyjnej :)
Do hejtera. Prawdą jest, że serial ten naciągnięty jest do granic możliwości. Akcje jakie mają miejsce w tym serialu nie miały prawa bytu w ówczesnym czasie. Ucieczki z getta, co lepsze nawet z obozu, odbijania przyjaciół z Pawiaka z konwojów, likwidacja Niemców i to w dodatku tych najwyżej postawionych. Jestem historykiem z wykształcenia i zamiłowania w niektórych momentach śmieje się z motywów jakie mają miejsce w tym serialu. Ale z drugiej strony "polukr" to jest właśnie serial w dodatku sensacyjny. Co ty byś chciał serial o malowaniu kotwicy na murach warszawskich budynków, o gazowaniu Niemców w kinach gdzie największą akcją była Akcja pod Arsenałem? Film musi być interesujący inaczej nie jest wartościowy. Osobiście jestem zdania, że to bardzo dobry serial. POZDRO ;]
Akurat wymienione przez ciebie sytuacje się zdarzały. ucieczki z getta czy obozów koncentracyjnych miały miejsce. Tak samo jak likwidacja Niemców. A cichociemni nie zajmowali się malowaniem kotwic tylko wywiadem i sabotażem. Było wiele ciekawych akcji np.
http://www.cichociemni.ovh.org/pinsk.html
Największymi błędami w tym serialu jest to ze cichociemni nie byli zrzucani rodzinnymi grupami w rodzinnym mieście. I to ze bohaterowie nie zachowują zasad konspiracji czy wręcz łamią przysięgę cichociemnych. Do tego dochodzi masa drobnych ale denerwujących błedów jak to ze ruscy agenci maja swoja ciężarówkę i beztrosko sobie jeżdżą po okupowanym kraju a cichociemni ich gonią jakimś odpicowanym samochodzikiem. W tamtych czasach prywatne samochody nie miały racji bytu bo po pierwsze praktycznie nie było benzyny a po drugie samochody rekwirowali Niemcy.
Zgadzam się wszystko miało miejsce, ale nie na taką skalę i nie z taką pompą! Zresztą jak wyżej napisałeś to tylko serial a bohaterowie nie są prawdziwi. Więc nie widzę sensu się dłużej spinać nad fabułą.
Rozumiem ze fabuła jest zmyślona ale mogli by trzymać jakieś podstawowe reali tamtych czasów. Cichociemnych obowiązywały jakieś zasady regulaminy czy przysięgą. I one sa ogólnie znane , już dawałem linka do rozporządzenia naczelnego wodza na temat tego typu służby. Ale scenarzysta nawet nie wysilił aby zapoznać się z tematem o którym pisze i zmyśla jakieś niedorzeczne sytuacje.
Kurde człowieku odpuść sobie ! Co ci to da, że napiszesz na forum, że film jest do bani ?! My tak nie uważamy i nie będziemy ciebie tutaj tolerować. Więc mam propozycję, może po prostu stąd spadaj ?
A co ci to da że napiszesz że ten serial jest super. Ja i tak nie uwierzę i nie będę tolerować takiego bezguścia który/która nie widzi TANDETNEGO wykonania tej produkcji. ;))
To kur*a napisz to do producenta, a nie tutaj bo i tak nikogo nie obchodzą twoje negatywne komentarze. A ja piszę że lubię ten serial, bo chcę podzielić się opinią i komentarzami(ale tymi dobrymi) z innymi widzami. Ok może ci nie pasować ten serial, ale nie musisz tego pisać za każdym razem. Raz wystarczy. My nie komentujemy negatywnie, filmów które najwyżej oceniłeś ! Więc spuść z tonu kolego, bo i tak nic nie zmienisz !
ja pierdziu ;) ...Więc z punku, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było…tylko aplauz i zaakceptowanie :))
Nie pamiętam aby w regulaminie był punkt zakazujący krytyki produkcji filmowych. I nie komentuje negatywnie danej produkcji dlatego ze ktoś ja najwyżej ocenił. Tylko dlatego ze mi sie dany element produkcji nie podobał. A że w tym serialu takich elementów jest zatrzęsienie to i komentarzy negatywnych napisałem więcej niż w innych.
Być może. Ale nadaj nie mogę pojąc po co źle komentujesz, nie lepiej kliknąć "nieporozumienie" i tyle ? Rozumiem każdy ma prawo do wypowiedzi, ale uważam, że twoje posty są po prostu chamskie. Nie wiem co chcesz udowodnić, pisząc je, ale wydaje mi się że i tak nic się nie zmieniło w opinii innych. Po prostu przestań tutaj pisać, to i tak nie ma sensu.
To nie moje posty są chamskie tylko ten serial jest "chamski", twórcy robią z cichociemnych debili. A pisząc tutaj chce przekazać co poniektórym ze historyjka w tym serialu to bzdura bo sporo osób myśli ze to jest w miarę rzetelne przedstawienie Historia walk z okupantem i czerpią z niego wiedzę.
Co ci to przeszkadza ? jeżeli ktoś myśli że dzięki CzH się czegoś nauczy, to ok niech tak myśli. A jeżeli nie, to pozna chociaż życie ludzi z tamtych czasów. A co do tego że niby serial jest pozbawiony logiki, to mnie to nie obchodzi, ja oglądam serial, bo ciekawi mnie w jaki sposób Polacy walczyli, a nie czy to są fakty czy też nie. To nie jest serial dokumentalny tylko sensacyjne, więc nie muszą być w nim same prawdziwe sceny. A z resztą do serialu są przecież prowadzone konsultacje historyczne, z kimś kto się na tym zna a nie udaje tak jak Ty, więc skoro historycy uznali że takie sytuacje mogły mieć miejsce i warto to pokazać, to znaczy że serial jest na prawdę doby, Czytałam twoją wypowiedź: "Największymi błędami w tym serialu jest to ze cichociemni nie byli zrzucani rodzinnymi grupami w rodzinnym mieście" Fakt jest to błąd, ale pewnie dowiedziałeś się tego dopiero z tej strony, więc może podasz swój przykład i wtedy będziemy rozmawiać.
A może kwestia tego że nie zruca się agentów we własnym mieście całą rodziną jest po prostu elementarnie banalna i nie trzeba dużo czytać.
Średnio interesuje mnie wasz spór - taki jakich wiele. Ale wyjaśnij mi jedno bo ktoś z nas ma kłopot z pisaniem ze zrozumieniem. "A co do tego że niby serial jest pozbawiony logiki, to mnie to nie obchodzi, ja oglądam serial, bo ciekawi mnie w jaki sposób Polacy walczyli, a nie czy to są fakty czy też nie". Jednocześnie ciekawi cię jak walczyli Polacy i mówisz przy tym że nie interesują cię fakty z tamtej rzeczywistości. No sorry ale albo jedno albo drugie:).
Cały czas próbuję zrozumieć po co polukr pisze jaki ten serial jest debilny, po prostu tego nie ogarniam. A fakty wcale nie są potrzebne do tego aby dobrze przedstawić co się wtedy działo, tyle.
Strzeliłeś sobie samobója :) i to nie jednego :)
"...oglądam serial, bo ciekawi mnie w jaki sposób Polacy walczyli, a nie czy to są fakty czy też nie"
To zdanie utwierdziło mię ze nie pisze bez sensu. Moja krytyka serialu jest właśnie skierowana do takich ludzi jak ty którzy na podstawie tego co widzą w serialu tworzą sobie obraz tamtych czasów. Podsumowując mi się rozchodzi ze ten serial NIE pokazuje realiów tamtych czasów. to co widzisz w serialu to są brednie.
"...A z resztą do serialu są przecież prowadzone konsultacje historyczne, z kimś kto się na tym zna a nie udaje tak jak Ty"
Oglądając ten serial odnoszę wrażenie ze konsultanta historycznego tam niema a jak jest to powinien zwrócić kasę bo fuszerkę odstawia w każdym odcinku. Tak dal przykładu z odcinka o ponownym przerzucie naszych super komandosów. Gdzie był konsultant historyczny gdy pojawiła się kwestia lotu nad Ploeszti ? Z Włoch do polski nie leci się nad Rumunia ? gdzie był konsultant historyczny gdy nasi skoczkowie wsiadali do samolotu C-47 . zrzutów do polki nie dokonywano maszyn transportowcy i w dodatki nie dokonywała tego amerykańska armia !! A to tylko fragment jednego odcinka. O wielu innych wspominałem w innych wątkach i nie chce się już powtarzać.
"...Fakt jest to błąd, ale pewnie dowiedziałeś się tego dopiero z tej strony,."
Interesuje się historią od lat i akurat takie rzeczy to wiedziałem na długo przed nakręceniem serialu.
Ok, ale chodzi mi tylko o to że to wredne że piszesz tak o moim ulubionym serialu. Koniec wątku, jeżeli chcę to będę sobie stwarzać taki obraz jaki ja chcę i tyle, nic Ci do tego.
Nie pisze wrednie tylko prostu pisze wprost, bez owijania w bawełnę. Ten serial nie dość ze zawiera masę błedów logicznych i historycznych to jest tandetnie wykonany i kiepsko zagrany. O ile jestem wstanie zrozumieć ze nie każdy jest wstanie wyłapać błędy historyczne. to nie mogę pojąć jak się może aż tak podobać tak kiepsko technicznie wykonany serial.
Ja tak nie uważam. Oglądam ten serial bo podoba mi się akcja w tym filmie i lubię tych aktorów, to wszystko :D
Ale ok, każdy ma prawo do własnego zdania.
Jeśli Sajkowscy nie są żydami, to dlaczego starali się wyjechać do Izraela?
Oczywiście pamiętam, jak w pierwszej serii twierdzili, że nie są.
A to jest chyba jedna z największych wpadek w tym serialu. Nie starają się np. zrobić lewych dokumentów i żyć w innym mieście w GG, tylko chcą właśnie do Palestyny (nie było jeszcze czegoś takiego jak Izrael). Ake może uznali że skoro i tak ich mają za Żydów to tam będzie im łatwiej? Tak też można tłumaczyć.
Bo mieszkali w getcie i każde miejsce byłoby lepsze? Skoro była okazja opuścic getto to dlaczego mieli z niej nie skorzystac?
A za Żydów zostali uznani dlatego bo doszukali się jakiegoś żyda w rodzinie ojca Romka i Leny bo pamiętam jak ich matka mu to wypomniała. Byli oni jednak katolikami i nie czuli się Żydami.
Ależ byli, z tym że spolonizowanymi (nie jestem pewien, czy to właściwe określenie). Pamiętaj, że Żydzi mieszkali w Rzeczypospolitej od wieków, i spora część diaspory uległa asymilizacji. Przyjęli chrzest (stąd pewnie wzięło się dość pogardliwe określenie- "przechrzta":/) i wtopili się w katolickie otoczenie.
Jednak dla Niemców nadal byli "Jude"....
Byli katolikami jednak chyba dziadek ze strony ojca był Żydem, tak coś mi się wydaje o ile dobrze pamiętam.