PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=799827}

Czarnobyl

Chernobyl
2019
8,8 243 tys. ocen
8,8 10 1 242763
8,7 63 krytyków
Czarnobyl
powrót do forum serialu Czarnobyl

Diatłow. To nazwisko jest pechowe z jeszcze jednego powodu. Tragedia w górach Ural, czyli niewyjaśniona śmierć ekipy Diatłowa, kolejna tajemnica lat 50 w ZSRR. Myślę, że na jej podstawie też można nakręcić świetny serial, kto wie, może kiedyś?

ocenił(a) serial na 4

Równie dobrze możesz powiedzieć, że "pechowym" nazwiskiem jest Kaczyński. A za grupę Diatłowa lepiej niech się HBO nie zabiera, bo pewnie zmontowaliby jakieś gówno podobne do "The Dyatlov Pass Incident" i stwierdzili, że to "oparte na faktach".

użytkownik usunięty
vouk

Też pechowe nazwisko, ale nie bede rozwijać wątku, to forum filmowe, nie polityczne. Myślę że historia ma spory potencjał dlatego że nie wiemy co się wydarzyło od A do B, więc zakończenie może być na różny sposób przedstawione, osobiście jestem fanką kina fantastycznego i pchnięciem historii w ten kąt nie pogardziałbym. Aczkolwiek gdyby był to czysto kryminalny serial z surowym i ciężkim klimatem (jaki ma miejsce tu w serialu Czarnobyl) i wypełniony komunistyczną propagandą i zawiłościami na szczycie władzy ,to czemu nie? :D Na pewno byłby trudny do nakręcenia, góry Ural nie jest tak łatwo odwiedzić, a tym bardziej miejsce incydentu jest odcięte od wszelkiej turystyki jako miejsce o wysokim stopniu zagrożenia lawinowego. Uważam, że to bardzo ciekawy temat!

ocenił(a) serial na 4

Miło że interesuje Cię ta tematyka, nie wiem czy znasz stronę diatlow.pl , jej autorka włożyła sporo pracy w odszukanie wielu materiałów źródłowych dotyczących tej sprawy, naprawdę niezła lektura. Z tego co się zorientowałem, jest natomiast niezbyt przychylna trywializowaniu tej historii poprzez dodawanie do niej jakichś wątków zahaczających o mocne s-f jak to było w przypadku filmu fabularnego sprzed kilku lat i akurat to rozumiem, wystarczy wczuć się w żyjących członków rodzin ofiar grupy Diatłowa, nie byłoby chyba miło ani Tobie ani mnie, gdyby bazując na historii tragedii naszych krewnych ktoś robił sobie komercyjną "szopkę". Choć oczywiście z punktu przeciętnego widza jest to mocno kuszące.

Akurat rejon góry Otorten i przełęczy Diatłowa nie jest zagrożony lawinami (też tak kiedyś myślałem, dopóki nie zapoznałem się z materiałem zdjęciowym ze wspomnianej przeze mnie strony i nie tylko), co ciekawe jest wręcz banalnie prosty dla każdego turysty do zwiedzania latem, za to ekstremalnie trudny zimą, tak specyfika Uralu. Zupełnie inaczej niż u nas, gdzie góry o wysokości bezwzględnej rzadko przekraczające 100 m.n.p.m. i o niewielkim nachyleniu nie są trudne ani zimą ani latem. Na Uralu jest ten problem, że tam pokrywa śnieżna może w zimie osiągnąć sporą grubość, wieją silne wiatry i temperatura spada do wartości w Polsce nienotowanych, stąd niewinnie wyglądające latem górki stają się w zimie śmiertelna pułapką.

Zaś co do samej grupy Diatłowa to ta historia w bardzo luźny sposób wiąże się też z pewnymi zagadnieniami z dziedziny atomistyki, a także z pewną katastrofą jądrową, o której jednak w przeciwieństwie do Czarnobyla prawie nikt w Polsce nie słyszał, ale tego wszystkiego można się dowiedzieć na stronie diatlow.pl więc nie psuję ewentualnej lektury. :)

użytkownik usunięty
vouk

Bardzo dziękuję za ciekawe źródło, właśnie zarwałam noc by pochłonąć wszystko co tam zastałam, nie znałam kompletnie tej strony, a rzeczy, których się tam dowiedziałam nawet nie przyszłyby mi do głowy!

ocenił(a) serial na 9
vouk

Autorka tej strony chyba mocno wzorowała się na "śledztwie" pana Szagi http://www.planetagor.pl/articles/entry/Tajemnica-tragedii-na-prze-czy-Diat-owa- cz-I-pytania-bez-odpowiedzi

ocenił(a) serial na 9
awesta

http://www.planetagor.pl/articles/entry/Tajemnica-tragedii-na-prze-czy-Diat-owa- cz-II-rekonstrukcja

ocenił(a) serial na 4
awesta

Hm, chyba niekoniecznie się wzorowała. Po pierwsze i co najważniejsze, Szaga przychyla się do teorii tzw. "deski śnieżnej", z kolei Alice Lugen, autorka strony diatlow.pl hipotezę taką odrzuca, a główny nacisk na rozwiązanie zagadki zdaje się kłaść na ewentualność przelotu testowanego pocisku rakietowego. u Szagi sporo tekstu poświęcono na oddemonizowaniu etymologii nazw szczytów Chołatczachl i Otorten, Lugen o tym nie wspomina jak dobrze pamiętam. U Lugen jest też dość dużo na temat nieścisłości w życiorysie (i nie tylko) postaci Siemiona (vel. Aleksandra) Zołotariowa/Zołotariewa, Szaga nie poświęca mu nawet linijki tekstu. Nie wiem które z badaczy jest bliżej autentycznej wersji wydarzeń, nie mnie to oceniać. Hipotezy Lugen brzmią ciekawie, ale zdają się nie dawać jednoznacznej odpowiedzi, a przy tym są bardziej "chwytliwe" medialnie, Szaga podaje jednoznaczne wyjaśnienie tajemnicy i z punktu widzenia odbiorcy żądnego sensacji, bardziej "przyziemne".

ocenił(a) serial na 9

Oglądałam film "Tragedia na przełęczy Diatłowa" https://www.filmweb.pl/film/Tragedia+na+prze%C5%82%C4%99czy+Diat%C5%82owa-2013-6 56893

użytkownik usunięty
sylsob1

Widziałam film i bardziej jednak przekonała mnie gra w którą miałam okazję gra w 2015 roku pt. Kholat, choć szału nie ma :D

ocenił(a) serial na 10

Kilka lat temu Polski youtuber odwiedził przełęcz diatłowa autostopem .Prócz samej podróży dużo opowiadał i rozmawiał z miejscowymi.
Osobiście byłem bardzo pod jarany cała narracją ale gdy dotarli na miejsce to całe zainteresowanie zniknęło .Kawałek skały na zadupiu:)
https://www.youtube.com/watch?v=4d0Y0ZbaGCw&list=PL92Ywc80DEjf_G-jXhUb6G6UdL zRH9ETW autostopem na koniec świata sezon 2 Operacja tunguska

ocenił(a) serial na 9

W lutym ukazuje się książka na ten temat https://www.empik.com/przelecz-diatlowa-tajemnica-dziewieciorga-matwiejewa-anna, p1237404065,ksiazka-p